Una dintre problemele cu care se confruntă utilizatorii de iPhone încă de la lansarea primului model este încărcătorul. Mai precis, cablul de alimentare. Deși a mai fost schimbat de-a lungul timpului, compania Apple pare că nu știe sau nu vrea să includă în ambalajele dispozitivelor sale iOS un cablu de alimentare rezistent. Atât de rezistent încât să nu se rupă.

Cablul Apple Lightning, la fel ca și cablul de 30 de pini de dinaintea sa, au strâns nenumărate reclamații de la utilizatori de iPhone, iPad și iPod touch care se plângeau de faptul că ele se rup după o perioadă apple-lightning-ruptde utilizare. Și trebuie să admitem: nu toți utilizatorii au la fel de multă grijă de produsele pe care le folosesc. Dar sunt destui cei care sunt atenți cu cablul de alimentare și care se trezesc cu el rupt după o perioadă de timp. Pentru că, aparent, nu trebuie să îl arunci în geantă și/sau să îl încâlcești ca el să se rupă.

Și pentru că Apple n-a inventat încă iPhone-ul care nu se descarcă și pentru că încărcarea dispozitivelor sale se face, momentan, numai cu fir, utilizatorii au nevoie de cablu. De acel cablu original Apple, din cutie, care se rupe după un timp și pe care, dacă nu ai vrea să te electrocutezi, va trebui să îl înlocuiești. Cu ce? Cu un alt cablu Lightning chinezesc de 10 lei care să nu funcționeze sau, mai grav, să îți strice dispozitivul pe care ai dat câteva mii de lei? Cu un alt cablu Apple de ≈ 100 lei care să se rupă după alte două luni? Cu un cablu certificat de câteva zeci de lei care să cedeze după o lună?

Ce-ar fi dacă ar exista un cablu Lightning pe care să-l poți folosi o viață? Un cablu într-atât de rezistent încât să nu se mai rupă deloc indiferent dacă ai sau nu grijă de el, indiferent dacă îl înfășori și îl transporți mereu așa cum ar fi indicat ori dacă îl ții aruncat prin geantă sau buzunar? Veți spune că așa ceva nu există. Iar eu vă voi spune că există.

Cunoscuți pentru accesoriile lor de foarte bună calitate, americanii de la Scosche Industries au lansat un cablu într-atât de rezistent încât își permit să îl garanteze pe viață. Da, ați citit bine: PE VIAȚĂ.

Și chiar dacă, trebuie să recunosc, nu mă număr printre utilizatorii care să fi avut probleme cu cablurile Apple Lightning (nici măcar cu cele anterioare lor), am și eu nevoie de un alt cablu pe care să îl iau cu mine ori de câte ori călătoresc și ori de câte ori uit să îmi încarc seara iPad-ul sau iPhone-ul. Și am evitat să îmi folosesc unul dintre cablurile Apple Lightning. Pentru că știu că, oricât de atent aș fi, nu ar rezista și că în timp s-ar rupe cauciucul și plasticul de lângă conectorul Lightning. Iar după mai multe cabluri încercate de-a lungul timpului, am decis să testez și Scosche strikeLINE LED.sosche-strikeline-iphone-incarca

Review Scosche strikeLINE Nu se rupe niciodată?

La un cablu Lightning compatibil cu iPhone, iPad și iPod, mă interesează câteva aspecte: certificarea MFi și compatibilitatea cu dispozitivele iOS, designul și rezistența cablului, compatibilitatea cu tocuri și huse, (eventuale) suplimente și preț. Aceste aspecte le-am urmărit cu atenție în perioada în care am testat cablul Lightning Scosche strikeLINE, așa că mai jos vom vedea cât de bine se descurcă el la fiecare capitol în parte.

Certificarea MFi și compatibilitatea cu dispozitivele iOS

Apple recomandă utilizarea exclusivă a accesoriilor certificate de ea cu sigla „Made for iPod/iPhone/iPad” (prescurtat „MFi”) împreună cu oricare dintre dispozitivele iOS. MFi este un program de licențiere pentru producătorii de accesorii și periferice software care lucrează cu iPhone, iPad și iPod touch. Prin acest program, compania Apple certifică faptul că respectivele accesorii au fost produse respectând îndrumările sale, au fost testate riguros și pot fi utilizate fără nicio problemă de compatibilitate. Or, accesoriile certificate MFi ar trebui să lucreze cu iPhone, iPad și iPod (cel puțin) la fel de bine ca și cele gândite de către Apple.cutie-sosche-strikeline

În categoria accesoriilor care pot fi certificate de Apple cu MFi intră mai toate produsele ce sunt create pentru a funcționa împreună cu iPhone, iPad sau iPod – de la jackul de căști la sistemele audio cu AirPlay sau controlerele de jocuri. Printre acestea se numără, deci, și cablurile Lightning – cum este Scosche strikeLINE – Apple spunând-ne că utilizarea unor cabluri Lightning contrafăcute sau necertificate cu MFi poate duce la apariția unor probleme, cum ar fi:

  • Defectarea dispozitivelor iOS
  • Deteriorarea cu ușurință a cablului
  • Imposibilitatea de a folosi cablul, încălzirea conectorului sau căderea lui
  • Imposibilitatea de a sincroniza sau încărca dispozitivul.

Din cauza problemelor ce pot apărea în timpul folosirii unor cabluri necertificate sau contrafăcute, eu unul nici nu mă gândesc să folosesc alte accesorii decât cele pe ambalajul cărora apare sigla oficială „Made for iPod/iPhone/iPad”, chiar dacă acestea vor fi, întotdeauna, mai scumpe și cu câteva zeci de lei decât celălalte.

În ceea ce-l privește, Scosche strikeLINE este certificat MFi, după cum se poate vedea direct de pe ambalajul său, așa că poate fi utilizat fără nicio grijă împreună cu dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch compatibile. Dar deși certificarea MFi ar trebui să spună totul, eu vreau să subliniez faptul că în timpul perioadei de folosire a acestui cablu nu m-am lovit de nicio situație în care iPhone-ul sau iPad-ul să îmi arate mesajul de eroare „Accesoriu incompatibil” sau „Nu se încarcă”, nu am auzit niciun zgomot dubios în timpul alimentării și nu am simțit ca acel conector Lightning al cablului să se încălzească. De asemenea, pot spune că încărcarea iPhone-ului/iPad-ului prin Scosche strikeLINE s-a făcut într-un timp comparabil cu încărcarea folosind un cablu Apple Lightning (sau chiar mai rapid, deși nu pot spune cu certitudine).

Scosche strikeLINE este compatibil cu toate dispozitivele iPhone, iPad și iPod ce folosesc conector Lightning. Or, tu îl vei putea folosi pentru a încărca sau sincroniza orice iPhone 5 (sau mai recent), iPad generația a 4-a, iPad mini (sau mai recent), iPad Air (sau mai recent), iPad Pro, iPod touch generația a 5-a (sau mai recent) și orice iPod nano generația a 7-a.

Designul și rezistența cablului

Chiar dacă este construit după standardele impuse de Apple, Scosche strikeLINE nu este o copie fidelă a cablului Apple Lightning. Aspectul său și finisajele sunt diferite de cele gândite de Apple și mulți alți producători, americanii de la Scosche punându-și amprenta asupra designului de ansamblu nu doar din dorința de a ieși în evidență, ci și din dorința de a crea un produs care să rezolve unele probleme ale cablurilor tradiționale.

Cablul în sine este fabricat dintr-un policarbonat foarte rigid, conectorii USB-A și Lightning sunt cei pe care îi știm, iar învelișul din aproprierea lor este din plastic. Aceste materiale sunt suficient de dure încât să îți ofere încrederea că ori de câte ori ai călca pe ele și ori de câte ori le-ai scăpa pe jos, vor rezista, iar cablul va continua să funcționeze ca în prima zi.sosche-strikeline-vs-apple-lightning

Protecție sporită

Anterior vă vorbeam despre problemele cablului Apple Lightning, care se rupe la îmbinarea dintre cablul din cauciuc și conectorul din plastic, mai ales din cauza îndoirilor repetate. Ei bine, deși au fabricat cablul și învelișul de protecție al conectorului din materiale mai rezistente, cei de la Scosche s-au gândit că nu este suficient, așa că au mai adăugat ceva: un înveliș din cauciuc tare pentru reducerea uzurii. Acesta a fost aplicat peste cablu chiar în zona sensibilă unde el se îmbină cu protecția din plastc, reducând foarte mult uzura la care poate fi supusă acea zonă (cauciucul pur și simplu nu îți dă voie să îndoi foarte tare zona de îmbinare).

Motivul pentru care Scosche au folosit aceste materiale foarte rezistente este de a crește durabilitatea cablului, astfel încât el să poată fi folosit afară, chiar și pe suprafețe dure, unde riscul de defectare a unui cablu de acest tip este foarte mare. Dar l-au făcut atât de rezistent încât el nu a cedat absolut deloc în testele lor (nici măcar în testul de îndoire, grație cauciucului despre care vă vorbeam anterior). Acesta este și principalul motiv pentru care americanii au primit Premiul CES pentru Inovație în 2015 și garantează cablul lor pe viață.sosche-strikeline-duritate

Garanția pe viață

Referitor la garanția pe viață trebuiesc menționate câteva aspecte importante. Nu trebuie să te aștepți ca acest cablu să te țină și pe tine și pe urmașii tăi (presupunând că în viitorul îndepărtat Apple va mai lansa produse cu conectorul Lightning) până unul dintre voi vă veți sătura de produsele Apple. Sau ca Scosche să îl înlocuiască din orice motiv. Potrivit termenilor și condițiilor de garantare pe viață, Scosche strikeLINE este garantat cumpărătorului inițial împotriva oricărui tip de defecte ale materialelor utilizate sau defecte de fabricație pentru întreaga perioadă de utilizare a lui. Dacă acest cablu va ceda din oricare dintre cele două cauze, Scosche promite să îl înlocuiască gratuit.

Totuși, în condițiile garanției limitate pe viață scrie negru pe alb că ea nu acoperă orice stricăciune provocată din accident, folosirea improprie, îngrijirea improprie, neglijență sau de folosirea excesivă ori rupturi. De asemenea, garanția nu acoperă stricăciunile apărute la conectorii Lightning și/sau USB, care sunt furnizate de către terți (în conformitate cu standardele impuse de către Apple).

Așadar, Scosche strikeLINE este un cablu garantat pe viață și va fi înlocuit oricând de către producător (nu de către revânzători), atât timp cât defectele apărute nu au fost provocate de tine (cu intenție).sosche-strikeline-transport

În ceea ce mă privește, pot spune că am îndoit, tras și purtat cu mine acest cablu de multe ori, fără să apară vreo ruptură sau crăpătură pe oricare dintre materialele sale. De fapt, atunci când îl ții în mână, el îți oferă acea senzație de accesoriu rezistent pe care nu îl vei putea frânge decât dacă unicul tău țel este acesta. Într-adevăr, zgârieturi și adâncituri vor apărea pe cablul în sine dacă îl porți mult sau dacă, de exemplu, treci peste el cu scaunul de la birou, însă ele nu vor afecta modul de funcționare al cablului.

Un alt aspect pozitiv pe care l-am remarcat la Scosche strikeLINE este acela că, în general, nu cade de pe birou, noptieră sau orice altă suprafață pe care îl ții de obicei. Știm că acel cablu Apple Lightning ce vine împreună cu orice iPhone sau iPad modern alunecă foarte ușor de pe multe dintre suprafețe, însă, spre surprinderea mea, nu același este cazul și cablului Scosche. Lăsându-l de multe ori pe marginea biroului după ce mi-am scos dispozitivul de la încărcat, am fost plăcut surprins să văd că el nu aluneca datorită bucății de cauciuc de câțiva centimetri al cărei rol, aparent, nu este doar de a opri ruperea cablului. Or, dacă te găsești de foarte multe ori căutând cablul care a căzut după birou, printre multe alte fire, trebuie să știi că Scosche strikeLINE va reduce mult numărul acestor situații frustrante.sosche-strikeline-cauciuc

În prezent, Scosche strikeLINE este disponibil pe două mărimi – 1m (de fapt, 91cm) și 2m – și pe două finisaje – negru și alb. Referitor la lungime, eu am ales versiunea de 91cm, deoarece folosesc acest cablu mai mult când călătoresc, împreună cu baterii externe, și nu am nevoie de mai mult (o versiune de jumătate de metru ar fi chiar bine primită). Comparativ cu cablul Lightning Apple ce vine în cutia iPhone și iPad, versiunea de 1m a Scosche strikeLINE este mai scurtă cu aproximativ 5cm.

Vorbind despre finisaje, deși prefer versiunea pe alb întrucât amintește mai mult de accesoriile Apple, ea are o mică problemă: murdăria. La fel ca și în cazul unui cablu Apple Lightning, Scosche strikeLINE pe alb se va murdări în timp din cauza transportului, a locului unde este depozitat și a obiectelor cu care intră în contact. Ba mai mult, pe el se vor vedea cu ușurință toate zgârieturile (dacă, de exemplu, l-ai frecat de un obiect de pe care se ia culoarea). De aceea, pentru cei care știu că vor folosi acest cablu mai mult prin mașină sau pe afară ar fi indicată versiunea neagră.sosche-strikeline-iphone-ipad-compatibilitate

Compatibilitatea cu tocuri și huse

În funcție de husa sau tocul folosit pentru a ne proteja dispozitivele iPhone, iPad și iPod, ar putea apărea unele probleme de compatibilitate cu cablurile. Multe cabluri Lightning de la terți au un capăt gros, care va ridica probleme atunci când încerci să îl conectezi la un iPhone pus într-un toc mai gros (cum ar fi tocurile de la UAG) și care oferă protecție și pentru zona inferioară a dispozitivelor.

Nu aceeași situație problematică apare și la Scosche strikeLINE, al cărui înveliș din plastic nu este cu mult mai gros decât învelișul din plastic al cablului Apple Lightning și care va funcționa, teoretic, cu orice husă.

Cum eu sunt unul dintre utilizatorii care trăiesc periculos și nu îmi țin nici iPhone-ul și nici iPad-ul în husă, pot spune că nu am întâmpinat niciodată o astfel de problemă, indiferent de cablul folosit. Dar chiar și atunci când am folosit tocuri precum Apple Silicone Case pentru iPhone 6s Plus, nu a existat niciun fel de problemă.sosche-strikeline-ipad-incarca

Suplimente

Acum probabil că vă întrebați: ce suplimente ar putea exista la un cablu? Ei bine, deși de la un cablu nu ar trebui să ne așteptăm la altceva decât să își facă treaba de încărcare și sincronizare (și să reziste în timp), Scosche s-a gândit să ne surprindă și a introdus ceva neașteptat în strikeLINE: un LED.

În cazul de față nu vorbim despre un LED pus doar ca să fie o luminiță fără niciun alt rol decât cel pur estetic (așa cum vom găsi la cablurile chinezești). Pus în interiorul învelișului de plastic al conectorului Lightning, LED-ul de culoare roșie de pe Scosche strikeLINE se va aprinde atunci când dispozitivul iPhone, iPad și iPod se încarcă și se va stinge automat atunci când el este încrăcat.

Trebuie să recunosc că inițial am privit cu reticiență această caracteristică, dar că pe parcurs m-am fost convins de utilitatea ei și am ajuns să mă întreb de ce cablul Apple Lightning nu are așa ceva (mai ales că Apple a pus un LED pe MagSafe-ul de la MacBook-uri, care luminează în rușu atunci când laptopul se încarcă și în verde când s-a încărcat). Dacă privești la fel cum priveam și eu utilitatea acestui supliment al cablului strikeLINE, îți pot spune că deși nu este ceva fără de care să nu îți poți încărca telefonul sau tableta, el este util, deoarece nu te va mai obliga să aprinzi ecranul pentru a verifica dacă dispozitivul s-a încărcat în mod complet (ceea ce, în funcție de tine, ar putea însemna timpi de încărcare mai buni). Eu unul am apreciat această caracteristică mai ales noaptea, deoarece face să nu mai fie necesar să suport lumina strălucitoare a ecranului Retina și să pot să îl decuplez având certitudinea că este încărcat complet.

În testele mele, LED-ul a funcționat corect de fiecare dată, aprinzându-se la conectarea dispozitivului și stingându-se doar atunci când nivelul bateriei a ajuns la 100%. O mică întârziere apare atunci când bateria dispozitivelor este încărcată la un nivel destul de mare, însă asta nu ține neapărat de cablul în sine, ci de iOS. Utilizatori de dispozitive cu iOS 8 s-au plâns în trecut de faptul că această caracteristică a cablului nu funcționează, însă problema a fost adresată de Apple printr-o actualizare și nu am auzit să mai fi fost întâlnită în versiunile ulterioare ale sistemului de operare.

Preț

Știm că produsele și accesoriile Apple sunt scumpe. Și mai știm că și produsele și accesoriile pentru dispozitivele Apple sunt cel puțin la fel de scumpe. Iar Scosche strikeLINE nu face excepție de la „regulă”.

Fiind un accesoriu certificat MFi (să nu credeți că certificarea este oferită de Apple pe degeaba) și fabricat din materiale de foarte bună calitate, Scosche strikeLINE nu va fi deloc cel mai accesibil cablu de pe piață. De fapt, nu va fi nici măcar mai accesibil decât un cablu Apple Lightning de 1m. Dar dacă ne gândim că vei plăti 129,99 lei pe un cablu Lightning care este garantat o viață și care nu se va rupe atât de repede cum se rupe un cablu Apple, investiția merită făcută.

În România, cablul Scosche strikeLINE LED este comercializat de către Smart Products, în oferta cărora vei găsi, pe ambele culori, atât versiunea de 1m, cât și pe cea de 2m, diferența de preț între ele fiind de numai 10 lei.sosche-strikeline-cablu-iphone

Scosche strikeLINE review Concluzii

Într-o lume în care Apple aparent nu dorește să rezolve problema cablurilor sale Lightning, una dintre cele mai bune soluții existente pe piață este Scosche strikeLINE.

Creat din materiale de calitate și rezistente care îl vor face să reziste de-a lungul timpului multor transporturi, multor lovituri și unor medii externe deloc prietenoase cu tehnologia de ultima oră, și care vor reduce din numărul frustrărilor generate de scăparea cablului pe după birou, pat, noptieră, etc., acest cablu Lightning este potrivit pentru cei mai mulți dintre noi. Fie că ai nevoie de un cablu Lightning pentru că cel de la Apple s-a rupt, fie că ai nevoie de un al doilea cablu pentru mașina, birou, etc., Scosche strikeLINE reprezintă, din multe puncte de vedere, o alternativă mult mai bună la cablul „original” Apple.

Și fiindcă nu îl folosesc de luni de zile încât să știu cum se comportă în timp îndelungat (dar și cât l-am folosit, nu l-am menajat deloc, așa cum aș fi făcut cu fragilul Apple Lightning), pentru mine garanția pe viață reperzintă o siguranță a faptului că voi utiliza ani la rândul un accesoriu de foarte bună calitate, care îmi va fi alături indiferent cum l-aș transporta sau folosi (atât timp cât nu mă apuc să fac lucruri stupide cu/pe el, cum ar fi să încerc să îl tai cu flexul).

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.