Adobe a lansat săptămâna aceasta versiunea 24.0.0.221 a pluginului Flash Player cu scopul de a „adresa vulnerabilități critice care ar fi putut permite unui atacator să preia controlul sistemului afectat”. Printre sistemele care puteau fi atacate mulțumită Flash Player se numără și macOS.
Potrivit Adobe, noua actualizare critică de securitate rezolvă integer overflow, coruperea de memorie, confuzia tip, revărsarea zonei tampon a memoriei interne și vulnerabilitățile de tip use-after-free care puteau permite executarea de cod de către un atacator pe un computer vulnerabil. Descoperirea problemelor de securitate le aparține echipelor de securitate ale Google, Microsoft, Palo Alto Networks și Trend Micro.
Actualizarea Flash Player este indicat a se face cât mai curând posibil de către absolut toți posesorii de Mac care folosesc pluginul. Pentru a actualiza Flash Player va trebui să apelezi fie la sistemul de actualizare (disponibil în Preferințe sistem>Flash Player), fie prin intermediul site-ului Adobe (urmând acest link). Aceia care au o versiune mai modernă de Flash Player (11.3.x sau ulterioară) și au permis Adobe să instaleze automat actualizările viitoare nu trebuie să își facă niciun fel de griji, întrucât pluginul va fi actualizat automat la versiunile „sigure”. De asemenea, nici utilizatorii de Chrome nu trebuie să se teamă, întrucât browserul Google va descărca și instala automat versiunea 24.0.0.221 de Flash Player.
În cazul în care a trecut puțin mai mult timp și nu ai actualizat pluginul, deci te temi să nu fi fost afectat, trebuie să știi că dacă ai macOS 10.12 Sierra ești semi-protejat. Această versiune a sistemului de operare dezactivează în mod automat Flash Player (și celelalte pluginuri) din Safari și îți permite să îl activezi numai atunci când îl folosești, deci reduce situațiile în care Mac-ul tău este expus în fața unor eventuale atacuri. Alte browsere precum Chrome și Firefox au măsuri de securitate similare, tot din cauza problemelor grave pe care Flash Player le are.
În trecut Flash Player a mai fost în centrul atenției lumii din cauza numeroaselor vulnerabilități pe care le are, reușind „performanța” de a face posibilă instalarea diferitor tipuri de viruși pe Mac. Din fericire, Apple a oprit de fiecare dată, la scurt timp după descoperire, folosirea versiunilor vulnerabile de Flash Player în OS X/macOS și tindem să credem că exact același lucru se va întâmpla și acum.
Așadar, dacă folosești Flash Player ar trebui să îl actualizezi cât mai curând posibil. Chiar și așa, noi îți recomandăm să îl ștergi de pe Mac și să renunți complet la el.