Atunci când te uiți la Apple Watch vei vedea că el are două butoane fizice cu care deja ești probabil obișnuit deja și a căror funcționalitate o cunoști. Dar nu sunt chiar două. Ci trei. Iar înainte de a te apuca să îți întorci ceasul pe toate părțile pentru a-i găsi cel de-al treilea buton, îți recomand să te oprești o secundă pentru că nu îl vei găsi așa.

Cel de-al treilea buton al Apple Watch este tocmai ecranul său. Datorită mulțimii de senzori pe care îi ascunde, acesta nu doar că poate răspunde la atingere la fel ca și orice alt ecran tactil, dar poate detecta, de asemenea, și presiunea cu care îl apeși pentru a activa noi opțiuni în interiorul watchOS. Această tehnologie din spatele ecranului Apple Watch se numește Force Touch, este aproape identică, cu 3D Touch-ul introdus ulterior în iPhone 6s și este foarte utilă pe un ecran atât de mic.

Funcționalitatea acestui „buton” diferă în funcție de aplicație și context, fiind foarte utilă pentru dezvoltatori, care au putut concentra în interfață numai elementele esențiale și face opțiunile suplimentare disponibile sub Force Touch. Însă înainte de a vedea câteva dintre cele mai utile opțiuni Force Touch din aplicațiile preinstalate ale watchOS, trebuie să ne obișnuim să folosim acest nou ecran și cum să apăsăm pe el pentru a activa senzorul. Vom descoperi mai apoi o mulțime de opțiuni pe un ecran încețoșat dintre care unele sunt chiar utile și folositoare, dar poate prea puține esențiale – alminteri nu ar fi fost ascunse.

Cum activezi Force Touch pe Apple Watch?

Force Touch, la fel ca și 3D Touch, trebuie văzut, în primul rând, ca și clicul-dreapta pe Mac sau un oarecare sistem cu Windows. El îți aduce o serie de opțiuni suplimentare de care s-ar putea să ai nevoie mai devreme sau mai târziu și care ai putea să nu știi că sunt acolo, dacă nu încerci. Și dacă nu înveți cum să folosești acest ecran.

Pentru a activa Force Touch va trebui pur și simplu să apeși cu fermitate ecranul Apple Watch. Nu îți fie teamă, nu se va întâmpla nimic grav cu el și va rezista forței cu care unul dintre degetele tale îl apasă.

Este recomandat ca apăsarea să o efectuezi cu vârful degetului și nu cu buricul lui – deci ca și cum ai atinge normal ecranul pentru a accesa un element, dar aplicând mai multă forță.

Dacă nu ai încă Apple Watch, nu te speria! Ecranul ceasului funcționează ca unul obișnuit atunci când îl atingi, atunci când glisezi pe el spre dreapta/stânga sau în sus/jos. Dar când apeși cu forță va acționa ca și un buton/clic-dreapta, producând o vibrație scurtă și afișându-ți pe ecran opțiunile suplimentare disponibile.

Reține că nu toate aplicațiile sau interfețele pe care le accesezi au Force Touch integrat. De exemplu, ecranul principal cu toate aplicațiile nu are (încă) Force Touch, deci oricât de fermă ar fi apăsarea ta, ea nu va produce niciun efect. De asemenea, este important să ai răbdare până când înveți și te obișnuiești cu ecranul (mai ales dacă nu ai un iPhone cu 3D Touch sau MacBook cu trackpad Force Touch).

Notă: Din browser, efectuează glisări stânga/dreapta în secțiunea de mai jos pentru a trece la cardurile următoare sau folosește butoanele < > (Înapoi / Înainte).

1Cadran

Apasă ferm pe cadranul actual pentru a vedea alte cadrane disponibile, cum ar fi Mickey Mouse, Solar, Time Lapse, Modular sau Animație. Derulează apoi spre stânga sau spre dreapta pentru a naviga printre cadrane și pentru a le putea personaliza culorile, complicațiile și alte elemente.

2Culoare Emoji

Din ecranul cu emoji animate al aplicației Mesaje, apasă ferm pe caracterul zâmbitor de culoare galbenă pentru a-l face roșu sau pe inima roșie pentru a o face albastră sau purpurie.

3Mod cronometru

Din aplicația Cronometru, apasă cu fermitate pentru a modifica aspectul cronometrului într-unul analogic, digital, grafic sau hibrid.

4Mod temporizator

În aplicația Temporizator, apasă cu fermitate ecranul pentru a schimba modul. Opțiunile disponibile sunt 12 ore și 24 de ore.

5Vizualizare Calendar

În aplicația Calendar poți efectua un gest Force Touch pentru a schimba vizualizarea evenimentelor din ziua curentă în vizualizare listă zi sau vizualizare astăzi.

6Informații meteo

În aplicația Vremea, apasă cu fermitate ecranul pentru a schimba vizualizarea pe ore a stării meteo din orașul selectat, astfel încât să vezi condițiile meteo, șansele de ploaie sau temperatura. Aceste vizualizări pentru fi accesate și prin atingerea ecranului.

7Obiectivul de mișcare

Apasă cu fermitate ecranul în aplicația Activitate pentru a modifica obiectivul de mișcare și pentru a obține un rezumat săptămânal al activității tale fizice.

8Sursă audio

Din aplicația Muzică, fă un gest Force Touch pentru a primi opțiunea de a schimba sursa de redare a melodiilor de la iPhone la Apple Watch și opțiunea de a sări la ecranul În redare.

9Alarmă nouă

Apasă cu fermitate ecranul pentru a adăuga o alarmă nouă din aplicația Alarme.

10Mesaj nou

Din aplicația Mesaje, apasă cu fermitate pe lista cu mesaje pentru a începe o conversație nouă. Selectează Mesaj nou, destinatarul și introdu mesajul dorit, apoi atinge Trimiteți.

11Partajare localizare

Tot din aplicația Mesajem apasă cu fermitate ecranul într-o conversație pentru a primi opțiunile de vizualizare a detaliilor despre persoana cu care vorbești, de răspuns și de partajare a localizării.

12Marchează un e-mail

Deschide un e-mail în aplicația Mail, apoi apasă cu fermitate ecranul pentru a primi opțiunile de marcare a lui cu fanion, ca necitit, precum și pe cele de trimitere a unui răspuns și de mutare la coș.

13Golește centrul de notificări

În centrul de notificări (accesibil de pe cadran printr-o glisare în jos), apasă cu fermitate pentru a primi opțiunea de a șterge toate notificările.

14Remote

Din aplicația Remote, efectuează un gest Force Touch pe ecranul În redare al unuia dintre dispozitivele conectate pentru a selecta sursa de redare (atunci când este disponibil un dispozitiv AirPlay în apropriere). Sau efectuează un gest similar pe ecranul cu dispozitivele conectate pentru a adăuga unul nou sau pentru a edita lista (repoziționa dispozitivele actuale sau elimina pe cele nedorite).

15Exerciții

Atunci când ai început un exercițiu fizic cu aplicația Exerciții, efectuează un gest Force Touch pe ecran pentru a-l încheia, suspenda sau pentru a bloca ecranul.

16Și altele

Opțiunea Force Touch din aplicația Twitter.

Unele dintre aplicațiile de pe watchOS App Store au, de asemenea, integrat Force Touch, ceea ce înseamnă că poți apăsa în ele ecranul pentru a vedea ce funcționalitate suplimentară oferă. Merită să încerci acest lucru în fiecare dintre aplicațiile pe care le ai instalate.

În cele din urmă, trebuie menționat că Force Touch este folosit și pentru unele dintre caracteristicile de accesibilitate de pe Apple Watch.

17Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.