Într-un profil detaliat a lui Johny Srouji, vicepreședintele Apple pentru tehnologii hardware ce este însărcinat și cu dezvoltarea chipseturilor, Bloomberg Businessweek confirmă în mod direct câteva detalii-cheie despre cipurile pe care le vor folosi primele produse Apple lansate în 2016. Mai mult, aceștia oferă câteva detalii din interior despre procesul de dezvoltare al iPad Pro – tableta Apple cu ecran de 12,9 inchi ce a fost lansată în toamna anului trecut.

În ceea ce privește iPhone 5se și iPad Air 3, se pare că ele vor folosi cele mai recente chipseturi Apple, beneficiind astfel de cele mai noi tehnologii. Așa cum era de așteptat, iPhone-ul cu ecran de 4 inchi va veni cu un procesor Apple A9 (la fel ca și cel din iPhone 6s/6s Plus), în timp ce iPad Air 3 va adopta același procesor pe care îl are și iPad Pro – Apple A9X.

Dacă în cazul iPad Air 3 era logic ca Apple să includă cel mai recent chipset din seria AX, în cazul iPhone 5se nu se știa cu exactitate care sunt planurile companiei. Zvonurile în ce privește chipsetul folosit de acest model nou de iPhone erau contradictorii, iar dacă o parte ne indicau că el va veni cu un Apple A9, altele sugerau că Apple va introduce în el generația anterioară de procesor – A8. În ultimul timp însă devenise tot mai clar că acest dispozitiv va avea un chipset A9.

Legat de aceste două dispozitive, cei de la Bloomberg ne confirmă că ele vor fi primele lansate de Apple în 2016, luna martie fiind cea aleasă de gigantul din Cupertino. Potrivit unor zvonuri mai vechi, pe 15 martie vor fi prezentate atât iPad Air 3, cât și iPhone 5se, ele urmând a fi disponibile în magazinele Apple trei zile mai târziu, pe 18 martie.

În ceea ce privește iPad Pro, oficialul Apple a devoalat faptul că tableta cu ecran de 12,9 inchi se dorea a fi lansată în primăvara anului trecut, cu același procesor Apple A8X ca și iPad Air 2. Totuși, au existat unele probleme în procesul de dezvoltare al iPad Pro care au făcut-o pe Apple să amâne lansarea ei până la finele anului trecut, de-odată cu iPhone. Iar aici a apărut o problemă uriașă, în condițiile în care această tabletă ar fi avut un procesor mai puțin potent decât cel din iPhone 6s. Astfel, Srouji și echipa sa au primit provocarea de a dezvolta și un cip A9X, mai rapid decât cel din iPhone 6s, în doar jumătate de an. Din fericire pentru Apple și echipa lui Srouji, dezvoltarea cipului a fost finalizată la timp, lucru care i-a adus acestuia o promovare în echipa executivă a Apple.

În ceea ce privește munca sa, Srouji admite că dezvoltarea chipseturilor nu este tocmai atât de ușoară:

Dacă există o eroare în software, lansezi pur și simplu o versiune care o corectează. Este diferit cu hardware-ul. Dacă faci un tranzistor greșit, e gata, joc încheiat. Fiecare dintre acești tranzistori trebuie să funcționeze. Siliciul este foarte necruțător.

Din această cauză, Apple nu a dezvoltat de la bun început propriile chipseturi, așa cum ne explică și Johny Srouji. Primul iPhone, spre exemplu, folosea componente diferite, de la producători diferiți, cum ar fi, spre exemplu, un chipset Samsung folosit în DVD playere.

Steve a conchis că singura modalitate prin care Apple s-ar putea diferenția și oferi ceva cu totul unic și cu adevărat grozav era să aibă propriul siliciu. Trebuie să îl controlezi și deții.

Întregul interviu cu Johny Srouji poate fi citit pe Bloomberg.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.