Ieri am văzut împreună că monitorul Apple Thunderbolt actual nu mai este în stocul foarte multor magazine Apple și ale partenerilor, iar asta a stârnit un nou val de discuții cu privire la lansarea unui model.

Foarte multă lume consideră că, la fel ca și iMac de 27 inchi, noul monitor (cu aceeași diagonală) va avea un afișaj 5K. Dar cum actualele computere nu pot scoate imagine 5K printr-un singur cablu, mulți au început să discute despre alte modalități care i-ar permite companiei Apple să introducă un afișaj 5K funcțional.

Stephen Foskett și John Gruber susțin că Apple ar urma să introducă un monitor Thunderbolt actualizat cu plăci grafice integrate, care i-ar permite astfel să funcționeze cu aproape orice Mac, deoarece va fi capabil să genereze singur imaginile, fără a mai depinde de puterea plăcii video a computerului la care este conectat.

Ulterior, cei de la 9to5Mac au venit cu o teorie similară, susținând că au auzit zvonuri legate de dorința companiei Apple de a lansa un afișaj cu rezoluția de 5.120 pe 2880 pixeli, care are un GPU integrat. Totuși, ei susțin că el va funcționa mai degrabă cu modelele viitoare de computere Apple, care au USB-C sau Thunderbolt 3, dar și că nu ar fi exclus să funcționeze și cu actualele sau chiar unele mai vechi.

Un renumit analist susține însă că Apple va avea probleme dacă va încerca să introducă un monitor cu plăci video integrate. De aceea, el crede că mai degrabă viitorul monitor 5K al Apple se va conecta numai la modelele mai noi de Mac prin Thunderbolt 3, beneficiind de avantajul oferit de cele două fluxuri DisplayPort 1.2.

Alte voci spun că Apple ar putea amâna lansarea unui afișaj 5K până în momentul în care DisplayPort 1.3 va fi integrat în procesoarele Intel, întrucât standardul va permite conectarea computerului la monitor printr-un singur cablu, pentru a reda imagine 5K. Totuși, utilizând cele două fluxuri DisplayPort 1.2, Mac-urile cu Thunderbolt 3 vor putea scoate imagine la rezoluție 5K prin Transport Multi-Flux, fără a avea nevoie de un GPU extern. Or, asta înseamnă că introducerea unor plăci grafice dedicate în monitor stă sub semnul întrebării.

Dacă Apple va aștepta ca Intel să lanseze procesoarele Cannonlake, care ar trebui să includă DisplayPort 1.3 (care face posibil Transportul printr-un singur flux, ce este superior Transportului Multi-Flux), atunci monitorul 5K nu va sosi până peste cel puțin doi ani. În acest caz, însă, se va întârzia foarte mult lansarea monitorului, întrucât el deja este pe piață, în această formă, din 2011.

Așadar, rămâne de văzut dacă Apple va lansa un monitor 5K pe care să îl adreseze celor mai potente computere ale sale sau unul cu GPU dedicat care să poată fi folosit cu mai multe modele de Mac. O altă posibilitate, care nu iese încă din discuție, este amânarea lansării până cel mai devreme în 2018, deși nu văd ce ar opri-o să lanseze un model acum și unul atunci.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.