Încă de la conferința de prezentare a iPhone 6s, iPhone 6s Plus, Apple TV 4 și iPad Pro am aflat cu toții versiunea finala a iOS 9 va fi disponibilă pentru descărcare începând cu data de 16 septembrie. Știu deja că foarte mulți dintre voi (dacă nu chiar toți) veți face actualizarea la iOS 9 pe dispozitivele voastre iPhone, iPad sau iPod touch compatibile de îndată ce aceasta va fi publicată de către Apple pe serverele sale.

Momentul lansării nu a fost (ce de obicei) comunicat de către Apple, însă bazându-ne pe istoria ultimilor ani și pe ultimele actualizări primite de iOS, putem să spunem cu o oarecare certitudine că iOS 9 va putea fi descărcat miercuri, 16 septembrie, începând cu ora 20:00 (ora României). Asta înseamnă că dacă ai așteptat o vară întreagă să ai iOS 9 și toate funcțiile sale disponibile pe dispozitivul iPhone, iPad și / sau iPod pe care il deții, atunci trebuie ca pana la momentul lansarii să fii foarte bine pregatit.

Actualizarea la o versiune nouă a iOS se face cât se poate de simplu, însă foarte important este ca inainte de a descărca și instala o versiune majoră a sistemului de operare, cum este iOS 9, pe propriul dispozitiv iPhone sau iPad să iei câteva măsuri de precauție și să știi o serie de aspecte importante.

Înainte de a începe

Verifică dacă dispozitivul tău este compatibil cu iOS 9

În ultimii ani, fiecare versiune nouă și majoră a iOS a trebuit să sacrifice câteva dintre dispozitivele ce puteau să facă actualizarea la versiunea majoră precedentă. Dacă odată cu iOS 6 Apple a sacrificat primul model de iPad, iOS 7 a sacrificat iPhone 3Gs, iar iOS 8 sacrifica dispozitivele iPhone 4, iOS 9 este ceva mai blând. Inginerii companiei Apple au lucrat din greu la optimizarea sistemului de operare, iar aceasta este prima actualizare majoră de iOS după mulți ani care include compatibilitate cu toate dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch cu care era compatibilă și versiunea majoră precedentă. Cu alte cuvinte, chiar dacă ai un iPhone 4s sau chiar un iPad 2, vei putea să mai „tragi” de ele încă un an și să te bucuri de cea mai recentă versiune a sistemului de operare și de aproape toate caracteristicile de care se vor bucura și cei care au ultimele modele de iPhone sau iPad. Mai mult, Apple ne spune că a optimizat atât de bine încât performanțele vechiului tău terminal să fie chiar mai bune decât în iOS 8.

Așadar, dacă ai un dispozitiv pe care ai instalat deja iOS 8, atunci poți efectua fără probleme actualizarea la iOS 9. În cazul în care ai o versiune mai veche de iOS pe iPhone-ul, iPad-ul sau iPod-ul tău touch ori nu te pricepi atât de bine la modele și software-uri, atunci uită-te în lista de mai jos pentru a vedea dacă al tău model de dispozitiv este compatibil cu iOS 9:

  • iPhone: iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s și iPhone 6s Plus (ultimele două modele vin cu iOS 9 preinstalat).
  • iPad: iPad 2, iPad generația 3 cu ecran Retina, iPad generația 4 cu ecran Retina, iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4 (are iOS 9 preinstalat), iPad Air, iPad Air 2 și iPad Pro (are iOS 9 preinstalat).
  • iPod touch: iPod touch generația 5 și iPod touch generația a 6-a.

Dacă ai unul dintre terminalele menționate mai sus, indiferent de model, culoare, versiune, spațiu de stocare, vei putea face actualizarea la iOS 9! Este, însă, bine de stiut că nu toate funcțiile noi ale iOS 9 vor fi și compatibile cu modelele de iPhone, iPad și iPod, mai vechi, dar care pot face actualizarea („Vizualizarea divizată”, spre exemplu, nu este disponibilă decât pe iPad Air 2, iPad mini 4 și iPad Pro).

iOS 9 functii noi și probleme pentru dispozitivele mai vechi 

Din fericire, nici iOS 9 nu aduce schimbări spectaculoase pe partea de design, deci nu trebuie să vă mai adaptați la modificările estetice efectuate de gigantul american. iOS 9 arată, în linii mari, exact ca și iOS 8, care la rându-i arăta ca și iOS 7. Ce aduce însă în plus față de ultimele două versiuni majore ale sistemului de operare pentru iPhone și iPad? Destul de multe multe. Actualizarea la iOS 9 este una axată în mod special pe optimizare și îmbunătățiri, dar și pe unele caracteristici noi. O parte dintre aplicațiile pentru iPhone și iPad (cum ar fi, de exemplu, Notițe) au fost îmbunătățite pe partea de funcționalitate, tabletele iPad au primit mai multe caracteristici dedicate care să te ajute să „dublezi productivitatea” și să faci lucruri ce nu erau posibile până acum (cum ar fi folosirea simultană a două aplicații), căutarea în interiorul sistemului de operare a fost dusă la un alt nivel, Apple îmbunătățind inteligența artificială a Siri și Spotlight cu ajutorul asistentului virtual pentru a-ți oferi informații sau acces mai rapid la lucrurile pe care ai putea dori să le faci și nu numai. Dar mai mult decât atât, îmbunătățirile și optimizările sunt, așa cum spuneam și mai sus, capul de afiș. iOS 9 îmbunătățește autonomia bateriei dispozitivelor iOS, în medie, cu o oră, reduce dimensiunea sistemului de operare și a actualizărilor, sporește performanțele (mai ales pe terminalele mai vechi) și îmbunătățește siguranța datelor noastre. Merită din aceste puncte de vedere să facem actualizarea la iOS 9? Categoric da!

Pentru fiecare caracteristică nouă a iOS 9 există mai multe explicații pe care le puteți găsi în articolul mai sus menționat, iar dacă vreți mai multe detalii ori să descoperiți mai multe, atunci accesați această pagină (deoarece pe parcursul perioadei de testare compania Apple a introdus și alte caracteristici minore, dar importante pentru unii utilizatori, iar noi am explicat mai în detaliu anumite schimbări). De asemenea, trebuie să știți că pe iTutorial.ro vor apărea primele tutoriale legate de noile caracteristici ale sistemului de operare imediat după ce el va fi lansat, iar orice intrebare va avea un răspuns aici.

Ai iPhone 4s sau iPad 2? Ar fi bine să te gândești de două ori!

Acum să trecem la ceea ce este și va rămâne o problemă cu actualizările la versiunile majore ale iOS: dispozitivele vechi. Iar când spun dispozitive vechi mă refer în mod direct la iPhone 4s, iPad 2, iPod touch 5 și într-o oarecare măsură la iPad cu ecran Retina (generația a 3-a) – tuspatru având aproximativ exact același hardware). Orice posesor de iPhone 4s sau iPad 2 știe că Apple nu ar fi trebuit să îl lase să facă actualizarea la cea mai recentă versiune (până acum iOS 8) a sistemului de operare, întrucât terminalul se mișcă aproape dezastruos sub respectiva versiune a iOS. Aceeași situație se va repeta, foarte probabil, și cu iOS 9.

De această avertizare ar trebui să țineți cont dacă aveți unul dintre dispozitivele mai sus menționate. Personal am testat iOS 9 atât pe iPhone 6 Plus, cât și pe iPad 2 și pot să vă spun că există unele îmbunătățiri în privința performanțelor, dar și a eficienței pe care le putem sesiza pe ambele dispozitive. Pe iPad 2 în special pot spune că am sesizat o mică îmbunătățire a performanțelor comparativ cu iOS 8, dar încă nu s-a ajuns nici măcar la nivelul (destul de jos) la care erau ele sub iOS 7. Ori acesta nu este un lucru îmbucurător, deoarece tableta nu funcționează așa cum ar trebui să funcționeze, iar de multe ori este foarte lentă. Desigur, dacă ai deja un iPad 2, iPhone 4s sau iPod touch 5 cu iOS 8.x.x, atunci ar fi bine să faci actualizarea la iOS 9 numaidecât, dar dacă ai iOS 7, atunci ar fi bine să rămâi cel puțin momentan la acea versiune de iOS.

Retine că singurele dispozitive care se vor mișca într-adevar ireproșabil pe iOS 9 vor fi iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPad Air 2, iPad mini 4 și iPad Pro. În cazul celor mai vechi însă putem spune că se vor mișca mai bine decât în iOS 8, vor avea o autonomie a bateriei mai mare și până la urmă asta contează foarte mult la o actualizare de iOS. Dar, repet, îmbunătățirile acestea nu sunt suficient de spectaculoase ca să mă facă să le recomand celor ce au iOS 5, iOS 6 sau chiar iOS 7 (în cazul ultimei este cu dus și întors) instalat pe propriile dispozitive să descarce și instaleze iOS 9 pe ele. Ele sunt însă suficiente ca să nu le ofere niciun motiv celor ce au iPhone 5 (sau mai recent), iPad 4 (sau mai recent) și iPad mini 2 (sau mai recent) să descarce și instaleze iOS 9 pe propriile terminale, mai ales că orice actualizare majoră, pe lângă caracteristici noi și îmbunătățiri ale performanțelor, sporește securitatea, făcând datele noastre să stea mai în siguranță și asigurându-ne că nimeni nu le poate fura.

Atenție dacă ai iPhone decodat!

O problemă care privește în mod special pe posesorii de iPhone este chiar disponibilitatea terminalului. Dacă ai un iPhone niciodată blocat (neverlocked) și știi sigur acest lucru, treci mai departe.

Operatorii de telefonie mobilă din lumea întreagă oferă clienților posibilitatea de a-și achiziționa telefoane mobile la un preț mai mic atunci când încheie un abonament, garanția lor că aceștia vor plăti facturile fiind, printre altele, codarea terminalului vândut. Ei bine, aici apare o problemă mare în cazul iPhone-urilor. Un număr considerabil de utilizatori își achiziționează iPhone-urile prin operatorii de telefonie mobilă, deci acestea rămân blocate în rețelele operatorilor respectivi. În cazul în care doresc să efectueze actualizarea la o versiune noua a iOS nu este nicio problemă, o vor putea face și se vor putea bucura de toate funcțiile noi, atât timp, însă, cât folosesc aceeași rețea.

Dar un număr considerabil de utilizatori cumpără iPhone-uri la mâna a doua de la persoane care le-au achiziționat de la un operator de telefonie mobilă. Ei bine, nici ei nu vor avea niciun fel de problemă când vor face actualizarea la noua versiune de iOS, în cazul în care telefonul este codat în rețeaua operatorului la care au abonament sau de la care au cumpărat o cartelă preplatita. Cu alte cuvinte, în cazul în care iPhone-ul tău este codat in rețeaua Vodafone Romania, de exemplu, iar tu ai cartelă sau abonamentul făcut la același operator, atunci vei putea face linistit actualizarea la iOS 9.

Problemele mari sunt pentru utilizatorii care au iPhone codat în rețeaua unui operator și au abonament sau cartelă la alt operator. Dacă esti in aceasta situatie, înseamna ca dispozitivul a fost codat, dar a fost mai apoi decodat fie de operatorul în rețeaua căruia este codat sau de un service autorizat care i-a facut deblocare din fabrica, fie este decodat printr-o metoda ilegala, dar folosita de foarte multi (aici sunt adesea probleme).

În cazul în care terminalul a fost decodat de operator sau de un terț care oferă serviciu de deblocare, atunci veți putea face actualizarea fără probleme. În cazul în care terminalul a fost însă deblocat (decodat) folosind o metoda software de deblocare cum ar fi UltraSnOw sau printr-o metoda hardware cum ar fi cartelele GEVEY sau R-SIM, atunci vei putea face actualizarea, dar sunt șanse mari să nu îți mai poți folosi terminalul în rețeaua operatorului de telefonie mobilă pe care o folosești în prezent, ci doar în rețeaua operatorului în care este codat. Practic, în cazul celor mai multe cartele de deblocare este o loterie întrucat pot fi sau nu compatibile cu iOS 9. Cel mai probabil cele care nu sunt compatibile vor primi noi versiuni pe care le vei putea folosi pentru a-ți debloca terminalul, însă nimeni nu știe când sau ce se va întâmpla.

Așadar, dacă ai un iPhone deblocat cu cartelă de decodare, fii atent și evită actualizarea până când știi cu siguranță ca acea cartelă pe care o folosești este compatibilă cu iOS 9 sau că există o soluție alternativă pe piață – în cazul în care nu vrei să plătești sute de lei pe deblocarea completă.

Problema mai sus menționată nu apare nici la iPad și nici la iPod touch.

 

Notă: De asemenea, ar fi bine să te asiguri, indiferent ce dispozitiv ai avea (iPhone, iPad sau iPod touch), că el nu a fost blocat în iCloud (mai ales dacă l-ai cumpărat la mâna a doua). Ideea este ca dispozitivul cumpărat la mâna a doua (dacă este cazul) să nu fi fost deblocat cu o soluție de deblocare parțială sau ca vânzătorul să fi eliminat contul de iCloud fără a introduce parola (se putea prin iOS 7). În oricare dintre aceste cazuri, dispozitivul ar putea rămâne blocat exact ca și după o restaurare. În schimb, dacă dispozitivul are un cont de iCloud de existența căruia știi, atunci poți face actualizarea, deoarece după efectuarea ei va fi solicitată parola, dar îți va fi oferită și opțiunea de a sări peste acel pas în cazul în care nu o știi (aceasta nu apare pentru terminalele cu iCloud ascuns). Nu trebuie să te temi de iCloud ascuns dacă tu ești primul proprietar al iPhone-ului sau dacă l-ai restaurat după ce l-ai cumpărat.

Ai făcut actualizarea la iOS 9, atunci adio iOS 8 sau orice versiune precedentă!

În cazul în care faci actualizarea la iOS 9, atunci trebuie să știi că, în același timp, spui „adio iOS 8” (iOS 7, iOS 6 sau chiar iOS 5). Niciodată nu vei mai putea reveni la vechea versiune a sistemului de operare pe un dispozitiv pe care l-ai actualizat la cea mai recentă, așa că fii cu băgare de seamă.

Pregătește-ți iPhone-ul, iPad-ul sau iPod-ul touch pentru instalarea iOS 9

Curață-ți dispozitivul

În primul și în primul rand, ceea ce trebuie făcut înainte de a face actualizarea la o versiune nouă a iOS, cu atât mai mult la una majoră este să îți cureți dispozitivul. Și nu, nu de praf sau alte reziduuri…

Cu toții avem, probabil, o serie de date sau aplicații instalate pe iPhone, iPad și iPod touch, care nu ne interesează sau pe care am și uitat ultima dată cand le-am folosit. Pentru a elibera puțin spațiu de stocare de pe dispozitivul tău îți recomand două lucruri:

Tutorialele menționate mai jos te vor ajuta să realizezi aceste lucruri:

Actualizarea la iOS 9 inseamna și că trebuie să ai ceva spațiu de stocare liber – o mică problema mai ales pentru aceia care dețin versiuni de 8 GB sau 16 GB de iPhone sau iPad. În principiu spațiul ocupat de actualizare va fi de aproximativ 1 GB (probabil cateva sute de MB, dar mai mult decat 500 MB). Din păcate, însă, pentru a descarca actualizarea vor fi necesari 1,3 GB, conform Apple – mult mai puțin decât în iOS 8, unde erau necesari 4,58 GB. O soluție dacă nu ai acești 1,3 GB liberi ar fi să efectuezi actualizarea prin aplicația iTunes de pe computer.

Nota: După efectuarea actualizării, spațiul ocupat de ea va fi restabilit pe dispozitivul tău.

Efectuează un backup

După ce ai luat la cunoștință toate cele descrise mai sus și ai decis că raspunsul la întrebarea Vrei să faci actualizarea la iOS 9 pe terminalul tău iPhone / iPad / iPod? este afirmativ, atunci poți să începi procesul de pregătire. Backupul este extrem de important, deoarece va face o copie tuturor datelor din dispozitivul tău și îți va oferi posibilitatea de a îl restaura în cazul in care datele au fost pierdute.

Din acest motiv, chiar inainte de a face actualizarea la iOS 9 este foarte indicat oricui să faca un backup, deoarece există posibilitatea (foarte mică) să se iveasca unele probleme pe durata instalarii noului iOS și să fii obligat să revii la versiunea anterioara a iOS până cand vei putea instala iOS 9.

Așa cum am menționat deja, actualizările la noile versiuni ale iOS (inclusiv cele majore) decurg, de regulă, fără niciun fel de probleme, iar după ce actualizarea se va finaliza, vei constata că absolut toate datele sunt la loc pe terminalul tău fara a fi ceva pierdut sau mutat. Oricum, este bine să îți iei câteva măsuri de precauție și sa faci un backup. Nu durează mult, și nu daunează în niciun fel terminalului sau datelor din el.

Exista două metode de a face backup; iCloud și iTunes. iCloud este metoda recomandată, deoarece nu depinde de computer. Oricum, în cazul in care ai un dispozitiv iOS cu foarte multe date stocate, iar cei 5 GB pe care iCloud ți-i ofera gratuit implicit nu sunt suficienti, atunci va trebui sa alegi iTunes. Pentru a face backup, fie prin iTunes, fie prin iCloud, va trebui sa urmezi unul dintre tutorialele de mai jos:

Recomandare: Ar fi bine de stiut ca cel mai bun mod de a face actualizarea la o versiune majoă a sistemului de operare este „pe curat” (înlatura toate eventualele probleme de functionare mai vechi ale dispozitivului – cu excepția celora de natură hardware). Asta înseamnă să restaurezi dispozitivul și să îl configurezi ca unul nou, fără a restaura, deci, un backup. Din păcate, asta se traduce automat prin pierderea tuturor datelor tale și pastrarea doar a acelora ce fuseseră sincronizate cu iCloud (de exemplu, contacte, notițe, calendare, favorite, poze din Biblioteca foto iCloud, etc. + a datelor din aplicațiile ce sunt sincronizate cu iCloud ori cu un alt serviciu de cloud) – prin re-logarea în contul iCloud – sau cu iTunes. Desigur, va fi mai complicat să instalezi din nou totul, poate să te trezești că ai pierdut câteva date importante, însă această metodă este recomandata pentru ca terminalul tău să funcționeze mai bine – mai ales dacă are unele probleme și intenționai mai demult timp să îl restaurezi. Notă: Poti, de asemenea, să încerci următorul „truc”: fă actualizarea la iOS 9 prin metoda tradițională, iar dacă nu ești multumit de performanțele dispozitivului tău, restaurează-l și configurează-l ca și iPhone / iPad / iPod nou.

Câteva linkuri utile pentru sincronizarea datelor:

Efectuează toate actualizările disponibile

Da, inainte de a face actualizarea la iOS 9 este cat se poate de recomandat să faci toate actualizarile disponibile pe iPhone-ul, iPad-ul sau iPod-ul tau.

Este extrem de important ca terminalul tau sa ruleze cea mai recenta versiune a sistemului de operare înainte de actualizare (iOS 8.1.4) deoarece ea include toate optimizările pentru ca procesul să decurgă fără probleme, iar datele tale să nu fie pierdute. Dacă nu ai facut actualizarea la iOS 8.1.4, fă-o cât mai ai timp, întrucât după ce iOS 9 va fi disponibil, nu vei mai putea realiza acest lucru!

În cazul aplicațiilor este la fel de bine să ai mereu instalată ultima versiune a fiecăreia. Și cu atât mai mult înainte de a instala o versiune nouă a sistemului de operare (mai ales că în acest moment majoritatea dezvoltatorilor au facut optimizările necesare pentru iOS 9 în aplicațiile proprii). Pentru a actualiza aplicațiile la cele mai recente versiuni: Deschide App Store>Actualizări>Actualizați tot și asteaptă până când toate aplicațiile tale vor fi actualizate la cele mai recente versiuni.

Bonus: Fii cu un pas înaintea tuturor

Miercuri, pe 16 septembrie, te așteptăm pe iTutorial.ro pentru a afla primul când a fost lansat iOS 9. Pentru asta, nu uita să ne urmaresti pe Facebook, Twitter, Google+ și/sau Tumblr și să descarci aplicația iTutorial pentru iPhone și Android.

De asemenea, dacă dorești să fii printre primii care au descărcat și instalat iOS 8, atunci asigură-te cî terminalul tău este suficient de încărcat (are minimum 50% baterie), este conectat la o retea Wi-Fi, pentru a putea face actualizarea fără a avea nevoie de un computer și are cativa GB spațiu de stocare liber. Desigur, computerul și iTunes vor fi o altă alternativă cât se poate de bună, iar de voi depinde ce alegeți (pe computer noile versiuni ale iOS se vor descarca mult mai repede decat direct pe modelele mai vechi de iPhone, iPad și iPod).

Nota: În primele ore de dupa lansarea iOS 9 trebuie să fii înarmat cu multă răbdare, întrucat, la fel ca în fiecare an, milioane de utilizatori de iPhone, iPad și iPod touch vor încerca simultan să descarce actualizarea, iar serverele Apple vor putea ceda.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.