Trecerea de la iPhone la Apple Watch poate să nu fie chiar la fel de simplă precum pare, mai ales dacă nu ești un utilizator chiar atât de „experimentat” de iOS. Și în ciuda dimensiunilor mici ale ceasului și a celor trei butoane pe care le are, sunt foarte multe lucruri pe care le poți face cu ele și nu toate sunt la fel de intuitive sau ușor de găsit.

Fiindcă are un ecran mic, Apple a fost nevoită să conceapă noi modalități de interacționare cu Apple Watch. Așa că, la fel cum orice iPhone are un buton principal, Apple Watch are o Coroană Digitală, care nu doar că poate face cam tot ce face și butonul principal la iPhone, dar acționează și ca un instrument ce permite efectuarea rapidă de derulări și zoom, chiar și de pe ecranul mic al ceasului. Apple Watch nu are nici buton de adormire/trezire, dar are un buton lateral care poate face mult mai multe, inclusiv să acceseze contactele tale favorite sau să te salveze în situații de urgență. Adunate laolaltă, aceste butoane par a-ți oferi toate opțiunile de care ai nevoie și pe care ți le oferă și un iPhone. Dar mai este și un al treilea „buton”: ecranul. Apple Watch are un ecran cu Force Touch care nu răspunde numai la atingeri și diferite gesturi, ci, atunci când aplici suficientă presiune pe el, va acționa ca și un buton în aplicații, cadrane și nu numai.

Așadar, dacă ești un proaspăt utilizator de Apple Watch sau nu ai reușit încă să te acomodezi cu toate butoanele lui și cu modul nou de controlare a interfeței watchOS conceput de Apple, atunci glisează mai departe în acest articol pentru a vedea răspunsurile la întrebarea cum folosesc Apple Watch?

Notă: Poți folosi atât săgețile „< >”, cât și efectua glisări dreapta/stânga, oriunde în zona de mai jos.

1Accesare ecran principal

O singură apăsare pe Coroana Digitală (rotița ceasului), atunci când ești într-o aplicație sau în cadran, te va ajuta să revii la ecranul principal. Apăsând-o atunci când ești deja în ecranul principal, ea te va duce înapoi la cadran.

Îți recomand să privești această Coroană Digitală ca și pe butonul principal al iPhone. Ambele, atunci când le apeși, realizează aceeași acțiune/

2Derulare și zoom

Rotește ușor în sus/în jos Coroana Digitală pentru a efectua o derulare în liste sau pentru a mări/micșora ecranul principal, harta, o imagine sau altele.

Dacă în cazul derulării Coroana Digitală este alternativa glisării degetului ce îți permite să derulezi și vezi conținutul de pe ecran în același timp, în cazul zoom-ului, el nu poate fi efectuat și prin efectul de ciupire a ecranului Apple Watch. Prin urmare, Coroana Digitală este necesară pentru a face corect aceste două acțiuni, fiind, la fel ca și rotița-clic a iPod-urilor clasice, o modalitate nouă de a interacționa cu lumea digitală de la încheietura mâinii tale.

3Siri

Apasă lung Coroana Digitală pentru a activa Siri – asistentul virtual personal al Apple ce este disponibil și în watchOS și gata să te ajute cu lucrurile de care ai nevoie.

La fel ca și pe iPhone, iPad, Apple TV sau, mai nou, Mac, cu Siri de pe Apple Watch vei interacționa prin comenzi vocale și o vei putea folosi pentru a lansa mai rapid aplicații, răspunde (în engleză) la mesaje, obține diverse informații, și nu numai.

O alternativă a accesării Siri prin apăsarea Coroanei Digitale este comanda vocală „Hey Siri”. Reține că asistentul va asculta mereu această comandă atunci când ridici încheietura mâinii, un lucru ce este foarte util mai ales dacă ai cealaltă mână ocupată și nu poți acționa Coroana.

Dacă Siri nu este activat la apăsarea lungă a Coroanei Digitale și/sau comanda Hey Siri, atunci verifică dacă ai activat asistentul pe iPhone, în Configurări>General>Siri / Configurări>Siri (iOS 10 și ulterior).

4Accesare rapidă cadran / ultima aplicație folosită

Apasă scurt de două ori pe Coroana Digitală pentru:

  • a accesa rapid cadranul ceasului, dacă ești într-o aplicație sau pe ecranul principal, iar el a fost afișat înainte de ultima aplicație deschisă
  • a accesa rapid ultima aplicație folosită, dacă ești la cadranul ceasului sau dacă ai accesat o altă aplicație după cea folosită anterior, fără a reveni la cadran

Aceasta este o modalitate foarte convenabilă de a reveni la ce făceai înainte, dar și de a vedea rapid ora sau alte informații pe care ți le oferă complicațiile de pe cadran.

5Accesibilitate

Efectuează trei apăsări pe Coroana Digitală pentru a accesa VoiceOver sau Zoom, în funcție de configurările tale.

Reține că această acțiune va funcționa numai dacă ai activată apăsarea de trei ori a butonului principal și configurată una dintre cele două caracteristici. Poți modifica preferințele legate de accesibilitate din aplicația Watch de pe iPhone.

6Prieteni / Dock

Efectuarea unei singure apăsări scurte pe butonul lateral, de sub Coroana Digitală, va duce la accesarea rapidă a:

  • interfeței Prieteni, care îți afișează toate contactele favorite ale tale (în watchOS 1 și watchOS 2). Aici poți atinge oricare dintre prieteni pentru a trimite un mesaj, apela, pentru a-i trimite un desen, o atingere sau bătaia inimii. Dacă nu ai prieteni adăugați aici, poți începe să îi adaugi, atingând pictograma +.
  • Dock-ului. începând cu watchOS 3, Apple a înlocuit interfața Prieteni cu un Dock, ce va apărea atunci când apeși butonul lateral. Acest dock îți afișează aplicațiile tale favorite, pe care le ține mereu actualizate și pe care îți permite să le lansezi instantaneu.

7Oprire/Pornire ceas

Apasă lung butonul lateral al ceasului pentru:

  • a-l porni/opri: dacă ceasul este pornit, atunci vei primi o interfață unde poți efectua o glisare spre dreapta pe primul glisor, pentru a opri ceasul, iar dacă este oprit, atunci el va fi pornit direct.
  • (în funcție de versiunea de watchOS):
    • watchOS 1 și watchOS 2 (ambele opțiuni de mai jos nu există în watchOS 3):
      • a intra în modul rezervă din mers – util mai ales dacă nu mai ai prea multă baterie rămasă. Pentru a activa acest mod, va trebui să glisezi spre dreapta pe al doilea glisor afișat pe ecran
      • blocare: dacă îți dorești să blochezi ecranul Apple Watch, atunci glisează spre dreapta pe ultimul glisor. Astfel, nu vor mai putea fi accesate prea multe de pe ceasul tău, dacă nu este introdus codul de acces. Solicitarea codului de acces se face automat, atunci când dai jos de pe mână ceasul.
    • watchOS 3 și ulterior:
      • urgență: Apple Watch poate afectua un apel la serviciile locale de urgență, indiferent unde ai fi în lume. Ținând apăsat butonul lateral vei accesa interfața Urgență care îți va permite atât să apelezi 112, cât și să trimiți un mesaj de alertă la contactele favorite.
      • ID medical: cardul care include toate informațiile tale de sănătate (după cum le-ai adăugat tu în aplicația Sănătate de pe iPhone) poate fi accesat printr-o simplă glisare pe ecran, după apăsarea lungă a butonului lateral.

8Închidere forțată

Apasă lung butonul lateral atunci când ești într-o aplicație care nu mai răspunde la comenzi (s-a blocat). Atunci când apare din nou ecranul cu cele trei glisoare (vezi mai sus), apasă din nou lung butonul lateral până când vei reveni la ecranul principal. Astfel, aplicația ce a întâmpinat o problemă își va reveni și o poți accesa din nou.

Dacă nu îți apare nimic pe ecran atunci când acționezi lung butonul lateral, citește pe cardul următor ce trebuie să faci.

9Repornire forțată

Apasă lung atât Coroana Digitală, cât și butonul lateral, până când pe ecran va apărea sigla Apple, apoi ridică degetele de pe cele două butoane. Această acțiune este necesară dacă ceasul nu mai răspunde la nicio comandă.

10Captură de ecran

Apasă simultan atât Coroana Digitală, cât și butonul lateral pentru a efectiua o captură de ecran pe Apple Watch, indiferent de aplicația sau ecranul în care ai fi.

11Glance-uri

Efectuează o glisare în sus din partea de jos a cadranului pentru a accesa Glance-urile – carduri oferite de diferite aplicații, ce îți permit să accesezi rapid informații de care ai nevoie (cum ar fi cele de mișcare, ritmul cardiac, informații meteo, și nu numai). De asemenea, din interfața Glance poți accesa și un centru de control, de unde poți introduce ceasul în mod Avion, activa Nu deranjați, pune ceasul pe Silențios, trimite o alertă de găsire a iPhone, conecta ceasul la AirPlay și nu doar.

Pentru a naviga între Glance-uri va trebui să efectuezi glisări dreapta-stânga sau viceversa.

12Centru de notificări

Efectuează o glisare în jos din partea de sus a cadranului Apple Watch pentru a deschide centrul de notificări – locul unde vei putea vedea toate notificările primite pe ceas și iPhone.

13Force Touch

Apasă mai puternic pe afișajul Apple Watch pentru a activa Force Touch. Acest al treilea buton al Apple Watch poate fi văzut ca și clicul dreapta al mausului tău sau ca și afișajul 3D Touch al iPhone 6s (și ulterior). El îți va oferi opțiuni contextuale, în funcție de locul unde te afli și aplicație.

Deci, de fiecare dată când nu găsești opțiunea pe care o căutai, adu-ți aminte că Apple Watch are un ecran mic, așa că ea a fost ascunsă „sub ecran”.

14Accesare

Atinge cu degetul orice element vrei să accesezi. La fel ca și pe iPhone, degetul rămâne principalul element de controlare a ecranului tactil și pe Apple Watch, așa că la acest capitol nu ar trebui să ai mari probleme.

De asemenea, degetul va putea fi folosit și pentru a efectua diferite glisări stânga/dreapta/sus/jos pe ecran, ele diferind în funcție de aplicații, dar fiind indicate de diferite elemente, acolo unde este cazul. Glisările sunt folosite și în ecranul principal, unde poți trece de la o aplicație la alta, pentru ca apoi să faci o atingere și să deschizi aplicația dorită.

15Și altele…

Acestea ar fi, în linii mari, principalele lucruri pe care trebuie să știi pentru a-ți folosi cu ușurință noul tău Apple Watch. În acest tutorial nu intenționăm să intrăm în alte detalii despre utilizarea unor caracteristici sau aplicații ale ceasului, întrucât despre acestea am vorbit/vom vorbi în tutoriale separate.

16Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.