Surse din cadrul lanțului de furnizori al Apple sugerează că rata de randament a procesului de fabricație prin litografiere pe 10 nanometri este mai scăzută decât trebuia, fapt ce ar putea „perturba programul”  lansării viitoarei generații de iPad, scrie DigiTimes.

Se pare că TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) și Samsung întâmpină cele mai mari probleme cu procesele de fabricație pe 10nm, iar din cauza posibilității ca niciunul dintre acești doi producători să le poată rezolva în timp util, Apple ar putea să nu aibă suficiente chipset-uri A10X pentru a lansa noua generație de iPad. Astfel, viitoarele modele iPad 2017 ar putea să nu fie lansate în luna martie a anului viitor, așa cum ni se sugera anterior.

Curios în articolul celor de la DigiTimes este că se face referire la chipset-uri fabricate pe un proces de 10nm. De regulă, compania Apple folosește același proces de fabricație la chipset-urile cu „X” în denumire precum la cele fără această literă. Or, din moment ce actuala generație de chipset-uri, A10 (introduse în iPhone 7 și iPhone 7 Plus), a fost fabricată folosind un proces prin litografiere pe 16nm, era de așteptat ca același proces să fie folosit și pentru fabricarea chipset-urilor A10X (așa s-a întâmplat cu A9 și A9X, A8 și A8X, etc.). Chiar dacă nu este confirmată de nicio altă sursă, trecerea la un proces de fabricație prin litografiere pe 10nm este posibibilă, și ar putea face viitoarea gamă de iPad mai eficientă din punct de vedere al consumului energetic, dar și mai rapidă comparativ cu modelele actuale și iPhone 7/7 Plus.

TSMC ar fi obținut comenzi de cipuri pe 10nm de la Apple, HiSilicon și MediaTek, iar producția de serie urmează să înceapă în primul trimestru al lui 2017. Cu toate acestea, rata de randament pentru procesul tehnologic pe 10nm al TSMC nu este cea așteptată de fabrică, au afirmat sursele.

TSMC are programată începerea producției cipurilor Apple A10X pentru viitoarea generație de iPad astfel ca aceasta să fie lansată în martie 2017. Ratele nesatisfăcătoare pentru procesul de 10nm ar putea perturba programul, au indicat sursele.

Zvonurile de până acum ne sugerează că gama 2017 de iPad va include trei modele: versiuni actualizate de tablete cu afișaje de 9,7 inchi și 12,9 inchi, precum și un model complet nou, cu ecranul de 10,9 inchi (sau asemănător). Despre acesta din urmă știm deocamdată că va avea un design modificat, ecran din muchie în muchie (astfel că dimensiunile lui vor fi similare cu cele ale iPad de 9,7 inchi) și alte câteva surprize.

În același articol, DigiTimes menționează că TSMC se pregătesc să înceapă producția chipset-urilor Apple A11 pe care Apple dorește să le introducă în iPhone 8. Acestea vor fi produse folosind un proces de fabricație prin litografiere tot pe 10 nanometri, iar potrivit surselor citate de asiatici, producția de serie a lor ar putea începe chiar în al doilea trimestru al anului viitor.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.