Apple a ajutat la arestarea proprietarului celui mai mare site de conținut piratat din lume

0
700

Autoritățile din Statele Unite ale Americii au arestat presupusul proprietar al celui mai mare site web de conținut piratat din lume, după ce Apple a oferit informațiile personale ale acestuia. Este vorba despre datele asociate contului ID Apple de pe care persoana în cauză ar fi efectuat o tranzacție iTunes ce le-a permis polițiștilor federali să îl localizeze.

Conform TorrentFreak, ucraineanul Artem Vaulin a fost arestat zilele trecute în Polonia pentru că se presupune că ar deține KickassTorrents (KAT), torrent-ul care recent a depășit The Pirate Bay în numărul de accesării, fiind astfel cel mai accesat site web cu copii neoficiale ale unor filme, emisiuni și melodii.

Departamentul de Jusțiție al SUA a solicitat extrădarea ucraineanului în vârstă de 30 de ani pe motiv că a încălcat legea drepturilor de autor și a spălat bani. Cel mai important indiciu care le-a permis autorităților să îl găsească pe Vaulin a fost oferit de către Apple. Gigantul american a acceptat să ofere informațiile personale ale infractorului (asociate cu ID-ul Apple), după ce autoritățile i-au solicitat să o facă pe motiv că aceeași adresă IP ce a fost folosită pentru a face o cumpărătură de pe iTunes a fost folosită și pentru a se loga pe pagina de Facebook a KAT.

Depusă la Tribunalul din Chicago, în plângerea penală se arată:

Înregistrările oferite de Apple arată că tirm@me.comau condus către o tranzacție folosind adresa IP 109.86.226.203 pe 31 iulie 2015 sau în aproprierea acelei date. Aceeași adresă IP a fost folosită în aceeași zi și pentru logarea pe Facebook-ul KAT.

Conform plângerii, KAT operează în 28 de limbi și oferă filme încă difuzate în cinematografe, precum și alt tip de conținut, câștingând sume mari de bani din publicitatea de pe site. Aceste sume au fost găsite după ce polițiștii s-au dat drept o firmă de publicitate interesată să cumpere spații publicitare pe KAT, reușind astfel să obțină informațiile bancare ale celor care operau site-ul.

Departamentul de Justiție estimează valoarea KAT la peste 54 de milioane de dolari, în condițiile în care obținea anual din publicitate între 12,5 milioane de dolari și 22,3 milioane de dolari. Această valoare reprezintă mai nimic din valoarea totală a conținutului ce a fost piratat folosind KickassTorrrents, care ar depăși 1 miliard de dolari, conform procurorului general adjunct, care a comentat cazul:

În încercarea de a evita legea, Vaulin ar fi folosit servere situate în mai multe țări din lume și și-a mutat domeniile din cauza a numeroase sesizări și procese civile. Arestarea lui în Polonia, însă, demonstrează încă dată că infractorii cibernetici pot fugi, dar nu se pot ascunde de justiție.

Pe lângă etrădarea lui Vaulin, plângerea penală mai cere și blocarea contului bancar asociat site-ului său și a câtorva nume de domenii ale KAT. TorrentFreak scrie că deși principalul domeniu KAT pare să fie închis, diferite proxi-uri conduc încă la versiuni funcționale ale site-ului web.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.