Faceți cunoștință cu Liam, robotul Apple care reciclează iPhone

0
736

În cadrul evenimentului media ce a avut loc luni, compania Apple a început prin a discuta despre mediul înconjurător și eforturile pe care le depune constant cu scopul de a reduce impactul pe care îl are asupra naturii și de a îmbunătăți infrastructura de generare a energiei regenerabilă, marcând o crescândă concentrare asupra responsabilităților companiei în privința mediului. Totodată, Lisa Jackson, Vicepreședintele Apple pentru mediul înconjurător, politică și inițiative sociale, a discutat despre Liam – un sistem robotizat care a fost dezvoltat cu scopul de a dezasambla dispozitivele iPhone vechi și a le recupera materialele ce pot fi reciclate.

Și pentru că Apple vrea ca lumea să facă cunoștință cu Liam, a creat un clip video, pe care îl puteți urmări mai sus, și care spune pe scurt de ce este în stare acest robot. Așa cum se poate observa în clipul de 1 minut, Liam este capabil să demonteze un iPhone și să îi sorteze componentele, după materialele ce vor fi reciclate, fără a depune un efort extraordinar.

În prezentarea Apple, robotul recuperează cobalt și litium din baterie, separă aurul de cupru din cameră și extrage argintul și platina din placa de bază a unui iPhone 6. Aceste componente sunt sortate și urmează să fie refolosite pentru producerea unor noi părți care compun viitoare dispozitive iPhone, iPad și nu numai.

Liam și-a început „jobul” la Apple, în Cupertino, California, luna trecută, după aproximativ 3 ani în care numeroși ingineri au lucrat la dezvoltarea să. El este compus din 29 de module robotizate, care pot să desfacă și sorteze componentele unui iPhone la fiecare 11 secunde. Un alt Liam urmează să fie instalat de către Apple în Europa.

Potrivit companiei Apple, Liam se va concentra pentru început pe reciclarea dispozitivelor iPhone 6. Totuși, compania își dorește să îl învețe să dezasambleze și sorteze componentele mai multor modele de iPhone și nu doar, astfel încât să recupereze mai multe resurse extrem de importante, reducând astfel consumul de materiale naturale folosite la fabricarea unii iPhone.

Separat de Liam, în prezentarea făcută de Lisa s-a discutat și despre angajamentul luat de Apple acum doi ani, când a promis să folosească numai energie provenită din surse regenerabilă, pentru toate operațiunile sale – de la sediile de birouri și până la centrele de date și magazine. Astăzi, potrivit ei, 93% dintre operațiunile Apple sunt alimentate folosind surse de energie regenerabile. În 23 de țări însă, din cele 40, Apple este alimentată numai cu energie provenită din surse verzi.

În plus, Lisa Jackson a mai discutat despre eforturile companiei Apple de a folosi numai materiale „verzi” în ambalajele de hârtie ale produselor. Ea a anunțat că în prezent 99 de procente din hârtia folosită pentru ambalajele produselor Apple este reciclată sau provine din păduri continuabile, cu efecte minime asupra mediului. De asemenea, ea a anunțat că în Statele Unite ale Americii, Apple a conservat 145.686.831m2 de pădure și că intenționează să mai conserve în China 404.685 ha de pădure.Captură de ecran din 2016.03.22 la 19.42.55

Revenind la Liam, acesta face parte din programul „Reînnoire” al Apple, care a fost creat pentru a simplifica viața utilizatorilor ce vor să recicleze. Oricine locuiește într-o țară civilizată și are un iPhone, iPad, iPod, Mac sau chiar PC pe care vrea să îl recicleze, îl poate duce într-un magazin Apple sau trimite la Apple prin poștă pentru a fi reciclat. Mai multe informații despre acest program sunt disponibile aici.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.