Astăzi se împlinesc cinci ani de când Tim Cook a fost numit director general Apple. Bonusul primit este unul consistent

0
1030
Sursa imagine Apple

Astăzi se împlinesc cinci ani de când Tim Cook a fost numit în funcția de director general al Apple. Tot pe data de 24 august 2011, Steve Jobs, cofondatorul Apple, s-a retras din funcția de director general al companiei pentru ultima dată și le-a recomandat membrilor consiliului director să accepte ca Tim Cook să devină director general Apple pe perioadă nedeterminată de timp.

Și cum a ajuns în acest punct cât se poate de important, Cook a deblocat acțiunile primite bonus la numirea în funcție, acțiuni care valorează în momentul de față peste 100 de milioane de dolari. Acestea au fost primite atât pentru mandatul său, cât și pentru performanțele înregistrate de Apple sub conducerea lui Cook – inclusiv rentabilitatea totală pentru acționari, relativă la indexul S&P 500.

Bonusul lui Cook include nu mai puțin de 700.000 de acțiuni restricționate pentru mandat care i-au revenit ca parte a unui pachet compensatoriu de peste 4,7 milioane de acțiuni pe care l-a primit pe 24 august 2011. Acestea se alătură altor 280.000 de acțiuni plătite anual în rate pentru poziția ocupată în fruntea companiei Apple, acțiuni care, de asemenea îi revin astăzi. Așadar, cele 980.000 de acțiuni ale lui Tim Cook valorează aproape 106,7 milioane de dolari, dacă le calculăm la prețul la care AAPL a închis ziua de marți (108,85$).

Și asta nu este tot. Se prea poate ca bonusul de care beneficiază directorul general al Apple să fie chiar și mai mare, dacă programul Apple de rentabilitate totală pentru acționari s-a poziționat în a doua jumătate sau în prima jumătate a programelor companiilor incluse în indexul S&P 500 în perioada 25 august 2013 – 24 august 2016. Dacă Apple a reușit să se clazeze în a doua jumătate, atunci Cook va primi alte 140.000 de acțiuni restricționate, iar dacă gigantul american s-a clasat în prima jumătate, va primi 280.000 de acțiuni restricționate. Și cum AAPL a crescut cam cu 52% din 25 august 2013, iar S&P 500 a crescut cu aproximativ 32% în aceeași perioadă, se prea poate ca Tim Cook să primească măcar recompensa de 140.000 de acțiuni restricționate.

În cazul în care vă întrebați ce este sunt acțiunile restricționate, ei bine ele reprezintă o modalitate de compensare a angajațiilor de către marile companii, prin care acestea le oferă un număr de obligațiuni pe care ei le vor putea vinde abia la o dată ulterioară acordării, cu condiția ca, de regulă, persoana ce le-a primit să rămână angajată a companiei pe toată durata respectivă. Cook personal a solicitat în 2013 ca sistemul său de recompensare să fie modificat, astfel încât să beneficieze de un alt sistem bazat mai mult pe performanță. Grație respectivei schimbări, Cook va mai primi alte 700.000 de acțiuni restricționate pe 24 august 2021 și 280.000 de acțiuni restricționate în fiecare an, până în 2021 inclusiv.

Presupunând că Tim Cook va rămâne angajat Apple până în 24 august 2021 și că va atinge țintele de performanță propuse de compania americană, valoarea bonusurilor înregistrate de el va depăși 500 de milioane de dolari. Și în ciuda acestor sume foarte mari, Cook nu vrea să se îmbogățească foarte tare, declarând în câteva rânduri că va dona marea majoritate a averii sale, inclusiv bonusuri salariale precum acestea, în scopuri caritabile. În mai 2015, Cook a donat aproximativ 50.000 de acțiuni Apple, apoi 6,5 milioane de dolari la câteva instituții filantropice despre care nu a dorit să facă vorbire.

Din august 2011 și până în momentul de față, sub conducerea lui Tim Cook au fost lansate Apple Watch, MacBook Pro cu ecran Retina, MacBook de 12 inchi, iPad Pro, iPad mini, modele de iPhone cu ecrane mai mari, Siri și câteva servicii precum Apple Music, Hărți Apple, Apple Pay și multe alte produse pe care lumea le-a cerut. De asemenea, în această perioadă de cinci ani, compania Apple a făcut și cea mai mare achiziție din istoria sa, cheltuind peste 3 miliarde de dolari pe Beats Electronics și Beats Music.

În 2012, compania Apple a devenit cea mai valoroasă companie din lume și și-a păstrat acest titlu până astăzi. De asemenea, sub conducerea lui Tim Cook, acțiunile Apple au crescut cu peste 132%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.