Vineri, 22 septembrie, trei dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piața românească – OrangeVodafone și Telekom – au dat startul unei sesiuni de precomenzi pentru iPhone 8 și iPhone 8 Plus, anunțând, totodată, și abonamentele recomandate pentru noile dispozitive.

Acesta este un prilej numai bun pentru a face tradiționala noastră comparație între ofertele operatorilor, astfel încât să-i ajutăm pe aceia dintre voi care doresc să își achiziționeze un iPhone 8 sau iPhone 8 Plus la abonament și să beneficieze de cea mai bună ofertă.

Orange vs Vodafone vs Telekom – Comparația ofertelor la iPhone 8 și iPhone 8 Plus

Comparativ abonamente

*Toate prețurile includ TVA și se referă la abonamentele încheiate pe o perioadă de 24 luni. Notă: Orange și Vodafone exprimă prețurile în euro. Conversia s-a făcut la cursul leu-euro din 22 septembrie 2017 (1 € = 4,59 lei).

Ceea ce trebuie sa menționez încă de la început este că în tabelul de mai sus am inclus numai abonamentele recomandate de fiecare operator pentru iPhone 8 și iPhone 8 Plus. Fiecare operator comercializează dispozitivele iPhone și împreună cu alte abonamente (uneori mai accesibile decât acestea), însă prețul subvenționat al iPhone ar putea să nu mai fie atât de bun. Pentru oferta întreagă a fiecărui operator, te rugăm să accesezi linkurile de mai jos:

Vodafone

Orange

Telekom

Ofertele de iPhone 8 și iPhone 8 Plus au fost împarțite de noi în patru categorii: top, mediu 1, mediu 2 și accesibil. Denumirile lor reflectă prețul abonamentelor recomandate de fiecare operator și nu prețul dispozitivelor (deoarece relația este una invers proportională).

iPhone 8 mai ieftin la VODAFONE împreună cu ABONAMENTELE MARI. La abonamentele mici câștigă detașat Telekom

Uitându-ne puțin în tabelul de mai sus vom observa un lucru interesant:

La aboanmentele cu preț lunar mare (peste 30 €), Vodafone comercializează iPhone 8 și iPhone 8 Plus la un preț ceva mai bun decât Orange sau Telekom. Totuși, calculul poate fi subiectiv în condițiile în care abonamentele Orange au un cost lunar mai mic decât cele ale Vodafone, deci de aici ar putea veni diferența de câteva zeci / sute de lei.

În ceea ce privește abonamentele cu valoare mai mică, aici Telekom câștigă detașat. Dacă ne uităm la abonamentul cu taxă lunară de 25 € / 26 € (singurul mai apropriat), vom observa că un iPhone 8 de 64 GB costă la Telekom 2.499 lei, în timp ce la Orange costă 2.632 lei, iar la Vodafone costă 2.639 lei. Diferențele se păstrează și în cazul versiunilor de iPhone 8 cu mai mult spațiu de stocare, precum și în cazul iPhone 8 Plus.

Așadar, prețurile între cei trei operatori sunt comparabile, existând mici diferențe, în funcție de tipul de abonament și de versiunea de iPhone aleasă. Iar dacă pentru tine cântăresc mult beneficiile oferite de fiecare abonament, mai jos am creat un tabel în care prezentăm tot ceea ce oferă fiecare dintre abonamente în materie de minute, SMS și Internet.

Comparativ beneficii abonamente

Cele patru abonamente recomandate au fost și aici împărțite în aceleași patru categorii precum în tabelul anterior: top, mediu 1, mediu 2 și accesibil. Denumirile categoriilor se referă la prețul abonamentelor recomandate de fiecare operator și nu prețul dispozitivelor (deoarece relația este una invers proportională).

La o primă vedere, Orange pare să ofere în continuare cele mai multe beneficii pentru fiecare dintre cele trei categorii de abonamente recomandate. Trebuie totuși să ținem cont de faptul că Telekom recomandă achiziționarea iPhone 8 / 8 Plus împreună cu abonamente ce au o valoare ceva mai mică decât cele recomandate de Orange, drept pentru care este normal ca și beneficiile incluse să fie ceva mai puține la câteva categorii de abonamente.

Singura categorie unde este cel mai simpu și corect să îi comparăm pe cei trei operatori este Mediu 2. Aici vom observa că deși Orange oferă cele mai multe unități de Internet (7 GB), ei limitează consumul de date în Roaming SEE la 5,7 GB, ceea ce înseamnă că utilizatorii vor beneficia de mai puține unități de internet în roaming decât ar beneficia dacă ar încheia un abonament la Vodafone sau Telekom. Dintre Telekom și Vodafone, însă, mai avantajos este abonamentul de 25€ al magentei nu doar pentru că este cu 1€/lună mai ieftin decât cel mai apropriat abonament recomandat de Vodafone, dar și pentru că oferă cu 500MB / lună mai multe unități de Internet și nelimitat minute internațional pe mobil și fix (Vodafone limitează minutele internaționale la 600 minute).

CE OFERTĂ SĂ ALEG?

Răspunsul este unul pur subiectiv. După cum se poate observa, ofertele celor trei operatori sunt destul de apropriate unele de celelalte, așa că alegerea o veți face în funcție strict de preferințe și buget.

Reține că deși ai putea acum să alegi să plătești mai puțin pe noul tău iPhone, în următorii doi ani vei plăti lunar peste 100/200 de lei / lună pe abonament. Dacă vei alege, în schimb, un abonament cu cost lunar de sub 100 de lei, atunci va trebui să plătești pe telefon aproape cât ai plăti și dacă l-ai lua la liber. De aceea, s-ar putea ca cea mai convenabilă să fie achiziționarea unui iPhone 8 / iPhone 8 Plus la preț standard și folosirea lui cu o cartelă preplătită (pentru că, din motive care îmi scapă, cartelele preplătite oferă mai multe beneficii la prețuri mult mai mici).

Alte aspecte de care trebuie să ții cont sunt starea dispozitivelor, modelele disponibile și relația ta cu unul dintre cei trei operatori.

  1. Starea dispozitivelor – sunt blocate sau nu? Orange comercializează numai iPhone 8 și iPhone 8 Plus blocate în rețeaua proprie. Teoretic, Vodafone face la fel (teoretic pentru că ultimele două modele de iPhone pe care le-am cumpărat de la ei la abonament au fost niciodată blocate). Telekom însă comercializează doar dispozitive niciodată blocate. Starea dispozitivelor contează foarte mult la revânzarea iPhone, întrucât un dispozitiv niciodată blocat/deblocat va avea mereu un preț mai bun.
  2. Versiuni disponibile – Vodafone este singurul operator care nu comercializează acum toate versiunile de iPhone 8 Plus (din oferta sa lipsește versiunea argintie).
  3. Relația cu operatorul – ești sau nu client existent al vreunuia dintre cei trei operatori? Dacă da, și ai un abonament existent, atunci la prelungire s-ar putea să beneficiezi de niște lucruri de care un client nou nu ar beneficia. Iar dacă abonamentul îți expiră și vei fi sunat, atunci oferta primită va fi una mai bună decât cea pe care o vezi online sau în magazinele operatorilor. Dacă oferta primită nu te mulțumește, însă, poți să profiți de numărul tău actual atunci când decizi să treci într-o altă rețea (fiecare operator își dorește să atragă clienții din alte rețele și le oferă beneficii suplimentare la portare). Mai multe detalii despre aceste beneficii veți obține online sau în magazinele operatorilor.

Concluzii

Conchizând, ar trebui să remarc faptul că Telekom are, în linii mari, cea mai bună ofertă la noile modele de iPhone și în 2017. Magenta nu doar că listează multe dintre versiunile de iPhone 8 și iPhone 8 Plus la prețuri mai bune decât Orange sau Vodafone (la abonamente comparabile), dar și beneficiile oferite clienților sunt uneori mai bune, iar faptul că niciunul dintre dispozitive nu este blocat în rețeaua proprie constituie un mare avantaj pentru client.

Chiar și așa, micile diferențe s-ar putea să nu justifice trecerea la Telekom dacă ești un abonat al unuia dintre ceilalți doi operatori și ești mulțumit de el.

Referitor la precomenzi și lansarea iPhone 8 și iPhone 8 Plus, fiecare dintre cei trei operatori au dat startul precomenzilor și vor lansa noile dispozitive vineri, pe 29 septembrie. Atunci vor onora primele comenzi plasate de utilizatori, iar reprezentanțele vor primi primele unități.

Precomandă iPhone 8 / iPhone 8 Plus de la:

Vodafone

Orange

Telekom

Ah, DigiMobil! Înainte să mă întrebați unde este acest operator în comparativ, ei bine vă anunț, dacă nu știați deja, că el nu este un operator partener Apple, deci nu poate lansa noile iPhone-uri odată cu Orange, Vodafone sau Telekom.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.