BlackBerry are o cotă de piață de 0% la 10 ani de la lansarea iPhone

1
895

La aproape 10 ani după ce Apple a lansat telefonul care a schimbat înțelesul cuvântului „smartphone”, unul dintre cei mai mari producători de telefoane inteligente de la acea vreme a devenit complet irelevant pe piață. Este vorba despre BlackBerry, compania canadiană ajungând în T4 2016 să aibă o cotă de piață rotunjită la 0,0% de către firma de cercetare a pieței Gartner.

Deși la momentul în care Apple a lansat iPhone, BlackBerry nu părea să fie foarte afectată (ajungând la doi ani de la lansarea primului iPhone chiar să depășească Nokia și să atingă o cotă de piață de 19,9%), la finele anului 2016 canadienii au ajuns să fie nesemnificativi pe piață, după ce au vândut numai 207.000 de telefoane. Scăderea continuă a vânzărilor de telefoane BlackBerry a fost așteptată, în condițiile în care la finele anului trecut canadienii au ajuns să își licențieze brandul chinezilor de la TCL, permițând astfel utilizarea de către aceștia a numelui și siglei BlackBerry în noi telefoane inteligente.

O decădere accentuată a BlackBerry și a rivalilor de la Nokia a început să se remarce în anul 2011, când iPhone și smartphone-urile din gama Samsung Galaxy au câștigat foarte mult teren. Astăzi, se poate spune că Apple și Samsung au format un duopol în piața smartphone, dar și că iOS și Android sunt singurele sisteme de operare pentru mobil relevante. Această din urmă afirmație este susținută chiar de cele mai noi date statistice publicate de Gartner.

Potrivit firmei de cercetare a pieței, în T4 2016 iOS și Android au avut împreună o cotă de piață record de 99,6%. Desigur, cota de piață a Android a fost mult mai mare decât cea a iOS, Gartner estimând că sistemul de operare al celor de la Google a fost preinstalat pe 81,7% dintre telefoanele vândute trimestrul trecut, în timp ce sistemul de operare al Apple numai 17,7%. Cu toate acestea, atât iOS, cât și Android au înregistrat creșteri comparativ cu T4 2015.

Alături de iOS și Android, singura platformă care mai este menționată în statistica celor de la Gartner este Windows 10 Mobile. Sistemul de operare al Microsoft a fost instalat însă pe un procent nesemnificativ de dispozitive – 0,3%. Comparativ cu anul trecut, adopția Windows 10 Mobile a scăzut cu 0,8%.

În fine, restul de 0,1% până la 100% îl reprezintă, potrivit Gartner telefoanele cu alte sisteme de operare decât iOS, Android, Windows 10 Mobile și BlackBerry OS.

Așadar, cel care a fost în urmă cu nu foarte mult timp unul dintre cei mai mari și mai importanți producători de smartphone din lume a ajuns astăzi să dispară aproape complet de pe piață. Acum nu rămâne decât să vedem dacă smartphone-urile lansate de TCL sub sigla BlackBerry se vor descurca mai bine pe piață și vor reuși să supraviețuiască în fața iPhone și a multitudinii de telefoane cu Android sau dacă vor dispărea complet precum telefoanele Alcatel.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.