Încă din prima săptămână a anului, Apple a depus la Comisia de Supraveghere a Pieței de Capital (SEC) din Statele Unite ale Americii o serie de documente în format electronic în care anunță, printre altele, data la care va avea loc Adunarea Generală a Acționarilor din 2017 și salariile și compensațiile financiare primite de directorii companiei.

În documente se arată că Adunarea Generală a Acționarilor Apple va avea loc pe 28 februarie la ora locală 9:00 (19:00, după ora României), clădirea Town Hall din cadrul campusului actual al companiei fiind cea care va găzdui și anul acesta adunarea. Toți acționarii companiei pot participa la AGA, intrarea făcându-se după principiul primului venit.

Unul dintre lucrurile ce sunt pe agendă este alegerea Consiliului de Administrație care va conduce compania până la următoarea adunare a acționarilor ce va avea loc la începutul anului 2018. Nominalizați pentru a face parte din Consoliu sunt: Tim Cook, Al Gore, Bob Iger, James Bell, Andrea Jung, Art Levinson, Ron Sugar și Sue Wagner.

În ceea ce privește salarile oficialilor companiei americane, actele depuse relevă faptul că directorul general și ceilalți oficiali ai companiei au câștigat mai puțin în 2016 decât în 2015. Directorul general Tim Cook, spre exemplu, a câștigat „numai” 8,7 milioane de dolari anul trecut, mai puțin cu 15% decât câștiga în 2015 (10,28 milioane de dolari). Câștigurile lui Cook sunt compuse din salariul de încadrare de 3 milioane de dolari, stimulentele financiare de 5,37 milioane de dolari și alte compensații în valoare de aproape 378.000 dolari.

Chiar dacă și ei au obținut venituri mai mici de la Apple, ceilalți directori ai companiei au câștigat aproape 23 de milioane de dolari fiecare, după cum se poate vedea în lista de mai jos:

  • Luca Maestri, Director economic Apple: $22,803,569
  • Angela Ahrendts, Director magazine Apple: $22,902,892
  • Eddy Cue, Director servicii Apple: $22,807,544
  • Dan Riccio, Inginer-șef Apple: $22,807,544
  • Bruce Sewell, Consilier Juridic Apple: $22,807,544

Documentele depuse de către Apple nu arată însă ce stimulente și salarii au avut alți directori-cheie din cadrul companiei Apple, cum ar fi șeful departamentului de design, Jony Ive, șeful operațiunilor, Jeff Williams, șeful departamentelor de software, Craig Federighi sau șeful departamentului de marketing, Phil Schiller. Chiar și așa noi putem bănui că și aceștia au câștigat mai puțin anul trecut.

Motivul pentru câștigurile financiare ale oficialilor Apple de rang înalt au fost mai mici în 2016 decât în 2015 este unul simplu. Compania americană nu a reușit să atingă țintele de vânzări și profit anul trecut. Mai precis, Apple a înregistrat o cifră de afaceri de 215,6 miliarde de dolari, mai mică, cu 3,7% decât cea prognozată inițial (223,6 miliarde de dolari), și un profit net de aproximativ 60 de miliarde de dolari, cu 0,5% mai mic decât cel prognozat la începutul anului (60,3 miliarde de dolari). Astfel, aceștia au primit doar un procent de 89,5 din compensațiile financiare, mai mic cu 10,5% decât cel primit în 2015.

Desigur, nu le putem plânge de milă niciunuia dintre oficialii companiei americane și cu atât mai puțin lui Tim Cook. Deși salariul și stimulentele sale au fost cu 1,6 milioane de dolari mai mici anul trecut, tot anul trecut s-au împlinit 5 ani de când el a fost numit în funcția de director general al companiei Apple, motiv pentru care și-a deblocat acțiuni restricționate în valoare totală de aproape 137 milioane de dolari.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.