Apple a adresat la sfârșitul acestei săptămâni îngrijorările clienților săi cu privire la cararcteristicile de administrare a energiei din modelele mai vechi de iPhone, promițând că va introduce în iOS informații mult mai detaliate cu privire la sănătatea bateriilor dispozitivelor iPhone, precum și că va reduce tariful perceput pentru înlocuirea bateriilor cu probleme.

Într-o scrisoare prin care încearcă să explice mai clar politicile sale, Apple începe prin a-și cere scuze pentru comunicarea defectuasă și afirmă că niciodată nu ar „scurta în mod intenționat durata de viață a vreunui produs Apple și nici nu ar degrada experiența cu utilizatorul pentru a forța clienții să facă upgrade.”

În cazul în care nu știați deja, la baza problemelor Apple din ultima vreme stă o caracteristică de administrare a energiei care a fost introdusă în iOS 10.2.1 pe dispozitivele iPhone 6 și iPhone 6s. Rolul acesteia era de a preveni închiderile subite care ar fi apărut atunci când dispozitivele aveau nevoie de toată puterea procesorului.

Ceea ce nu a explicat Apple încă de când a lansat iOS 10.2.1 este că prevenirea opririlor subite se făcea prin reducerea intenționată a performanțelor chipset-urilor dispozitivelor iPhone cu baterii „îmbătrânite chimic,” drept pentru care s-a trezit în ultimele zile cu numeroase procese intentate de utilizatori nemulțumiți pentru faptul că Apple le încetinește în mod intenționat dispozitivele.

În noua scrisoare a sa, Apple vorbește cât se poate de clar despre cum îmbătrânesc bateriile:

Toate bateriile reîncărcabile sunt componente consumabile care devin mai puțin eficiente pe măsură ce îmbătrânesc din punct de vedere chimic. Astfel, capacitatea acestora de a menține o încărcare se diminuează. Timpul și numărul de cicluri de încărcare ale unei baterii nu sunt singurii factori în acest proces de îmbătrânire chimică.

Utilizarea dispozitivului afectează, de asemenea, performanța bateriei pe parcursul duratei sale de viață. De exemplu, păstrarea sau încărcarea unei baterii într-un mediu cu temperatură ridicată poate avea ca efect îmbătrânirea mai rapidă a bateriei. Acestea sunt caracteristici ale chimiei bateriei, general valabile pentru bateriile litiu-ion din întreaga industrie.

O baterie îmbătrânită chimic devine, de asemenea, mai puțin capabilă să ofere sarcini energetice de vârf, mai ales dacă nivelul de încărcare al bateriei este scăzut, ceea ce poate avea ca rezultat închiderea neașteptată a unui dispozitiv în anumite situații.

(…)

Se înțelege de la sine că noi credem că închiderea bruscă și neașteptată este inacceptabilă. Nu vrem ca clienții noștri să piardă un apel, să rateze ocazia de a face o poză sau să le fie întreruptă orice altă parte a experienței iPhone, dacă putem evita acest lucru.

 

Potrivit Apple, clienții nemulțumiți de încetinirea dispozitivelor lor au început să îi trimită feedback încă din toamna acestui an. Pe atunci, ei au crezut că sursa problemei ar fi micile erori din build-urile inițiale ale iOS 11. Totuși, au descoperit că se înșală după ce au adresat acele erori și au văzut că utilizatorii se plâng în continuare de dispozitive mai lente, ba chiar începuseră să arate că înlocuirea bateriei iPhone cu una nouă duce la rezolvarea problemelor. Astfel, în momentul de față compania americană dă vina pe îmbătrânirea chimică a bateriilor pentru problemele cu care se confruntă unii dintre utilizatorii de iPhone.

În prezent, Apple susține că funcționalitatea de administrare a energiei este implementată pe iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 și iPhone 7 Plus. De asemenea, compania americană adaugă că ea va fi implementată și în viitoarele modele de iPhone, pe măsură ce va fi necesar. Cu toate acestea, Apple atenționează că această funcționalitate nu se va activa decât atunci când detectează că bateria este degradată, iar problema va putea fi remediată de utilizatori prin înlocuirea bateriei cu una nouă.

Dar cum utilizatorii se arată din ce în ce mai nemulțumiți de felul în care dispozitivele lor iPhone de generație mai veche se comportă (mai ales după ce săptămâna trecută Apple a venit cu un răspuns incomplet pe marginea acestui subiect), gigantul californian a anunțat că va face următoarele:

  • De la sfârșitul lunii viitoare și până în luna decembrie a anului 2018, înlocuirea bateriilor dispozitivelor iPhone aflate în afara garanției va costa numai 29$, cu 50$ mai puțin decât costă în prezent (79$). Potrivit Apple, această reducere se va aplica tuturor posesorilor de dispozitive iPhone 6 (sau orice model mai recent) cu baterii care trebuiesc înlocuite, mai multe detalii despre criteriile de eligibilitate urmând a fi oferite în viitorul apropriat.
  • La începutul anului viitor, o actualizare de iOS va fi lansată pentru a introduce noi caracteristici care să ofere utilizatorilor de iPhone mai multe informații despre sănătatea bateriilor dispozitivelor lor, astfel încât să știe dacă starea bateriei afectează sau nu performanțele telefoanelor lor.

În fine, Apple oferă clienților săi asigurări că echipa sa va lucra mereu la noi modalități de îmbunătățire a experienței cu utilizatorul, inclusiv prin găsirea unor noi modalități de gestionare a performanțelor pentru a preveni închiderile neașteptate pe măsură ce dispozitivele iPhone „îmbătrânesc.”

5 COMENTARII

  1. Ma bucur ca și-au arătat adevarata fata ,mult HATE poate nu mai scumpesc produsele …. azi mâine nu îmi mai permit sa îmi cumpar nici un cablu de la ei

  2. Sincer am fost fan inrait apple, dar aici mi se pare o magarie enorma si acuma stau si ma gandesc la cate fac iei pe ascuns, niste nesimtiti

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.