Samsung Galaxy S9 și Samsung Galaxy S9 Plus au fost prezentate duminică de gigantul sud-coreean, iar acum au început să apară deja primele teste care le măsoară performanțele. Și, da, rezultatele înregistrate de ele au fost comparate cu cele înregistrate de iPhone X. Și, pentru că uneori erau mai apropriate, au fost comparate și cu rezultatele înregistrate de iPhone 7.

Primul test pe care îl vom prezenta a fost efectuat de AnandTech și compară performanțele unui Samsung Galaxy S9 echipat cu chipset Exynos 9810 cu cele înregistrate de iPhone X și iPhone 7.

În cazul în care nu știați, la fel ca și modelele precedente, Samsung Galaxy S9 este disponibil în două variante: prima are un chipset Exynos 9810, iar cea de-a doua are un Snapdragon 845 de la Qualcomm. Prima variantă (cea testată, de altfel, și de AnandTech) este mult mai rapidă decât cea cu chipset Qualcomm, însă nu este nici pe aproape la fel de rapidă precum chipset-ul Apple A11 Bionic. De fapt, sunt teste în care chipset-ul Exynos 9810 nu este la fel de rapid nici măcar ca și chipset-ul Apple A10 Fusion din iPhone 7.

În testul GeekBench 4 care măsoară performanțele unui singur nucleu, Exynos 9810 a înregistrat scoruri întregi de 3724 puncte și virgule mobile de 3.440 puncte, fiind cu mult sub cele 4.630 și, respectiv, 3.958 puncte înregistrate de Apple A11 din iPhone X și chiar sub scorul întreg de 4.007 puncte obținut de chipset-ul Apple A10 din iPhone 7.

Trecând la un test WebXPRT care măsoară sarcinile HTML5 și JavaScript, iPhone X a înregistrat aici un scor de 352 puncte, depășind cu mult cele 178 de puncte înregistrate de Samsung S9 cu Exynos 9810, precum și cele 291 puncte înregistrate de Snapdragon 845.

Rezultate similare au fost obținute și în testul Speedometer 2.0, iPhone X, iPhone 8 și chiar iPhone 7 depășind oricare dintre cele două variante de Samsung Galaxy S9.

Cât despre performanțele grafice, deloc surprinzător, iPhone X a depășit și aici Samsung S9, indiferent că vorbim despre modelul cu chipset Qualcomm 845 sau de cel cu Exynos 9810.

Rezultatele tuturor testelor efectuate de AnandTech sunt disponibile pe site-ul lor împreună cu concluziile. Și, da, pentru a răsuci puțin cuțitul în rana Samsung, trebuie să menționăm că o comparație între Samsung Galaxy S9 și iPhone X nu este corectă pentru smartphone-ul Apple, care este din aceeași generație cu Samsung Galaxy S8. O comparație corectă va putea fi făcută în toamnă, când Apple va introduce gama 2018 de iPhone, însă cred că rezultatele sunt mai mult decât evidente…


Un alt capitol la care Samsung Galaxy S9 este surclasat de iPhone X este recunoașterea facială. După cum arată CNETatât Galaxy S9, cât și Galaxy S9 Plus continuă să folosească un sistem de recunoaștere facială și a irisului 2D care nu este nici pe departe la fel de sigur precum sistemul de recunoaștere facială 3D folosit în iPhone X.

Deși Samsung a anunțat că noul Galaxy S9 are o tehnologie de scanare a irisului care „a fost îmbunătățită” pentru a recunoaște „formele unice ale irisului de la distanțe mai mari” și pentru a nu mai fi păcălit atât de ușor, sistemul este, în linii mari, același cu cel din Samsung Galaxy S8. Acel Samsung Galaxy S8 care putea și poate fi păcălit până și cu poze.

De fapt, tehnologia de recunoaștere facială pe care au implementat-o în noile smartphone-uri este atât de bună încât Samsung a păstrat și anul acesta cititorul de amprente…


Iar dacă până acum s-a descurcat foarte bine, iPhone X nu a câștigat în absolut toate testele. El a fost învins de Samsung Galaxy S9 Plus în controversatele clasamente ale DxOMark și DisplayMate.

Primul dintre acestea evaluează calitatea camerei și ne spune mai nou că Samsung Galaxy S9 Plus are cea mai bună cameră testată vreodată pe un smartphone. Smartphone-ul companiei sud-coreene a înregistrat un scor DxOMark de 99 puncte, depășind cele 97 și 98 de puncte înregistrate de iPhone X și, respectiv, Google Pixel 2.

În recenzia lor, cei de la DxO ne spun că Galaxy S9 Plus are o cameră care nu are „nicio slăbiciune evidentă” și s-a descurcat „foarte bine în toate categoriile de teste foto și video,” ceea ce îl face o alegere foarte atractivă pentru utilizatorii de smartphone pasionați de fotografie.

Ei au lăudat diafragma variabilă a camerei noului smartphone de la Samsung, întrucât ea oferă rezultate foarte bune atât atunci când lumina exterioară este bună (și se folosește diafragma lentă f/2.4), cât și atunci când este întuneric (și se folosește diafragma rapidă f/1.5).

Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S9 Plus. Sursa DxOMark

DxO susțin că Samsung Galaxy S9 Plus produce „rezultate excelente” în condiții de luminozitate bună, oferind culori vii, expuneri bune și o gamă dinamică înaltă foarte largă. „La fel de impresionante” sunt și fotografiile înregistrate de noul Samsung în condiții de luminozitate slabă. Acestea au „expuneri frumoase și culori vii, balanță de alb acurată, zgomot redus și o textură bună.”

Fotografie realizată cu iPhone X. Sursa DxOMark

Totuși, noul Samsung nu are o cameră fără cusur. DxO au descoperit că sistemul său de auto-focalizare nu este cel mai rapid pe care l-au testat, iar atunci când lumina exterioară este foarte puternică apar „mici probleme” – unele fotografii au frănjuiri purpurii și halouri destul de evidente, în timp ce altele au culori cam albăstrui sau roz.

Pentru mai multe teste și imagini surprinse cu camera Samsung Galaxy S9 accesați recenzia completă a DxOMark.

Trecând la celălalt test, după ce anul trecut au lăudat iPhone X spunând că are „cel mai bun afișaj” pus vreodată pe un smartphone, fiind foarte acurat, performant și superb DisplayMate vin acum și ne spun că afișajul Samsung Galaxy S9 este primul care primește evaluări „All Green” în toate testele de laborator și măsurătorile efectuate.

Noul smartphone al companiei sud-coreene a atins și stabilit noi recorduri în câteva categorii, cum ar fi acuratețea culorilor, luminozitatea, gama de culori nativă, rata de contrast și reflectanța.

DisplayMate afirmă cu acuratețea culorii afișajului de 5,8 inchi al Samsung Galaxy S9 „nu poate fi distinsă vizual de perfect.” El a înregistrat o acuratețe a culorii absolute de 0,7 JNCD, aceasta fiind, în opinia experților în ecrane, „aproape cert mai bună decât [n.r. acuratețea culorii afișajului] smartphone-ului, televizorului 4K Ultra sau HDTV din camera de zi, tabletei, laptopului sau monitorului tău”. De asemenea, afișajul de 5,8 inchi cu 2.960 pe 1.440 pixeli și 570 pixeli per inch al Samsung Galaxy S9 a stabilit un scor record de numai 4,4 pentru reflectanță, ceea ce înseamnă că este ușor de urmărit chiar și atunci când lumina exterioară este foarte puternică.

În concluzie, DisplayMate subliniază „avantajele de performanță uriașe” pe care afișajele OLED le au în fața celor LCD, estimând, totodată, că ele vor fi folosite în toate telefoanele mobile de top care vor fi lansate în următorii 3-5 ani. Printre acestea se vor număra, desigur, și viitoarele modele de iPhone, existând informații că anul acesta vor fi lansate două iPhone-uri cu afișaje OLED.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.