Apple la 40 de ani: de la primul Apple 1 la iPhone, Apple Watch și iPad Pro

În urmă cu 40 de ani, tânărul în vârstă de 21 de ani, Steve Jobs, împreună cu amicii săi au conceput într-un garaj din Palo Alto, California, un computer personal ce avea să revoluționeze o întreagă industrie. Pe 1 aprilie 1976, aceștia au vândut primul Apple I. Ulterior, ei au fondat Apple Computer, o companie ce a trecut prin toate etapele - de la culmile succesului, la un faliment iminent și apoi din nou la succes. Astăzi, Apple a ajuns un cult. Este compania cu cea mai mare capitalizare bursieră, cu profituri greu de egalat, cu un miliard de produse active și sute de milioane de fani în întreaga lume. Iată câteva dintre cele mai importante momente din istoria sa!

0
8681

1. Steve Jobs și Steve Wozniak în 1976

Apple a apărut pe 1 aprilie 1976, atunci când doi prieteni buni, Steve Jobs și Steve Wozniak, au vândut primul lor computer personal, denumit Apple I. În această imagine din ’76, cei doi lucrează la o versiune mai completă a Apple I.

NotăAtinge „Înainte” sau glisează spre dreapta, pe imaginea de mai sus pentru a trece mai departe!

2. Computerul Apple I, 1976

Computerul Apple I a apărut pe piață în luna iulie din 1976, la prețul de 666 $. În imaginea de mai sus vedem computerul Apple I care a fost vândut inițial lui Charles Ricketts și scos recent la licitație ca fiind singurul Apple I rămas „în viață”.

3. Apple Computer

În 1976, Steve Jobs și vechiul său prieten Steve Wozniak, și-au creat propria lor afacere numită „Apple Computer Company”. Pe 3 ianuarie 1977, noua lor companie a fost înregistrată ca societate pe acțiuni. În imaginea de mai sus îl putem vedea pe tânărul Jobs la târgul West Coast Computer, unde a prezentat Apple II.

4. Apple II

Nu a durat prea mult până când Steve Jobs și echipa lui au lansat pe piață o versiune îmbunătățită a computerului personal. Apple II reprezintă o versiune îmbunătățită a Apple I, având o unitate de disc flexibil nouă și o interfață numită „Disk II”, pe care o putem vedea mai sus. Noul model a fost lansat în magazine pe 5 august 1977 și venea cu prima aplicație, intitulată VisiCalc – un program de calcul tabelar. Această aplicație a atras imediat interesul pieței, făcând computerul o necesitate în companii, mai ales.

5. Apple III

După un hiat de doi ani, Apple a lansat Apple III în luna mai din 1980, pentru a concura mai bine cu competitorii în creștere, IBM și Microsoft. Acest computer venea cu o unitate de disc flexibil integrată și grafică mai avansată.

În același an în care lansa noul computer, Apple ajungea să valoreze 1,8 miliarde de dolari.

6. Lisa

Cum Apple III nu a avut succesul scontat, Jobs și-a dorit să aducă ceva revoluționar pe piață. În 1983, Lisa a fost prezentat de către Apple ca fiind un computer personal cu maus, monitor și o interfață pentru unitatea de disc flexibil unde fișierele puteau fi mutate ușor. Prețul acestui computer era de 9.995 $.

7. Macintosh

În 1984, compania Apple lansa Macintosh, primul computer personal ce era vândut fără o interfață de programare. Prețul acestuia era de 2.495 $, motiv pentru care s-a bucurat mult timp de un succes enorm, punând probleme mari IBM.

8. Reclama Apple „1984”

Aflată pe culmile succesului, Apple l-a angajat pe Ridley Scott să regizeze o reclamă ce a rămas neuitată de-a lungul anilor. Inspirată de o nuvelă a lui George Orwell, reclama „1984” a fost difuzată pentru prima dată în cadrul Super Bowl și anunța lansarea Macintosh.

9. Steve Jobs, John Sculley și Steve Wozniak

Steve Jobs (stânga), John Sculley (centru), președintele și directorul general Apple, și Steve Wozniak, au prezentat pe 24 aprilie 1984, în San Francisco, noua generație de computere Apple. După câteva luni, Jobs era forțat să plece chiar de către omul pe care el l-a adus la Apple.

10. Computerul portabil Apple Macintosh

Dat afară de la Apple, Jobs a continuat să lucreze la un computer propriu, NeXT, care a fost un eșec inițial. Apple în schimb a continuat să inventeze, lansând computerul portabil Apple Macintosh, în anul 1989, acesta fiind primul Mac portabil, ce era alimentat cu baterie. El reprezintă standardul și forma după care aveau să fie create laptopurile de astăzi.

11. Newton

Anii ’90 au reprezentat un moment de tranziție pentru Apple, Michael Spindler devenind președintele companiei în 1990, apoi director general în 1993. În 1991, compania lansa QuickTime, un player media digital, care există și astăzi pe Mac. În 1993, aceștia au avut o primă încercare de a intra în domeniul PDA, lansând Apple Newton. Acesta a fost un eșec răsunător.

12. iMac

În 1996, Apple a anunțat că va achiziționa NeXT pentru 427 de milioane de dolari. În 1997, după ce directorul general de la acea dată a fost demis, Jobs devenea director general interimar. Una dintre primele sale decizii din postura de director a fost să dezvolte iMac. În imaginea de mai sus, îl vedem pe Steve Jobs prezentând prima generație de iMac în Cupertino, California, în luna mai din 1998. Computerul care a impresionat lumea întreagă avea să coste 1.299 $ și a fost lansat în august ’98. Rapid, iMac a devenit unul dintre cele mai bine vândute produse Apple, 1 milion de unități fiind comercializate anual. iMac a ajutat-o pe Apple să se bucure din nou de interesul public și media, care a apreciat importanța designului și noua direcție către care se îndrepta gigantul american avându-l pe Jobs în frunte.

13. iBook

După succesul impresionant de care s-au bucurat computerele colorate iMac, compania Apple a lansat iBook. Acestea reprezentau versiunea portabilă a desktopului și aveau un preț de pornire de 1.599 $. La acea dată, iBook venea în două culori: coacăză și mandarină.

14. OS X

Steve Jobs a lansat în 1999 noul software dezvoltat de către Apple – OS X Server. Din 2001, OS X avea să fie disponibil public și preinstalat pe toate computerele lansate de la acea dată.

15. iBook 2001

În 2000, Steve Jobs devenea oficial director general Apple și lua decizia de a intra în lumea muzicală. În 2001, el a introdus o generație nouă a laptopului Apple iBook, care nu mai venea în colori multiple, folosind numai albul. Noul iBook avea integrat un port Ethernet, Firewire și un modem wireless, revoluționând laptopurile.

16. Primul Apple Store

Pe 15 mai 2001, Steve Jobs a marcat o nouă realizare importantp, deschizând primul Apple Store în Mallul Corner Center din McLean, Virginia, în districtul Fairfax. La acel moment, acesta era cel mai bogat district din Statele Unite, deschiderea unui magazin Apple aici fiind logică. La inaugurare, Steve Jobs a anunța că Apple speră să deschidă 25 de magazine în Statele Unite.

În 2015, Apple a ajuns la 463 de magazine deschise în întreaga lume.

17. Prima generație de iPod

2001 a fost fără doar și poate un an extrem de important pentru Apple. Cea mai importantă lansare din acel an era iPod. În imaginea de mai sus puteți vedea prima generație de iPod, care a fost pusă pe piață pe 10 noiembrie 2001. În șase ani, Apple a vândut 100 de milioane de iPod-uri.

18. iMac G4

La expoziția cu vânzare Macworld ce a avut loc în 2002 în Tokyo, Steve Jobs a prezentat o nouă generație de iMac, care beneficia de ultimele tehnologii și cel mai recent design. Computerul avea procesor G4, afișaj LCD plat și design inovativ cu suport cromat.

19. iTunes

În cadrul unei conferințe Apple organizată pe 28 aprilie 2003, Steve Jobs a anunțat lansarea unui nou magazin de muzică online intitulat iTunes. Pentru noul serviciu de muzică, Apple încheiase parteneriate cu cinci mari case de discuri, oferind inițial 200.000 de melodii la prețul de 0,99 $ bucata.

20. iChat

Tot în 2003, Jobs a mai prezentat suita de programe iLife, care includea iPhoto, iMovie, iTunes, iChat și Safari. În imaginea de mai sus, Jobs prezintă modul în care funcționează iChat efectuând un apel video cu vicepreședintele SUA la acea vreme, Al Gore.

În același an, Jobs era diagnosticat cu cancer, însă abia în 2004 a luat decizia de a le spune angajaților afecțiunea pe care o are.

21. A doua generație de iPod

Deși a fost lansat în 2001, prima generație de iPod nu a avut succesul scontat din cauza compatibilității doar cu Mac și a prețului destul de mare. O parte dintre problemele acestui model de iPod au fost adresate la lansarea celei de-a doua generații de iPod.

22. iPod U2

Cum tehnologia avansa și încăpea în aparate tot mai mici, dimensiunea noilor generații de iPod era tot mai mică. În 2004, Jobs a prezentat un nou iPod, cu tema U2, alături de solistul trupei, Bono.

23. iPod mini

Cum tehnologia de la acea vreme îi permitea, Apple a decis să lanseze un iPod în ambalaj și mai mic. În februarie 2005, compania americană prezenta iPod mini, un aparat de ascultat muzică ce era disponibil în numeroase culori, inclusiv albastru, verde, roz și argintiu.

24. MacBook Pro

Pe 10 ianuarie 2006, compania Apple anunța noile MacBook Pro și iMac-uri cu Intel Core Duo. MacBook devenea așadar succesorul PowerBook și iBook, care erau retrase de pe piață.

Creșterea constantă a acțiunilor Apple au ajutat-o ca în 2006 să depășească Dell.

25. iPod shuffle

Cam în aceeași perioadă în care lansa MacBook Pro, compania Apple a mai lansat și cel mai mic și mai simplu player muzical de la acea vreme – iPod shuffle. Micul dispozitiv venea cu o clemă de prindere și a fost pus în vânzare pe 3 noiembrie 2006.

26. iPhone 2G

Produsul care a adus-o pe Apple unde este astăzi a fost fără doar și poate iPhone. În 2007, Steve Jobs făcea istorie lansând prima generație a telefonului inteligent Apple. Micul ecran de 3,5 inchi era primul de acest tip care era tactil. iPhone a fost promovat ca fiind combinația perfectă între un iPod, un navigator web și un telefon. De asemenea, el venea și cu o cameră de 2 megapixeli.

iPhone era numit „invenția anului” de către revista Time.

27. iPod touch generația 1

La câteva luni după ce a prezentat iPhone, compania Apple a mai dezvăluit un produs extrem de interesant: iPod touch. Acesta era primul iPod din istorie cu ecran tactil și avea acces la o bună parte dintre aplicațiile ce erau disponibile și pe iPhone – inclusiv Safari și iTunes. Totuși, iPod touch nu avea să primească o cameră principală până la lansarea celei de-a patra generații din 2010.

28. MacBook Air

Revoluția începută de către Steve Jobs în 2007 nu avea să se oprească la iPhone. în 2008, cofondatorul Apple prezenta primul MacBook ultra-subțire pe care îl denumirea „MacBook Air. Acesta a fost, pentru anul 2008, cel mai subțire laptop din lume, greutatea sa fiind, de asemenea, remarcabil de mică.

29. iPad

Inovația Apple a atins un nou apogeu în 2010 pe când Steve Jobs prezenta lumii întregi prima tabletă Apple: iPad. Adusă pe piață din dorința de a umple golul dintre laptopuri, considerate prea mari și grele, și telefoane, considerate prea mici, tableta a fost apreciată de lumea întreagă datorită portabilității foarte mari și numeroaselor posibilități de utilizare pe care le aducea. De aceea, Apple a vândut 300.000 de unități de iPad în prima zi.

Steve Jobs a revenit în lumina reflectoarelor la prezentarea iPad din 27 ianuarie 2010, după o mai lungă perioadă de absență datorată stării de sănătate tot mai precare.

30. iPhone 4

În iunie 2010 Apple a mai șocat o dată lumea cu un iPhone complet redesenat. După 3 ani cu modele cu ecrane curbate (iPhone 2G, iPhone 3G și iPhone 3Gs), Apple a decis să adopte un design mai pătrățos, cu muchii ascuțite și sticlă pe față și pe spate pentru telefoanele sale. Designul împreună cu tehnologia de ultimă oră a surprins lumea întreagă, iPhone 4 rămănând unul dintre cele mai frumoase modele de iPhone de până acum (dacă nu chiar cel mai frumos).

Pe iPhone 4, Apple a introdus afișajul Retina – stabilind un nou standard de calitate a imaginilor -, o cameră iSight îmbunătățită, capabilă să filmeze HD, o cameră frontală (pentru prima dată pe iPhone) și multiple alte îmbunătățiri. iPhone 4 era primul iPhone disponibil pe alb.

La aproximativ un an și jumătate de disponibilitate a iPhone 4 pe piață, și vânzări ce au depășit record peste record, Apple a lansat iPhone 4s, o versiune îmbunătățită, care introducea asistentul virtual personal Siri.

31. iCloud

În ianuarie 2011, Steve Jobs anunța că își va lua un concediu medical pe perioadă nedeterminată pentru a putea să se îngrijească mai bine de starea lui de sănătate, tot mai precară la acea vreme. Totuși, el nu a putut sta departe de Apple, iar pe 6 iunie 2011, el a surprins întreaga lume cu apariția la conferința WWDC, unde a prezentat, printre altele, iOS 5 și iCloud.

iCloud avea să devină unul dintre cele mai cunoscute și populare servicii de stocare și sincronizare în cloud, oferind utilizatorilor posibilitatea de a stoca orice de la documente, muzică și poze, și de a le sincroniza între dispozitivele cu iOS și OS X.

Din păcate, conferința principală de la WWDC avea să fie ultima conferință Apple la care Steve a participat.

32. Decesul celui care a schimbat lumea

La finele lunii august, Jobs își anunța retragerea din poziția de director general Apple, numindu-l ca succesor al său pe Tim Cook. Numai șase săptămâni mai târziu după ce a făcut acest anunț și la doar o zi după ce Tim Cook a prezentat iPhone 4s, Apple a anunțat pe site-ul său web că Steve Jobs a decedat în noaptea zilei de 5 octombrie, la doar 56 de ani.

Steagurile de la Apple, Microsoft și Disney au fost coborâte în bernă în semn de respect pentru omul care a schimbat lumea.

33. iPhone 5

După iPhone 4s, Apple a lansat unul dintre cele mai populare telefoane de până acum. În cadrul unui eveniment special din 12 septembrie 2012, Tim Cook, actualul director general Apple, a anunțat iPhone 5, primul telefon al companiei americane cu afișaj de 4 inchi și o greutate mai mică, cu 20% comparativ cu predecesorul său. iPhone 5 era mai subțire, mai rapid și reprezenta, potrivit Apple, cea mai mare schimbare adusă iPhone de la lansarea primului model.

34. iPad mini

Continuând tradiția de a lansa dispozitive mai mici și mai subțiri, Apple a prezentat lumii întregi în octombrie 2012 iPad mini. Având componente de iPad 2, iPad mini venea cu un ecran de 7,9 inchi și un design modificat comparativ cu modelele de atunci de iPad. Acest design avea să fie adoptat pe toate modelele de iPad lansate până în prezent.

35. iPhone 5s și iPhone 5c

Anul 2013 a fost primul an în care Apple a prezentat două modele de iPhone, surprinzând utilizatorii.

iPhone 5s a fost primul iPhone cu procesor pe 64 de biți, o cameră mai performantă ca niciodată și senzor de identificare a amprentei. De asemenea, el a fost și primul iPhone disponibil pe auriu.

iPhone 5c a fost primul model de iPhone cu ecran de 4 inchi și carcasă din plastic, fiind comercializat la un preț mai mic decât iPhone 5s.

36. iPhone 6 și iPhone 6 Plus

După ani în care a refuzat să crească dimensiunea ecranului dispozitivelor lor, văzând succesul de care are parte competiția și modul în care au evoluat preferințele utilizatorilor, Apple a decis să facă poate unul dintre cei mai mari pași. În septembrie 2014, compania americană a luat decizia de a prezenta două modele noi de iPhone, 6 și 6 Plus. Pentru prima dată din 2009, iPhone avea din nou margini rotunjite și, pentru prima dată în istorie, avea o carcasă doar din aluminiu și un ecran mai mare decât cel de 4 inchi. Cele două modele de iPhone erau identice la interior, singura diferență importantă între ele fiind diagonala ecranelor. Dacă iPhone 6 avea un ecran de 4,7 inchi, iPhone 6 Plus avea un surprinzător ecran de 5,5 inchi, fiind unul dintre cele mai mari telefoane de pe piață. Odată cu acestea, Apple a introdus standardul Retina HD, 6 Plus fiind primul iPhone cu ecran FullHD.

Atât iPhone 6, cât și iPhone 6 Plus s-au vândut în număr impresionant, ajutând-o pe Apple să stabilească cel mai profitabil trimestru din istoria oricărei companii în T4 2014. Important de menționat este că tot în 2014, Apple a făcut cea mai mare achiziție din istoria sa, cumpărând Beats Electronics și Beats Music pentru 3 miliarde de dolari.

Aceste modele de iPhone au fost succedate de iPhone 6s și iPhone 6s Plus, ce au fost prezentate de Apple în toamna anului trecut. Ultimele modele de iPhone arată identic cu cele din 2014, dar au afișaje cu 3D Touch, o tehnologie capabilă să distingă atingerea de apăsare, camere iSight de 12 megapixeli și FaceTime de 5 megapixeli și procesoare mult mai rapide. De asemenea, odată cu noile iPhone-uri Apple a introdus culoarea roz auriu în gama iPhone.

37. Apple Watch

În cadrul aceleiași conferințe din 2014 în care a prezentat iPhone 6, Tim Cook a prezentat primul produs Apple dintr-o nouă categorie de la iPad încoace. Este vorba despre Apple Watch, care avea să fie pus în vânzare în aprilie 2015 și care a ajuns să fie cel mai bine vândut ceas inteligent din lume.

Apple Watch este disponibil la prețuri cuprinse între 350 € și 18.000 €, versiunea din aur de 18 carate fiind cel mai scump produs comercializat în prezent de Apple. Până acum, Apple Watch nu a primit nicio actualizare decât în privința curerelor disponibile

38. MacBook

În primăvara anului trecut, compania americană a anunțat în cadrul unui eveniment special nu doar data de lansare a Apple Watch, ci și un nou model de MacBook. În condițiile în care toată lumea aștepta o actualizare importantă pentru gama de MacBook Air, Apple a introdus un nou model ultra-subțire, denumit MacBook. Cu un ecran Retina de 12 inchi și un profil ultra-subțire și ușor, MacBook este unul dintre cele mai impresionante laptopuri Apple din ultimii ani. De asemenea, el este primul laptop Apple disponibil pe gri stelar și auriu.

39. Apple Music, Apple TV 4 și iPad Pro

În 2015, Apple a introdus Apple Music, un serviciu de streaming audio menit să concureze cu Spotify pe un segment tot mai îndrăgit de lumea întreagă. Mai târziu în același an, gigantul american a prezentat generația a 4-a de Apple TV, cu modificări importante față de modelele precedente, inclusiv App Store, Siri și un sistem de operare dedicat.

Totodată, în cadrul conferinței de pe 9 septmbrie, când au fost prezentate și iPhone 6s (Plus), Apple a mai introdus și cel mai mare iPad din istorie. iPad Pro cu ecran de 12,9 inchi a fost prezentat de Apple în toamna anului trecut și pe lângă dimensiunile uriașe, surprindea cu cele 4 difuzoare integrate, Smart Connectorul pentru tastatură și compatibilitatea cu noul accesoriu Apple Pencil (un stylus marca Apple).

40. iPhone SE

În urmă cu aproape două săptămâni, compania Apple a decis să se întoarcă în trecut și să lanseze un nou model de iPhone cu ecran de 4 inchi. Denumit iPhone SE (Special Edition), cel mai nou iPhone păstrează designul extrem de popular al iPhone 5/5s și vine cu cele mai recente tehnologii la interior, inclusiv cipul Apple A9, camera de 12 megapixeli capabilă să filmeze 4K și un cip NFC pentru Apple Pay.

iPhone SE a fost pus în vânzare pe 31 martie, odată cu iPad Pro de 9,7 inchi, care a fost prezentat de către Apple în cadrul aceluiași eveniment din martie. Acesta este cel mai performant iPad de 9,7 inchi lansat vreodată de către Apple (dar și cel mai scump), fiind practic un iPad Pro de 12,9 inchi mai mic și cu câteva noutăți, cum ar fi afișajul cu True Tone și camera de 12 megapixeli cu bliț.

41. Va continua…

Istoria Apple nu se oprește aici, anul acesta doar urmând a ne aduce o mulțime de alte surprize din partea companiei americane, atât în ceea ce privește partea software, cât și partea hardware.

În viitor, se zvonește că Apple va lansa un dispozitiv de realitate virtuală, similar Oculus Rift, și chiar o mașină electrică.

Așadar, vă invităm să rămâneți cu noi pentru a vedea cum scrie Apple istoria și cum ne va îmbunătăți viețile în continuare.

La mulți ani, Apple!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.