Atacurile malware au crescut în 2016 de 7 ori pe platforma Mac

0
441

Atacurile de tip malware au crescut în 2016 cu 744 de procente pe platofrma Mac, potrivit celui mai recent Raport de Amenințare realizat de McAfee Labs.

Conform raportului, în tot anul 2016 au fost descoperite 460.000 de mostre malware pentru computerele Mac, creșterea fiind foarte mare față de ce se înregistra în 2015. „Explozia” pare să se fi produs în trimestrul al patrulea, când s-au găsit de 2,5 ori mai multe mostre de software otrăvit comparativ cu trimestrul precedent.

Cantitatea de malware pentru Mac reprezintă însă o foarte mică fracțiune din cele peste 630 de milioane de exemple de viruși găsiți de McAfee în 2016.

În pofida creșterii spectaculoase a cantității de malware disponibil pentru macOS, utilizatorii de Mac nu ar trebui să se alarmeze foarte tare. Potrivit McAfee, majoritatea covârșitoare a malware-ului pentru Mac este formată din adware (programe care, la rularea lor, afișează reclame).

Deși deranjant, adware-ul nu este atât de periculos precum atacurile malware clasice, în urma cărora datele utilizatorilor pot fi furate și/sau computerele pot rămâne complet nefuncționale. Astfel de atacuri au fost descoperite în ultimul an pe platforma macOS (vezi Transmission, XagentBackdoor.MAC.Eleanor, etc.).

Utilizatorii Mac care vor să se ferească de viruși nu ar trebui decât să descarce aplicații din surse de încredere (cum ar fi Mac App Store).

- Reclamă -