Aștepți noi routere Wi-Fi Apple AirPort? Sunt șanse foarte mari ca acestea să nu mai fie actualizate vreodată!

0
827

Foarte mulți fani ai produselor Apple se întreabă în momentul de față când vor fi lansate noi modele de routere AirPort. Pentru ei avem o veste nu tocmai bună.

Se pare că Apple nu va mai lansa niciodată noi stații de bază AirPort. Sau cel puțin asta ne anunță Bloomberg în ediția de astăzi.

Citând surse care cunosc planurile companiei americane, publicația de peste Ocean ne informează că Apple a dizolvat divizia care se ocupa cu dezvoltarea de routere Wi-Fi și a relocat anumiți ingineri din cadrul ei în alte echipe, inclusiv cele care se ocupă de Apple TV.

Interesul Apple față de stațiile de bază s-a redus tot mai mult în ultimii ani de zile, ultima actualizare majoră primită de acestea având loc în anul 2013. Potrivit Bloomberg, decizia Apple de a închide proiectul AirPort ar fi fost luată în ultimul an, mai mulți ingineri fiind concediați sau relocați în această perioadă. Recent s-a produs însă dizolvarea completă a echipei.

Motivul principal pentru care Apple a renunțat la AirPort sunt banii. Apple dorește, potrivit jurnaliștilor americani, să se concentreze mai mult pe acele produse care îi generează cea mai mare parte a veniturilor, iar stațiile de bază nu făceau parte din această categorie. La prezentarea rezultatelor financiare, Apple le includea în categoria „alte produse”, o categorie care a generat în anul fiscal 2016 11,1 miliarde de dolari sau aproximativ 5% din cifra de afaceri a Apple.

Dar cu toate că echipa care se ocupă de dispozitive AirPort a fost dizolvată, Apple continuă și acum să comercializeze prin rețeaua proprie de magazine toate cele trei modele de routere actualizate ultima dată în 2012 și 2013: AirPort Express, AirPort Extreme și AirPort Time Capsule. Și chiar dacă sunt vechi de 3 sau 4 ani, prețul acestora a rămas neschimbat nu doar în magazinele Apple, ci și cele ale partenerilor. În România un router AirPort Express costă 449 lei, un AirPort Extreme costă 899 lei, iar un AirPort Time Capsule costă 1.349 lei (varianta cu 2TB de stocare) sau 1.799 lei (varianta cu 3TB de stocare).

Așadar, există șanse foarte mici ca Apple să își mai actualizeze gama de routere Wi-Fi în viitorul apropriat (sau îndepărtat). Totuși, până când Apple nu va retrage de pe piață toate stațiile de bază AirPort nu vom ști cu certitudine că nu vom mai vedea modele noi. O încercare de a le retrage a avut loc aparent în vara acestui an, chiar înaintea WWDC 2016, zvonindu-se pe atunci că gigantul american dorește să lanseze modele noi. Deși ele dispăruseră din stocurile magazinelor Apple, la câteva zile au reapărut și până în prezent nu au mai avut loc probleme cu stocurile.

Un alt produs ce nu a mai primit de mult timp actualizare și a fost retras definitiv de pe piață de către Apple anul acesta este monitorul Thunderbolt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.