Cea mai nouă ediție a Fortune Global 500 a fost publicată astăzi și ne prezintă primele 500 cele mai mari companii din lume în 2017. Apple nu doar că se numără printre acestea, dar ocupă primul loc la capitolul profitabilitate.

Deși a înregistrat un profit anual cu 14,4 procente mai mic decât în anul precedent, cele 45,6 miliarde de dolari câștigate de gigantul californian în 2016 au fost suficiente pentru a-i asigura titlul de cea mai profitabilă companie din lume.

Următoarele cinci locuri în clasamentul celor mai profitabile companii sunt ocupate de bănci chinezești: Banca Industrială și Comercială a Chinei (41,8 miliarde de dolari), Banca de Construcții din China (34,8 miliarde de dolari), Banca Agricolă a Chinei (27,6 miliarde de dolari) și Banca Chinei (24,7 miliarde de dolari). Sub Apple și aceste cinci bănci chinezești găsim și câțiva giganți IT, cum ar fi Alphabet (locul 9; profit 19,4 miliarde de dolari), Samsung Electronics (locul 10; 19,3 miliarde de dolari) și Microsoft (locul 13; 16,7 miliarde de dolari).

Apple nu se mai poziționează pe loc fruntaș și în clasamentul companiilor cu cele mai mari cifre de afaceri. De fapt, încasările de „doar” 215,6 miliarde de dolari i-au asigurat gigantului american abia locul al 9-lea la nivel global și locul al 3-lea la nivelul SUA. Comparativ cu anul trecut, poziția Apple în cadrul acestui clasament a rămas neschimbată.

Profilul companiei Apple din Fortune Global 500 2017 include o diagramă în care ne este prezentată evoluția companiei în acest clasament de când a intrat prima dată (1995) și până în prezent. Astfel, dacă acum ocupă locul al 9-lea în topul companiilor cu cele mai mari încasări, în ’95 abia ocupa locul 422. Mai mult decât atât, în perioada 1998-2005 compania Apple a lipsit din acest clasament, însă creșterea sa de după revenirea din 2006 a fost cel puțin spectaculoasă, fiind accelerată mai ales de lansarea iPhone din 2007. În ultimii ani, însă, Apple nu a mai crescut atât de mult în topul Fortune 500, iar acest lucru se datorează în principal tot smartphone-ului său emblematic.

După mai bine de o decadă de creștere puternică alimentată prima dată de playerul muzical iPod, iar apoi de și mai popularul iPhone, Apple pare să se fi lovit în sfârșit un perete din cauza vânzărilor mediocre a altor produse precum iPad și Apple Watch, și a dependenței puternice față de noile modele de telefoane. Dar cea mai profitabilă companie tranzacționată public din lume investește masiv în software și efoturile sale depuse în noi zone de oportunitate, cum ar fi automobilele, rămân în dezvoltare (și înfășurate). Apple a fost fondată în 1977 și are sediul în Cupertino, California.

Vânzările dezamăgitoare de iPhone au condus la scăderea cifrei de afaceri a Apple în fiecare trimestru din anul precedent. Lucrurile ar putea reveni pe făgaș normal în 2017, când se preconziează că gigantul californian va lansa o gamă de iPhone care va cuprinde cel puțin un model „revoluționar.”

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.