Apple a raportat marți seară prima scădere anuală a cifrei de afaceri trimestriale din ultimii 13 ani, precum și prima scădere anuală din istorie a vânzărilor de iPhone dintr-un trimestru fiscal. Iar veștile proaste nu se termină aici pentru gigantul american, care a anunțat în ghidajul trimestrial pentru T2 2016 (sau trimestrul 3 al anului fiscal 2016 în SUA) că trendul descendent va continua și în viitor.

Apple se așteaptă ca cifra de afaceri înregistrată în trimestrul doi să fie cuprinsă undeva între 41 și 43 de miliarde de dolari. Dacă prognoza lor se va adeveri, atunci compania americană ar putea raporta o cifră de afaceri în trimestrul doi al anului 2016 cu până la 18 procente mai mică decât cea raportată în aceeași perioadă a anului trecut – 49,6 miliarde de dolari.

În cadrul ghidajului pentru trimestrul fiscal viitor, Apple a anunțat că mai așteaptă o marjă brută cuprinsă între 37,5% și 38%, cheltuieli cu operațiuni cuprinse între 6 și 6,1 miliarde de dolari, alte cheltuieli/venituri de 300 milioane de dolari și un impozit de 25,5%.

Prima scădere a cifrei de afaceri raportată de Apple din 2003 se datorează în principal primei scăderi din istorie a vânzărilor de iPhone. În T1 2016, Apple a vândut „numai” 51,2 milioane de dispozitive iPhone, în condițiile în care în aceeași perioadă a anului trecut vindea cu 10 milioane mai multe unități.

Alți factori care au influențat negativ cifra de afaceri a Apple sunt vânzările de iPad și Mac, care au scăzut cu aproximativ 2,4 milioane de unități, respectiv 500.000 de unități comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Iar dacă vânzările de dispozitive iPhone, iPad și Mac nu au fost foarte îmbucurătoare pentru Apple, gigantul american a raportat o creștere a încasărilor din Servicii și categoria Alte produse, unde sunt cuprinse iPod, Apple TV, Apple Watch, gadgeturile Beats Electronics și accesoriile.

Potrivit oficialilor Apple, categoria Alte Produse a însumat 2,19 miliarde de dolari în T1 2016, în timp ce Serviciile – unde sunt incluse iTunes și App Store, Mac App Store, iBooks Store, AppleCare, Apple Pay și licențierile – au adus în buzunarele Apple 6 miliarde de dolari, cu un miliard de dolari mai mult decât îi aduceau în urmă cu un an.

SUA rămân cea mai mare piață pentru Apple, în condițiile în care aici gigantul american a înregistrat încasări de 19,1 miliarde de dolari în trimestrul anterior. Pe locul al doilea este China, unde s-a înregistrat o scădere destul de mare a încasărilor – de la 16,8 miliarde de dolari câte erau raportate anul trecut la 12,5 miliarde de dolari.

Apple dă vina pe problemele majore macroeconomice pentru scăderea vânzărilor și a cifrei de afaceri și nu se știe în momentul de față cât de mult timp va mai fi afectată de ele.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.