Așteptarea fanilor iMac a luat sfârșit. După luni de zvonuri și numeroase dovezi apărute în ultima versiune de OS X, El Capitan, compania Apple a anunțat marți lansarea unei actualizări pentru întreaga familie de iMac, o actualizare care, da, aduce afișajul Retina pe modelele cu ecran de 21,5 inchi. Mai mult, gigantul american a anunțat că toată gama de iMac cu ecran de 27 inchi va avea afișaj Retina, noi procesoare și opțiuni de stocare, vechile modele fiind retrase de pe piață.

Pozele și clipurile video afișate de iMac vor prinde viață și vor arăta mai spectaculos decât oricând grație noilor afișaje Retina ce au o gamă de culori mai largă și o calitate a imaginii superioară comparativ cu afișajele modelelor anterioare. Afișajele noilor modele de iMac sunt bazate pe standardul sRGB, astfel că majoritatea culorilor pe care ele le vor afișa vor fi mult mai apropriate de cele pe care le putem observa cu ochii noștri în mediul înconjurător. În plus, ele au o paletă de culori bazată pe P3 ce este mult mai largă, oferind un spațiu de culoare cu 25 de procente mai mare. Astfel, toate imaginile pe care le vor afișa iMac-urile lansate acum de către Apple vor fi mai vii și detaliate.

Interesant de menționat este că profilul ambelor modele de iMac a rămas în continuare de 5 mm, pentru a păstra aspectul ultra-subțire pe care îl au toate all-in-oneurile Apple din 2012 încoace. Iar acest lucru nu ar fi fost realizabil dacă cele 23 de straturi care compun ecranul nu ar fi fost calibrate precis într-un panou cu o grosime de 1,4 mm. Cu alte cuvinte, Apple a reușit să îngrămădească într-un panou atât de subțire nu mai puțin de 9,4 milioane de pixeli, în cazul iMac cu ecran de 21,5 inchi, și 14,7 milioane de pixeli, în cazul modelului de 27 inchi, rezoluțiile lor fiind de 4096 pe 2304 pixeli, respectiv 5120 pe 2880 pixeli.

Lucrurile nu stau mai puțin spectaculos nici în ceea ce privește performanțele pe care noile iMac-uri le vor putea atinge grație noilor procesoare Intel Core, plăcilor grafice AMD de ultimă generație, noilor opțiuni de stocare Fusion Drive și tehnologiei Thunderbolt 2.

Pe partea de procesare, iMac cu ecran Retina 4K vine cu procesoare quad-core Intel Core i5 din generația a 5-a „Broadwell” tactate la o frecvență de lucru de 3,1 GHz (și Turbo Boost până la 3,6 GHz), însă utilizatorii pot opta pentru un procesor Intel Core i7 tactat la 3,3 GHz (și Turbo Boost până la 3,8 GHz). Modelul de iMac cu ecran Retina 5K merge la un alt nivel, oferind utilizatorilor viteze mult mai mari grație procesoarelor quad-core Intel Core i5 și i7 din generația a 6-a „Skylake”, ce oferă tehnologia Turbo Boost 2.0. Acestea vin în configurațiile standard cu procesoare Intel Core i5 tactate la 3,2 Ghz (și Turbo Boost până la 3,6 GHz) – primele două versiuni – și 3,3 GHz (și Turbo Boost până la 3,9 GHz), însă ultimele două pot primi un procesor quad-core Intel Core i7 tactat la 4,0 GHz (și Turbo Boost până la 4,2 GHz). Toate modelele și versiunile de iMac vin cu 8 GB de RAM standard, însă se poate opta pentru upgrade la 16 GB sau 32 GB (ultima opțiune fiind posibilă numai pe iMac cu ecran Retina de 27 inchi, care a rămas și singurul ce le permite utilizatorilor încă să facă singuri upgrade RAM-ului). Nici pe partea grafică noile iMac-uri nu se lasă mai prejos, iar dacă modelul de 21,5 inchi vine cu plăci grafice integrate Intel Iris Pro 6200, toate modelele de 27 inchi au integrate plăci grafice AMD Radeon R9 – M380, M390 și M395 fiind cele oferite pe modelele standard – ce oferă 2GB de memorie GDDR5. Cea mai scumpă versiune de iMac cu ecran de 27 inchi (cea cu plăci grafice AMD Radeon R9 M395) poate fi upgradată la un AMD Radeon R9 M395X, primind astfel 4GB de memorie GDDR5.

Pe partea de stocare lucrurile ar putea fi dezamăgitoare pentru unii, deoarece atât iMac cu ecran Retina 4K, cât și versiunea de bază de iMac cu ecran Retina 5K vin cu un hard disc de 1TB. Lucrurile se schimbă în ceea ce privește versiunile superioare de iMac de 27 inchi, acestea având 1TB sau 2TB de stocare pe Fusion Drive. Toate versiunile de iMac acceptă upgrade la Fusion Drive cu până la 3TB de stocare ori la stocare flash (SSD) de 256 GB, 512 GB sau 1TB (ultima opțiune nu este disponibilă decât pe ultimele două versiuni de iMac cu ecran 5K). Trebuie însă specificat, în legătură cu Fusion Drive, că Apple a făcut o schimbare interesantă pentru opțiunea proprie de stocare ce combină capacitatea mare de stocare a unui hard disc cu performanțele foarte ridicate ale flash discurilor. În ideea de a-l face mai ieftin, compania a redus la 24 GB cantitatea de SSD din Fusion Drive, în cazul versiunii de 1TB, aceasta fiind deci cu aproape 100 GB mai mică decât până aucm. Cei care vor dori mai multă stocare flash vor trebui să opteze pentru versiunile de Fusion Drive de 2TB și 3TB, care oferă 128 GB de stocare flash. Un alt aspect ce merită menționat este că stocarea flash PCIe pentru iMac este acum cu de până la 2,5 ori mai rapidă decât în cazul versiunii precedente, atingând viteze de citire de până la 1800 MBps.

Tehnologia Thunderbolt 2 și-a făcut și ea apariția în noile iMac-uri, oferind 20 Gbps lățime de bandă, deci de 40 de ori mai multă decât un port USB 2 sau de 25 de ori mai multă decât printr-o conexiune FireWire 800. Mai mult, pe partea de Wi-Fi, Apple a inclus în noile iMac tehnologia 802.11ac pe trei fluxuri ce poate atinge viteze de până la 1,3 Gbps, precum și canale pe 80MHz, care oferă deci dublul lățimii de bandă oferit până acum.

Totodată, perifericele incluse în cutia oricărui iMac au fost și ele îmbunătățite. iMac 2015 vor veni cu Apple Magic Keyboard și, la alegerea utilizatorului, cu Magic Mouse 2 sau Magic Trackpad 2. Noile accesorii au fost, de asemenea, anunțate marți și sunt comercializate și separat.

În rest, compania Apple nu a schimbat mare lucru în ce privește noile iMac cu ecran Retina, meritând menționat faptul că modelele cu ecrane non-Retina au rămas doar în cazul versiunii de 21,5 inchi. Două modele sunt în prezent comercializate și ele au unele componente hardware (cum ar fi procesoarele Intel, ce au fost aduse la generația a 5-a) îmbunătățite și un preț la fel ca și până acum.

Vorbind despre preț, trebuie să știm că iMac cu ecran Retina 4K este comercializat de către Apple la 1.699 € în Europa, în condițiile în care cel cu ecran Retina 5K pornește de la 2.099 € și poate ajunge la 2.599 €, în cazul versiunii celei mai de top.

Noile iMac 2015 sunt disponobile în toate magazinele Apple din Europa și vor ajunge în zilele viitoare și la partenerii din România ai companiei.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.