Având la îndemână o versiune complet nouă a sistemului de operare, foarte mulți dintre utilizatorii de iPhone și iPad sunt încântați să caute cele mai mari și mai importante schimbări din iOS 10, cum ar fi noua aplicație Mesaje complet redesenată sau noua aplicație Poze care a devenit mai personală decât oricând. Dar înainte să poți „săpa” ca să găsești toate schimbările făcute de Apple în cea mai recentă versiune majoră a sistemului de operare, va trebui întâi să te obișnuiești cu ecranul de blocare. Care, da, a fost schimbat din temelii. Și din această cauză nu mai poate fi deblocat la fel.

iOS 10 aduce cea mai mare schimbare ecranului de blocare de la lansarea primului iPhone din 2007, renunțând complet la emblematicul gest „Glisați pentru deblocare” și întroducând o cu totul altă modalitate de deblocare a ecranului. Pentru că era nevoie de ea. Să ne amintim totuși cu modelele de iPhone din 2015, Apple a introdus un senzor Touch ID mult prea rapid care îi supăra pe mulți din cauză că deblochează ecranul înainte de a putea vedea ora sau notificările. Ei bine, aceia care au cerut o rezolvare se vor bucura să audă că ea a venit în iOS 10, odată cu noul sistem de deblocare a ecranului care va face ca simpla atingere a butonului principal pentru scanarea amprentei să nu fie suficientă pentru deblocarea dispozitivului.

Conceptul este unul bun și cu siguranță ne va face pe toți să ne întrebăm la un moment dat de ce nu a fost așa încă de la început. Dar el cere ca noi să învățăm alți pași de deblocare a ecranului. Iar ei nu ne vor intra în reflex peste noapte.

Și fiindcă știu că mulți dintre voi vă întrebați cum puteți debloca ecranul iPhone sau iPad din cauza mesajului confuz din partea inferioară a ecranului de blocare, în acest tutorial vă voi oferi răspunsul. Și tot aici veți vedea cum puteți naviga pe ecranul de blocare, cum puteți interacționa cu notificările și cum puteți folosi „Ridicați pentru trezire”.

Cum să folosești noul ecran de blocare din iOS 10 pe iPhone și iPad

De ce vei avea nevoie:

 • Un dispozitiv:
  • iPhone 5 sau mai recent
  • iPad mini 2 sau mai recent
  • iPad 4
  • iPad Air sau mai recent
  • iPad Pro
  • iPod touch generația a 6-a
 • Versiune sistem de operare
  • iOS 10 sau mai recent

Ridicați pentru trezire

Una dintre cele mai surprinzătoare caracteristici noi adusă odată cu modificarea ecranului de blocare al iPhone în iOS 10 este „Ridicați pentru trezire”. Aceasta, pe scurt, îți va transforma dispozitivul într-un fel de Apple Watch.

Mai precis, în momentul în care tu îți ridici iPhone-ul de pe masă/pat/noptieră/o altă suprafață, dispozitivul va detecta că vrei să îl folosești și va își aprinde ecranul. Fără să apeși niciun buton.

Această caracteristică este foarte utilă atunci când vrei să verifici ora și ridici doar zona superioară a iPhone-ului de pe masă, când vrei să citești notificările din mers, când ai degetele ocupate și îți este greu să ajungi la butonul principal și în foarte multe alte situații. De fapt, este într-atât de utilă încât de îndată ce te vei obișnui cu ea, îți va ieși din reflex să apeși unul dintre butoane pentru a aprinde ecranul.

Dar înainte de a te bucura prea tare este bine să știi un mic aspect foarte important. Ridicați pentru trezire nu este disponibilă pe toate modelele de iPhone. De fapt, este disponibilă doar pe câteva. Anume: iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7 și iPhone 7 Plus. Deci dacă ai orice model anterior, poți să uiți această caracteristică.

Deblocarea ecranului

Unul dintre principalele motive pentru care ați apelat la acest tutorial este, cel mai probabil, pentru a vedea cum se deblochează ecranul. Pentru că vi se pare dificil, probabil. Dar vă spun că nu este. După luni de utilizare aș putea spune că noua soluție este mai simplă decât „Glisați pentru deblocare” cu care eram obișnuiți până acum. Mai ales dacă obișnuiai să aprinzi ecranul cu butonul principal și nu aveai cod de acces. De ce? Pentru că nu mai trebuie să ridici degetul de pe acest buton.

Așadar, ca să deblochezi ecranul unui iPhone sau iPad cu iOS 10:

 1. Aprinde afișajul ridicând dispozitivul spre ochi sau, dacă nu este compatibil cu Ridicați pentru trezire, apasând unul dintre butoanele principal/adormire trezire.

  iphone 6 review #itutorial.ro buton principal home
  Butonul principal al iPhone/iPad/iPod touch
 2. Acum:
  1. Dacă ai Touch ID (scanarea amprentei) activat pe dispozitivul tăuapasă butonul principal cu unul dintre degetele ale căror amprente au fost adăugate în sistem.*ios10b2 deblocata ecran de blocareNotă: În situația în care nu dorești să intri chiar acum în ecranul principal, aprinde-l (fără a apăsa butonul principal!), apoi atinge butonul principal cu degetul adăugat în Touch ID pentru a scana amprenta. Dispozitivul va fi deblocat (vei vedea acest lucru în bara de stare, ca în imaginea de mai sus), dar tu vei putea în continuare să îți citești notificările de pe ecranul de blocare sau să accesezi widgeturile. Apoi, în momentul în care vrei să intri la ecranul principal, apasă cu orice deget butonul principal.*Dacă Touch ID nu îți recunoaște după trei încercări amprenta va apărea ecranul unde poți introduce codul de acces. Poți alege fie să introduci codul sau să mai încerci de două ori scanarea amprentei.
  2. Dacă ai un cod de acces configurat pe iPhone sau iPadapasă butonul principal apoi introdu codul de acces. Dacă ai introdus codul corect vei accesa direct ecranul principal.mesaj deblocare ecran
  3. Dacă nu ai un cod de acces configurat: apasă butonul principal și vei fi dus direct la ecranul principal. Notă: Dacă aprinderea ecranului a fost făcută prin apăsarea butonului principal va mai fi deci necesară o a doua apăsare pentru deblocare.

Asta-i tot! Nicio glisare. Nimic! Totul este să știi cum să apeși sau atingi butonul principal.

Navigarea pe ecranul de blocare

Am învățat cum să deblocăm ecranul de blocare, dar să nu ne grăbim așa de repede. Pentru că ecranul de blocare este acum mai complex decât oricând și îți oferă acces la suficient de multe informații încât să nici nu mai fie, de multe ori, nevoie să îl deblochezi.

 1. Aprinde afișajul ridicând dispozitivul spre ochi sau, dacă nu este compatibil cu Ridicați pentru trezire, apasând unul dintre butoanele principal/adormire trezire.iphone 6 review #itutorial.ro buton principal home
 2. Acum:
  1. Efectuează o glisare de la stânga spre dreapta: Probabil că aici nu mai e o surpriză, deoarece mulți dintre voi ați efectuat-o deja în încercarea de a debloca ecranul. Și o veți mai face accidental cu acest scop. Însă dacă vă întrebați ce este cu această pagină nouă, ei bine ea este noua versiune a meniului Azi din centrul de notificări al vechilor versiuni de iOS. Aceasta conține deci widgeturi și Căutare Spotlight, afișându-ți deci scurtături și informații utile din aplicațiile preinstalate și de la terți și permițându-ți să efectuezi diferite căutări pe iPhone sau iPad (dacă ai un cod de acces configurat, s-ar putea să fie necesar mai întâi să îl introduci ca să obții unele informații). În această pagină poți derula în jos pentru a vedea toate widgeturile și adăuga unele noi (via butonul Editați – scanarea amprentei va fi necesară).Sugestii ecranul de blocare ios10Notă: Această pagină este accesibilă și prin efectuarea unei glisări spre dreapta de pe prima pagină a ecranului principal sau din centrul de notificări.
  2. Efectuează o glisare de la dreapta spre stânga (dacă ești în pagina Azi, efectuează două glisări spre stânga): se va deschide Camera. Mai simplu ca oricând pentru ca tu să poți face o poză sau filmare fără prea multe bătăi de cap. Când vei termina de folosit camera, apasă din nou butonul principal.ios10 camera ecran de blocare
  3. Efectuează o glisare în jos: din zona superioară a ecranului, glisează în jos pentru a deschide centrul de notificări.ios10b2 recente centru de notificari
  4. Efectuează o glisare în sus: din zona inferioară a ecranului (în partea de mijloc sau dreaptă), glisează în sus pentru a deschide noul centru de control. Observăm că acesta are un aspect diferit și două sau trei pagini (prima oferă acces rapid la unele setări, a doua la muzică, iar a treia este dedicată locuinței – dacă aplicația Locuință este configurată).

   centru control ingust ipad
   Noul centru de control din iOS 10
  5. Sugestii Siri și Handoff: în continuare pe ecranul de blocare va fi afișată pictograma unei aplicații în zona inferioară stângă, atunci când există o sugestie sau s-a detectat că ai deschis de pe un alt dispozitiv iOS, macOS sau watchOS o aplicație compatibilă Handoff. Dacă vrei să accesezi sugestia, respectiv să continui lucrul de pe dispozitivul iOS 10 de unde ai rămas, glisează în sus de pe pictograma acelei aplicații (dacă ai un cod de acces configurat, s-ar putea să fie necesar mai întâi să îl introduci).

Interacționarea cu notificărilenotificari bogate ios 10

De ceva vreme încoace notificările multora dintre aplicațiile de pe App Store sunt interactive. Apple a îmbunătățit interactivitatea notificărilor odată cu iOS 10, introducând posibilitatea extinderii lor în adevărate widgeturi, care să nu mai facă necesară deschiderea aplicației pentru realizarea unor acțiuni mai complexe.

În momentul de față, aplicațiile preinstalate din iOS sunt, deloc surprinzător, cel mai bine optimizate pentru notificările bogate, iar celelalte funționează, până la eventuale raspuns mesajactualizări suplimentare, la fel ca și înainte, atunci când tu interacționezi cu notificările lor. Un bun exemplu de aplicație optimizată pentru notificările interactive bogate este Mesaje, care afișează nu doar câmpul de text, ci și opțiuni suplimentare (cum ar fi dictare) și ultimele mesaje din cadrul conversației selectate.

Ar fi imposibil să vorbim despre opțiunile pe care le oferă fiecare aplicație pe notificări, dar le puteți descoperi fiecare interacționând cu ele:

 1. Dacă ai iPhone 6s (sau mai nou) ori iPhone 6s Plus (sau mai nou), atunci poți apăsa cu forță pe oricare notificare pentru a interacționa cu ea. Notă: Dacă aplicația care a trimis notificarea respectivă nu are implementate notificările interactive, nu va fi afișat nimic.
 2. Dacă ai iPad, iPod touch sau orice alt model de iPhone anterioare celor menționate mai sus: efectuează o glisare spre stânga pe notificare, apoi alege opțiunea dorită: Afișați pentru a obține mai multe detalii și opțiuni sau Degajați pentru a elimina notificarea respectivă. Notă: Dacă aplicația care a trimis notificarea respectivă nu are implementate notificările interactive, nu va fi afișat nimic.

Observăm că dacă alegem Afișați va fi afișată notificarea în zona superioară a ecranului sau un widget, iar noi vom primi mai multe opțiuni, cum ar fi „Răspundeți”, „Îmi place”, etc. Alegând unele dintre aceste opțiuni vei realiza acțiunea corespunzătoare fie direct, fie direcționat către aplicația cu a cărei notificare ai interacționat. Ca să închizi o notificare afișată singură pe ecran atinge butonul sau atinge oriunde în exteriorul ei.

Concluzii

Deși noile notificări bogate și widgeturi vor reduce numărul de ori în care ești nevoit să deblochezi ecranul iPhone sau iPad, combinația perfectă dintre Ridicați pentru trezire și Touch ID va face ca atunci când vrei să deblochezi ecranul să o faci printr-un simplu gest, aproape la fel de rapid ca și în iOS 9.

Într-adevăr, procesul de acomodare este mai simplu, dar după mai multe încercări ale noii metode vei vedea că ea este mai convenabilă cea anterioară care implica efectuarea de glisări pe ecran.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis vreun aspect, te rugăm să ne lași un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.