Compania Apple a lansat miercuri seară o nouă aplicație pentru OS X – Previzualizare Tehnologie Safari (Safari Technology Preview). Vorbim despre o versiune nouă a binecunoscutului browser web, pe care Apple le-o oferă în special dezvoltatorilor (și nu numai) ca și o modalitate de a accesa noile tehnologii pentru web pe care intenționează să le implementeze în iOS și OS X.

Potrivit celor de la The Next Web, care au primit din partea gigantului din Cupertino o prezentare a acestui browser experimental, noul Previzualizare Tehnologie Safari a fost creat cu scopul de a obține feedback din partea dezvoltatorilor printr-o modalitate mult mai ușor accesibilă decât WebKit, astfel încât inginerii săi să știe unde există loc de îmbunătățiri pe care să le poată implementa înainte de lansarea unei actualizări pentru Safari în iOS sau OS X.

În trecut, dezvoltatorii web primeau actualizări zilnice pentru WebKit, însă obținerea noilor builduri ale acestui browser de tip sursă deschisă ce rulează deja pe sute de milioane de dispozitive era destul de dificilă. Ei bine, actualizările vin mult mai ușor în noul Previzualizare Tehnologie Safari, ele putând fi descărcate o dată la două săptămâni direct prin intermediul pagini Actualizări de pe Mac App Store. Astfel, dezvoltatorilor le va fi mult mai ușor să aibă un navigator care include cele mai noi tehnologii web pentru HTML, JavaScript, CSS și WebKit.

Noul Previzualizare Tehnologie Safari poate rula în paralel cu browserul Safari preinstalat în OS X și poate fi chiar configurat ca browser implicit pe Mac-uri. El include stocarea locală separată a datelor pentru istoric, favorite, cookie-uri și cache, însă este compatibil și cu sincronizarea istoricului de navigare și a favoritelor via iCloud (pentru ca cei ce îl folosesc să aibă deja toate salvările din Safari adăugate în noul browser experimental). În ceea ce privește pictograma noului navigator, aceasta este diferită de cea a Safari doar în privința culorii, fiind purpurie și nu albastră.

Versiunea actuală de Previzualizare Tehnologie Safari este 9.1.1, fiind mai nouă decât ultima versiune de Safari, care este integrată în OS X 10.11.4 El Capitan. Vorbind despre această versiune de OS X, ea este necesară pentru a putea instala noul navigator pe un Mac.

Actualul build de Previzualizare Tehnologie Safari include câteva îmbunătățiri pentru JavaScript, HTML și schimbări în Inspector Web, după cum urmează:

JavaScript Improvements
– ECMAScript 6 support including lexical scoping, iterators, generators, arrow functions, default parameter values and many new built-in APIs
– Better standards compliant IndexedDB support with more stability
– Included the B3 JavaScript JIT compiler with low-latency, high-throughput that boosts performance
– Added the ability to use document.execCommand('copy') and document.execCommand('cut') in response to a user gesture to copy and cut text programmatically

HTML Enhancements
– The latest implementation of the Shadow DOM specification
– Added support for Content Security Policy Level 2

Web Inspector Changes
– Added memory summary and JavaScript allocations timelines
– Added a fast JavaScript sampling profiler
– Improved JavaScript profiling timeline view

Behavior Changes
– Included many web compatibility fixes and bug fixes

Descărcarea Previzualizare Tehnologie Safari este posibilă prin intermediul Apple Developer Center, un cont de dezvoltator nefiind necesar pentru a-l instala. Cu alte cuvinte, oricine este interesat să aibă cele mai noi tehnologii web în Safari, poate descărca noul browser și folosi în paralel cu cel integrat în OS X.

Descarcă Previzualizare Tehnologie Safari

1 COMENTARIU

  1. Ma intreb cand se opresc sa mai scoata c*c*t ? Ba baa! Din 2013 incoace un ios, ori un os x devine utilizabil, nu bun, utilizabil, dupa 2-3 uptadeuri, e inacceptabil!

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.