MacBook Pro de 13 inchi fără Touch Bar (modelul de la sfârșitul anului 2016) a fost lansat de curând de Apple, iar noii posesori au început să îi testeze performanțele în cunoscuta aplicație Geekbench, oferindu-ne o idee mai bună cu privire la sporul de viteză CPU despre care a tot vorbit Apple pe 27 octombrie.
Cel mai accesibil MacBook Pro cu al său procesor dual-Core Intel Core i5 (de generația a 6-a „Skylake”) tactat la 2,0GHz reușește să atingă în testul pe multi-nuclee un scor general de 6.970 puncte. Acest scor este cu doar 7% mai bun decât scorul de 6.497 puncte obținut în medie de modelul de bază de MacBook Pro 2015 – un model echipat cu procesor dual-core Intel Core i5 (de generația a 5-a „Broadwell) tactat la 2,7GHz.
De fapt, noul MacBook Pro 2016 reușește să depășească chiar și modelul mijlociu de MacBook Pro 13 inchi din 2015 (care obținea 6.782 puncte), chiar dacă acesta din urmă avea un procesor dual-core Intel Core i5 tactat la 2,9GHz. Nu același lucru se poate spune și dacă vom compara rezultatul obținut de acest MacBook Pro și cel mai performant model de 13 inchi de anul trecut, care, ajutat de procesorul dual-core Intel Core i7 tactat la 3,1GHz obținea în medie 6983 puncte (remarcăm însă că diferența nu este deloc mare și va fi imposibil de sesizat în viața de zi cu zi).
În testul Geekbench pe un singur nucleu lucrurile stau puțin diferit, întrucât cel mai nou model de MacBook Pro obține 3.574 puncte, ceva mai mult decât modelul de bază de MacBook Pro 13 inchi din 2015 (3.439), dar mai puțin decât celelalte două modele din aceeași gamă (3594, respectiv 3711).
Așadar, se poate spune că diferențele în privința performanțelor CPU dintre MacBook Pro 13 inchi 2016 (modelul fără Touch Bar) și modelele precedente nu sunt foarte mari. Dar să nu uităm că acest model de MacBook a fost conceput de Apple mai mult ca și un înlocuitor pentru MacBook Air de 13 inchi (pe care îl surclasează) și că adevăratul succesor al MacBook Pro de 13 inchi din 2015 este modelul care are Touch Bar și Touch ID (dar care nu a putut fi testat încă fiindcă nu a fost lansat în magazine). Ori în aceste condiții rezultatele sunt onorabile.
Un alt aspect pozitiv pe care trebuie să îl notăm în legătură cu noua generație de MacBook Pro de 13 inchi (modelul fără Touch Bar) este consumul energetic. Procesorul acestuia este de doar 15 wați, fiind mult mai eficient din punct de vedere energetic decât procesorul de 28 wați de pe modelul de MacBook Pro de anul trecut. Consumul mai mic de energie al acestui procesor eficient contrabalansează diferențele dintre bateriile celor două modele (54,5 wați/oră, față de 74,9 wați/oră), ajutând MacBook Pro 2016 să obțină o automomie comparabilă cu modelul anterior, în ciuda deci a bateriei mai mici.