Săptămâna trecută compania Apple a trimis o notă internă angajațiilor, invitându-i pe aceia imobilizați în scaunul cu rotile să testeze o caracteristică din watchOS 3.
Noua caracteristică introduce un mod special de utilizare a Apple Watch pentru utilizatorii cu probleme de locomoție care, odată activat, va face ca toate opțiunile aplicației Activitate să fie optimizate pentru folosirea din scaune cu rotile. Astfel, atunci când fotoliul rulant este împins de către utilizatorul de Apple Watch, acesta din urmă va contoriza numărul de calorii arse, iar atunci când se stă prea mult nemișcat, ceasul va afișa mementoul „este momentul să rulezi”. De asemenea, aplicația Exerciții are în watchOS 3 două exerciții fizice speciale pentru cei aflați în scaune cu rotile.
În cadrul evenimentului principal de la WWDC 2016, compania Apple a spus că funcționalitatea de înregistrare pentru utilizatorii aflați în scaunul cu rotile a fost în dezvoltare de luni bune în parteneriat cu Fundațiile Lakeshore și Challenged Athletes. Nu mai puțin de 300 de persoane imobilizate în fotolii rulante au participat la peste 3.000 de ore de cercetare a activității, iar perioada de testare beta a noii caracteristici îi va oferi companiei din Cupertino mai mult timp să îmbunătățească și perfecționeze caracteristica.
În nota trimisă angajațiilor, Apple spune că s-a angajat să îmbunătățească experiența utilizatorilor de Apple Watch aflați în scaunul cu rotile, motiv pentru care îi invită să testeze watchOS 3. Iar acest lucru este cu atât mai interesant cu cât în trecut angajații au fost invitați să testeze versiuni beta de iOS și macOS, însă nu și de watchOS, pe motiv că o soluție de downgrade la ultima versiune stabilă nu este posibilă fără un adaptor special.
Momentan nu se știe dacă angajații companiei Apple care acceptă să testeze noua caracteristică pe Apple Watch-urile proprii vor primi versiunea beta de watchOS 3 pe care au primit-o și dezvoltatorii sau dacă vor primi numai noile caracteristici speciale pentru utilizarea din scaunul cu rotile, însă prima variantă pare mai plauzibilă. Având atât feedbackul dezvoltatorilor, cât și cel al angajațiilor, Apple speră să colecteze mai multe date despre mișcare și să optimizeze mai bine exercițiile din scaunul cu rotile în aplicația Exerciții.
WWDC 2016 a adus în subsidiar numeroase caracteristici de accesibilitate pentru fiecare dintre cele patru actualizări majore ale sistemelor de operare pe care Apple le-a prezentat, iar introducerea modului de utilizare special pentru utilizatorii de Apple Watch cu probleme de locomoție este lăudabilă.