Apple anunță că nu mai folosește minereu din zonele de conflict. Iată și alte date importante din raportul de responsabilitate pe 2016

0
1070

Apple a lansat miercuri seară Raportul actualizat de Responsabilitate a Furnizorilor pe 2016 și a actualizat, totodată, site-ul Responsabilitate Furnizor, pentru a le oferi celor interesați o imagine clară asupra eforturilor depuse în 2015 de a îmbunătăți calitatea vieților muncitorilor care fac și asamblează produsele lor.

Pentru cel de-al zecelea raport de progres anual, compania Apple a efectuat nu mai puțin de 640 de audituri, dintre care 21 neanunțate, a soluționat 250 de cazuri cu privire la furnizori, siguranța angajaților și mediu și a efectuat 25.000 de interviuri pentru a se asigura că angajatorii nu amenință sau influențează în vreun fel persoanele care sunt intervievate.

Procesul de control al Apple caută să găsească eventuale încălcări de regulament de către angajatori, cum ar fi recrutarea de minori, supunerea la muncă forțată, falsificare de acte, răzbunare pe angajați, oferirea de condiții nesigure de lucru și afectarea mediului înconjurător. În plus, Apple evaluează în fiecare caz condițiile de lucru și intervievează angajați ce lucrează în fabricile partenere. Toți furnizorii care nu se supun regulilor stabilite de către gigantul american sunt supuși unui test, iar dacă problemele nu sunt adresate de îndată, Apple reziliază contractele cu ei.

Potrivit raportului de responsabilitate a furnizorului pe anul acesta, punctele de interes ale Apple în 2015 au fost reducerea numărului excesiv de ore lucrate de oameni în fabricile partenere și adresarea problemelor legate de constrângere a angajaților, precum și pe cele de recrutare de personal sub vârsta minimă de angajare. Rezultatele au fost satisfăcătoare, 97% dintre furnizori încadrându-se acum în maximul stabilit de Apple de 60 de ore lucrate pe săptămână / pe angajat. Acest procent este în creștere comparativ cu anul 2014, când 92% dintre parteneri respectau norma.

În 2015, furnizorii Apple au plătit în total 4,7 milioane de dolari pentru a-și răsplăti angajații pe care i-au obligat să plătească taxe de recrutare foarte mari și nedrepte. Din 2008 și până în prezent, Apple a forțat partenerii să plătească în total 25,6 milioane de dolari pentru a opri munca forțată.

Apple a descoperit în 2015, la un singur furnizor, 3 cazuri de minori care fuseseră angajați și puși la muncă. În fiecare dintre aceste cazuri, furnizorul a fost obligat de gigantul american să trimită, pe cheltuiala proprie, copiii la casele lor, să le plătească educația și să le asigure un trai decent.

În 2015, la un furnizor pe care l-am controlat pentru prima dată, am găsit o violare a regulamentului ce interzice angajarea de personal minor. Numărul furnizorilor cu personal minor a scăzut la 1 în 2015, de la 6, în 2014, cu toate că aproape 20% dintre furnizori sunt controlați pentru prima dată.

Există trei cazuri de personal minor angajat la această fabrică. Toți cei trei angajații minori aveau vârsta de 15 ani, în condițiile în care vârsta minimă de angajare este de 16 ani.

O diagramă completă (vezi mai jos) care prezintă încălcările de drepturile omului și muncii la furnizorii Apple ne oferă o imagine de ansablu asupra modului în care partenerii companiei americane se supun cerințelor acesteia. Apple a făcut un progres important în privința problemelor ce țineau de angajarea personalului minor și supunerea la muncă forțată. Totuși, probleme actuale mari sunt în privința salariilor și a beneficiilor pe care le au angajații din fabricile partenere companiei americane.drepturile omului și muncii apple

Totodată, noul raport include și o secțiune dedicată ocrotirii mediului. Potrivit acesteia, în 2015 Apple a reușit să supună unui control toate topitoriile și rafinoarele cunoscute, de la care se aprovizionează furnizorii, pentru a se asigura că nu se mai folosesc materii prime provenite din zone de conflict. Ea a fost nevoită să elimine de pe lista furnizorilor de materii prime 35 de furnizori, care nu au fost capabili să îi convingă că fac lucrurile așa cum consideră Apple că este bine, astfel că în prezent nu mai sunt folosite în produsele companiei americane materii provenite din zone de confluct.

În plus, Apple a reușit să îmbunătățească, condițiile din minele de staniu din Indonezia, care în trecut erau fragile și deloc sigure pentru minieri.

În decursul anului 2015, Apple a redus emisiile de carbon cu 13,8 mii de tone metrice și a deversat 73,7 mii de tone metrice de deșeuri la gropi de gunoi ecologice, printr-un nou program de deversare. Din 2013, 1,438 x 1010 litri de apă curată au fost salvați prin programul Apă Curată și 100% dintre produsele chimice folosite de fabricile partenere Apple nu sunt pe lista celor interzise de gigantul american.

Întregul raport de responsabilitate Furnizor este disponibil aici (descarcă-l în format PDF) și este foarte interesant de citit de către oricine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.