În cadrul teleconferinței pentru prezentarea rezultatelor financiare pe trimestrul trei al anului fiscal 2016, directorul general Apple, Tim Cook, a fost întrebat de către analiștii invitați și despre Siri, inteligența artificială, asistenții pentru casă vs. cei pentru mobil și împăcarea dintre inteligența artificială și intimitatea utilizatorilor. În răspunsurile oferite, Cook a oferit noi informații interesante despre popularitatea Siri și atitudinea Apple cu privire la datele utilizatorilor.
Potrivit directorului general Apple, Siri primește săptămânal peste 2 miliarde de solicitări: „este foarte mare, iar după cunoștințele noastre, Apple a comercializat mai multe dispozitive cu asistent activat decât oricine altcineva.”
Mai apoi, Cook a vorbit puțin și despre eforturile depuse de compania Apple pentru a îmbunbătăți experiența oferită de Siri în lumea întreagă. Deși cele mai multe servicii de inteligență artificială au disponibilitatea limitată doar la SUA, Siri este disponibil în foarte multe țări, mulțumită eforturilor mari depuse de Apple.
Întrebat despre ce consideră că este mai important, un telefon cu asistent virtual personal sau un dispozitiv pentru casă cu așa ceva, Cook a înclinat balanța către telefon: „Trăim într-o societate mobilă. Oamenii se mișcă în mod constant de acasă la lucru și către alte lucruri pe care le-ar putea face. Astfel, avantajul de a avea un asistent pe telefonul tău este că îl ai cu tine oricând.” El a mai spus că există totuși o piață și pentru asistenții virtuali integrați în dispozitivele pentru casă, cum ar fi Amazon Echo, dar că rata de utilizare a asistenților pe telefon „va fi probabil mult mai mare”.
Cât despre securitate, Cook a spus că Apple nu crede că este necesar să compromiți securitatea și intimitatea utilizatorilor de dragul inteligenței artificiale.
În ceea ce privește balanța dintre intimitate și inteligența artificială, este o poveste lungă, dar, la nivel înalt, acesta este un compromis fals. Oamenii ca și tine cred că este necesar să renunți la intimitate pentru a permite inteligenței artificiale să facă ceva pentru tine, dar noi nu suntem de acord cu asta. Ar putea să fie necesară mai multă muncă, ar putea fi necesară mai multă gândire, dar eu nu cred că trebuie să renunțăm la intimitate. Este cam ca și străvechea dispută dintre intimitate și securitate. Trebuie să le ai pe amândouă. Nu trebuie să fi nevoit să faci o alegere între ele.
În trecut s-a vehiculat că dedicarea neclintită a Apple pentru protejarea intimității utilizatorilor a ținut în urmă dezvoltarea Siri. Se zvonește că gigantul american ar fi angajat „autocrați” care să se asigure că serviciile Apple nu colectează datele clienților, un lucru care a limitat destul de mult Siri. Totuși, în ultima vreme s-au făcut progrese remarcabile în privința asistentului virtual personal, grație sistemelor de învățare automată și rețelelor neurale. Astfel, Apple a demonstrat că poate avea un asistent bun (în ciuda micilor lacune) care să protejeze în același timp confidențialitatea tuturor datelor utilizatorilor, fără a le vinde către terți, spre deosebire de Google care face contrariul.