iOS 11 Golden Master – Iată și mai multe detalii despre iPhone X înaintea conferinței de astă-seară

0
4543

iOS 11 Golden Master a fost „scăpat” pe Internet în cursul weekendului trecut, drept pentru care noi am aflat deja o mulțime de detalii despre produsele pe care Apple le va prezenta în această seară.

Chiar și așa, mai mulți dezvoltatori și bloggeri au continuat căutările în fișierele acestei actualizări de iOS, reușind astfel să scoată la lumină și mai multe informații despre procesorul Apple A11, Face ID, sistemul de încărcare wireless și alte caracteristici ale noii game de iPhone, precum și câteva detalii despre a cincea generație de Apple TV.

Începând cu iPhone X, dacă la finele săptămânii trecute aflam că va avea un sistem de recunoaștere facială „Face ID” ce va înlocui „Touch ID,” acum avem ocazia de a afla câteva detalii despre cum va funcționa.

Într-o serie de postări pe Twitter, dezvoltatorul brazilian Guilherme Rambo a demonstrat că, aidoma Touch ID, Face ID le va permite utilizatorilor să înregistreze mai multe chipuri după configurarea inițială a iPhone-ului. Astfel, de îndată ce vor accesa Configurări>Face ID și cod de acces>Înregistrare chip, utilizatorii vor primi indicații despre cum să adauge chipul lor în sistem (după cum se poate vedea mai jos, înregistrarea se face prin mișcarea capului în diferite direcții astfel încât să completezi cercul de pe ecran).

Același dezvoltator a mai descoperit o interfață asociată cu Face ID despre care crede că va apărea în timpul procesului de configurare. Surprinsă în filmarea de mai jos, interfața afișează o față zâmbitoare și o sferă animată (cele două elemente grafice vor sta mai puțin pe ecran decât se observă mai jos, și asta deoarece Rambo ne prezintă doar interfața și nu procesul de autentificare).

Având cel puțin un chip înregistrat în Face ID, utilizatorii vor putea folosi sistemul de recunoaștere facială pentru: deblocarea rapidă a ecranului, Apple Pay, autorizarea achizițiilor din iTunes și App Store și auto-completare în Safari.

În cazul folosirii Face ID pentru Apple Pay, iPhone X va autentifica plata de îndată ce va recunoaște chipul utilizatorului, iar mai apoi îi va cere acestuia să o confirme printr-o dublă apăsare a butonului lateral.

În fine, dezvoltatorul Jeffrey Grossman a descoperit trimiteri la Face ID atât pe iPhone, cât și pe iPad și iPod touch, ceea ce înseamnă că Apple are în intenție implementarea sistemului de recunoaștere facială și pe modele viitoare de iPad și iPod touch (de fapt, în iOS 11 Golden Master s-au descoperit câteva referințe ce sugerează că lansarea generației a 7-a de iPod touch este iminentă).

Chipset-ul Apple A11 cu care vor fi echipate atât iPhone 8 și iPhone 8 Plus, cât și iPhone X este înzestrat cu 4+2 nuclee, conform unor referințe găsite de dezvoltatorul Steve Troughton-Smith și utilizatorul Twitter Longhorn. Se pare că primele patru nuclee sunt cu putere mică, iar ultimele două sunt cu putere mare (contrariul nu este însă exclus). Potrivit lui Troughton-Smith, toate nucleele acestui SoC sunt adresabile independent.

Prin comparație, iPhone 7 și iPhone 7 Plus sunt echipate cu un chipset Apple A10 Fusion, care are patru nuclee, dintre care două sunt cu performanțe ridicate, iar două sunt mai slabe, dar mai eficiente din punct de vedere energetic. Fiind Fusion, nucleele acestui chipset nu sunt adresabile independent, drept pentru care sunt folosite două odată, în funcție de specificul sarcinii (de aceea, în aplicațiile de benchmark, de exemplu, iPhone 7 și iPhone 7 Plus apar ca fiind înzestrate cu un procesor dual-core).

Pe partea de RAM, se pare că iPhone X și iPhone 8 Plus vor avea 3GB, iar iPhone 8 va avea 2GB. Cu alte cuvinte, lucrurile par să stea la fel ca și la modelele actuale de iPhone – iPhone 7 Plus are 3GB de RAM, iar iPhone 7 are doar 2GB.

Trecând mai departe, Guilherme Rambo a descoperit în iOS 11 GM trimiteri la un sistem de alimentare wireless, care confirmă faptul că noile iPhone-uri sunt dotate cu așa ceva. Din păcate, actualizarea nu oferă prea multe detalii despre cum se vor încărca wireless noile telefoane de la Apple, însă zvonurile din ultimele luni au sugerat că Apple va folosi un sistem de alimentare prin inducție, similar celui întâlnit la Apple Watch. Un astfel de sistem ar folosi standardul Qi și ar permite încărcarea dispozitivelor cu o putere de până la 7,5 wați.

În încheiere, dezvoltatorii Guilherme Rambo și Steve Troughton-Smith ne oferă câteva detalii noi despre bara de stare a iPhone X. Afișată în „urechile” formate în stânga și în dreapta adânciturii pentru cameră, receptor și senzori, bara de stare a iPhone X va arăta ora și pictograma pentru serviciile de localizare (în stânga) și autonomia bateriei și puterea semnalului celular și Wi-Fi (în dreapta).

Potrivit celor doi dezvoltatori, această bară divizată va reda unele animații la schimbarea stării anumitor pictograme. Astfel, de fiecare dată când iPhone X va fi conectat la alimentare, spre exemplu, utilizatorii vor vedea că pictograma bateriei va apărea câteva secunde peste pictogramele Wi-Fi și semnal celular (care, astfel, vor dispărea), confirmând conectarea cu succes.

În plus, Apple a găsit o nouă modalitate de a anunța utilizatorii de iPhone X că înregistrează ecranul, au un apel în derulare sau au pornită înregistrarea audio. În loc să dubleze grosimea barei de stare și să afișeze mesaje sugestive (ca și la modelele precedente de iPhone), iOS 11 va evidenția ora cu culoarea roșie (atunci când înregistrarea audio / ecranului este pornită) sau cu verde (atunci când un apel este în derulare, în afara aplicației Telefon/FaceTime) pe noul iPhone X.

Marcajul pentru navigare va fi și el prezent pe iPhone 8, însă nu în bara de stare, ci sub ea, permițând astfel utilizatorilor să revină rapid la aplicația anterioară.

În fine, dezvoltatorii au mai remarcat că „urechea” dreaptă a barei de stare a iPhone X afișează, deasupra pictogramelor pentru semnal, Wi-Fi și baterie, un punct mic. Aparent, după cum este demonstrat și în videoclipul de mai jos, acest punct animat este noul indicator pentru activitate rețea. El apare ori de câte ori este descărcat un fișier, precum și în situațiile în care se încarcă o filmare sau alt tip de conținut media.

Actualizare: Se pare că iOS 11 include software capabil să reducă retenția de imagine pe iPhone X. În cazul în care nu știați, retenția de imagine apare uneori la ecranele LCD atunci când o imagine este afișată pe ecran o perioadă îndelungată de timp.


Separat de iOS 11 Golden Master, analistul american Ming-Chi Kuo a venit în ultimele zile cu câteva predicții referitoare la iPhone X. Potrivit lui:

  • Toate versiunile de iPhone X vor avea ramă neagră pentru a-i oferi telefonului un aspect mai frumos (o ramă albă ar fi scos mult mai bine în evidență senzorii și adâncitura din zona superioară a ecranului).
  • Cel mai mare punct de vânzare al noului iPhone va fi sistemul de detectare 3D. Potrivit analistului, acesta este compus din următoarele elemente (de la stânga spre dreapta ecranului iPhone X): un receptor de lumină structurat, un senzor de proximitate, un senzor de lumină ambientală, camera frontală și un transmițător de lumină structurat. Fabricat de LG Innotek, transmițătorul cuprinde un laser cu cavitate verticală și emisie de suprafață și multe alte componente.
    • Mulțumită noului sistem, Apple va înlocui Touch ID cu un software de recunoaștere facială (Face ID) și va îmbunătăți experiența utilizatorilor amatori de selfie-uri.
  • Deși a inclus o tehnologie de încărcare wireless în iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X, Apple nu va lansa un încărcător wireless odată cu noile dispozitive. Se pare că gigantul american încă nu este pregătit să lanseze un astfel de accesoriu, drept pentru care utilizatorii care doresc să-și încarce wireless iPhone-urile vor fi nevoiți să își cumpere încărcătoare de la terți producători sau să aștepte după Apple (nu se știe cât de mult timp va trece până când compania americană va lansa încărcătorul wireless).
  • Foxconn (compania care asamblează cele mai multe dispozitive iPhone) vrea să crească producția de iPhone 8 Plus cu 70-80 de procente, astfel încât acest dispozitiv să nu fie la fel de greu de găsit precum a fost iPhone 7 Plus anul trecut.
  • Stocurile iPhone X vor fi extrem de restrânse o perioadă de timp de acum înainte, deoarece la ora actuală se fabrică mai puțin de 10.000 de unități pe zi.
  • iPhone X cu finisaj „fard auriu” va fi foarte greu de găsit din cauza unor probleme de producție. De aceea, Kuo atenționează că acest model ar putea fi pus în vânzare mai târziu decât celelalte două (cu finisaje argintii și negre).

Finisajul „fard auriu” prezentat pe un presupus sertar nanoSIM pentru iPhone X (foto stânga).

  • iPhone X va costa în jur de 1.000$ din cauza Samsung. Fiindcă este singurul furnizor de ecrane OLED pentru iPhone X, Samsung îi cere companiei Apple între 120$ și 130$ pe fiecare unitate. Această sumă este cu aproximativ 75$ mai mare decât cea cheltuită de Apple pentru a procura un ecran LCD de 5,5 inch.

În ceea ce privește Apple TV generația a 5-a, dezvoltatorul Steve Troughton-Smith a descoperit în iOS 11 Golden Master că noul dispozitiv va randa imaginile nativ la rezoluția 2160p, dar și că va accepta mai multe formate de culoare, cum ar fi HDR10 și Dolby Vision. În plus, potrivit firmware-ului, viteza la Internet va trebui să fie de cel puțin 15Mb/s pentru streaming 4K.

La capitolul procesor, Troughton-Smith informează că Apple TV 5 va avea un Apple A10X Fusion (similar celui întâlnit în iPad Pro) și 3GB de RAM, existând astfel posibilitatea ca el să poată reda conținut video la 60 de cadre pe secundă.

Guilherme Rambo, pe de altă parte, a descoperit trimiteri care sugerează că noul Apple TV va avea o telecomandă Siri înzestrată cu retroacțiune haptică. Prin urmare, aceasta va oferi utilizatorilor un feedback subtil atunci când apasă sau ating anumite butoane (la fel ca și un Apple Watch, spre exemplu).

Notă: Lansarea unei noi telecomenzi pentru Apple TV este sugereată și de magazinul online al Apple, unde termenul de livrare al actualei telecomenzi a crescut la 2-3 săptămâni.


Apple va introduce noua gamă de iPhone, Apple Watch Series 3 și Apple TV 5 în această seară, în cadrul unui eveniment media care va începe la ora României 20:00.

Până una alta, compania americană a închis deja magazinul său online (așa cum face de fiecare dată când lansează noi produse).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.