Apple a reușit să recupereze aur în valoare de 40 milioane de $ prin reciclare

0
719

Compania Apple a publicat raportul anual de responsabilitate față de mediu pe 2016, oferind câteva cifre interesante ce ne arată ce valoare mare au materialele pe care au reușit să le recupereze din vechile dispozitive iPhone, iPad și nu numai.

Abordăm mediul înconjurător ca fel cum abordăm produsele noastre. Creăm noi proiecte de energie solară pentru a ne reduce amprenta de carbon. Trecem la folosirea de materiale mai verzi pentru a crea produse și procese de fabricare mai sigure. Ne protejăm pădurile și ne asigurăm că ele sunt administrate în mod durabil. Creăm chiar și o mai atentă modalitate de a recicla dispozitivele, folosind roboți.

Business Insider scrie că Apple a reușit să recupereze 27.669 tone de metal, aluminiu, sticlă și alte materiale din computerele, iPhone-urile și iPad-urile sale. În această cantitate este inclusă și aproape o tonă de aur. La prețul actual de 1.229,8 $ (1.089,35 €) uncia de aur, această cantitate uriașă ar valora nu mai puțin de 40 de milioane de $ (35,53 milioane €).

Aurul are cea mai mare valoare din cele peste 27.669 tone de materiale recuperate de Apple, întreaga cantitate recuperată având o valoare estimată de aproximativ 50 de milioane de dolari. La prețurile actuale ale metalelor, cuprul recuperat prin programul Apple de reciclare ar valora 6,4 milioane de dolari, aluminiul 3,2 milioane de dolari, argintul 1,6 milioane de dolari, nichelul 160.000 $, zincul aproximativ 110.000 $, iar plumbul 34.000 $.

În raportul său, compania Apple susține că a reușit să colecteze aproximativ 40.823 tone de deșeuri electronice prin programele de reciclare, care ar reprezenta 71% din totalul masei produselor pe care le-a vândut în 2015.

Un rol important pentru acest proces de reciclare îl joacă și noul sistem robotizat denumit Liam, care este capabil să dezasambleze terminale iPhone, ale căror componente să le sorteze în funcție de materialele pe care le conțin. Despre acest robot, s-a vorbit la conferința Apple de luna trecută.

Separat de programul de reciclare, în raportul anual, compania Apple se laudă că 93% din energia pe care a folosit-o în 2015 a provenit din surse regenerabile, însă obiectivul ei de a folosi numai energie provenită din astfel de surse nu a fost încă atins decât în centrele de date. Progrese importante sunt semnalate de gigantul american în Singapore, unde magazinele și centrele sale sunt alimentate printr-un proiect solar cu o putere de 32 megawați, și în China, unde au creat instalații solare cu o putere de 170 de megawați. În plus, Apple susține că 99% din hârtia folosită în ambalajele produselor sale este reciclată sau provine din păduri controlate.

Raportul de responsabilitate față de mediu pe 2016, care acoperă anul fiscal 2015, poate fi accesat de aici (în PDF).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.