iOS 10.1 readuce o alerta la folosirea aplicatiilor vechi

0
1912

Pe parcursul perioadei de testare a iOS 10 compania Apple a introdus în sistemul de operare pentru iPhone și iPad un mesaj de atenționare la folosirea aplicațiilor optimizate numai pentru procesoarele vechi, pe 32 de biți. Potrivit acelui mesaj, folosirea aplicațiilor neoptimizate cu dispozitivele de nouă generație poate afecta performanțele.

Din motive necunoscute mesajul nu a mai apărut în versiunea finală de iOS 10 (iOS 10.0.1) și nu este disponibil în niciuna dintre versiunile publice actuale ale sistemului de operare. Totuși, există șanse mari ca el să apară în iOS 10.1.

Utilizatorii și dezvoltatorii care testează această versiune a sistemului de operare (ce este disponibilă deocamdată în beta) au observat mesajul de atenționare, însă într-o formă modificată. Noua formă  a notificării ar trebui să îi sperie pe posesorii de iPhone și iPad și să îi determine să își șteargă din dispozitive acele aplicații care nu sunt în concordanță cu o decizie a Apple din 2015, conform căreia toate aplicațiile de pe App Store trebuie să fie optimizate pentru sistemele pe 64 de biți.

După cum spuneam puțin mai sus, mesajul apărut în iOS 10.1 la accesarea unor aplicații neoptimizate (vezi foto sus) este unul ușor diferit de cel din iOS 10. El sună cam așa:

[Nume aplicație] vă poate încetini iPhone-ul/iPad-ul.

Dezvoltatorii acestei aplicații trebuie să o actualizeze pentru a-i îmbunătăți compatibilitatea.

În iOS 10 beta mesajul spunea că aplicațiile create doar pentru sistemele pe 32 de biți „nu sunt optimizate pentru iOS 10” și că folosirea lor „ar putea afecta performanțele de ansamblu ale sistemului”.

Apple a început să le recomande dezvoltatorilor să își optimizeze aplicațiile pentru sistemele pe 64 de biți încă din 2013, de la lansarea iPhone 5s – primul model de iPhone cu procesor pe 64 de biți. Pe 1 februarie 2015, gigantul american a decis că toate aplicațiile noi trimise spre publicare pe App Store trebuie să fie optimizate pentru 64 de biți, iar începând cu luna iunie a aceluiași an Apple a extins decizia și la aplicațiile pentru care se dorește publicarea unor actualizări și care nu au fost optimizate pentru sistemele pe 64 de biți, iar actualizările nu aduc compatibilitate cu acestea.

Și cum toate aplicațiile în care sunt afișate mesaje precum cel de mai sus nu au mai fost actualizate cel puțin din iunie 2015, posesorii de iPhone-uri și iPad-uri cu procesoare pe 64 de biți ar trebui să îl ia în serios și să înlocuiască toate acele aplicații neoptimizate (deci la accesarea cărora sistemul te avertizează) cu unele optimizate și pentru sistemele pe 64 de biți.

Decizia Apple de a atenționa utilizatorii la accesarea de aplicații neoptimizate pentru sistemele pe 64 de biți vine într-un moment în care este în plin proces de „curățare” a App Store, eliminând toate acele aplicații care nu au mai fost actualizate de foarte mult timp. La începutul lunii septembrie compania din Cupertino notifica dezvoltatorii că vrea să le elimine toate aplicațiile care nu au primit actualizări de compatibilitate și nu se supun actualelor reguli ale App Store, precum și pe cele care nu funcționează conform așteptărilor. Toți dezvoltatorii care au primit respectivele mesaje au la dispoziție o fereastră de 30 de zile pentru a-și actualiza aplicațiile cu probleme, iar dacă nu se încadrează în timp, atunci aplicațiile lor vor fi pur și simplu eliminate de pe App Store pentru a nu mai putea fi descărcate de nimeni.

Așadar, iOS 10.1 continuă lupta companiei Apple cu aplicațiile vechi și neactualizate, iar noi rămâne să vedem dacă noul mesaj de atenționare din aplicații va apărea și în versiunile finale sau dacă el va rămâne disponibil numai pe parcursul perioadei de testare.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.