Actualizare: Downgrade-ul de la iOS 9.x.x la iOS 8.4.1 nu mai este posibil.

iOS 9 pentru iPhone, iPad și iPod touch a fost lansat de către Apple, iar aceia dintre voi care nu au efectuat încă actualizarea la această versiune majoră de iOS vă întrebați probabil dacă să o efectuați sau nu, mai ales dacă aveți dispozitive de generație anterioară și vă temeți că această nouă versiune de iOS va afecta performanțele sau autonomia bateriei.

Din păcate, după atâția ani în care utilizatorii au fost mereu sceptici la lansarea unor versiuni noi de iOS și nu și-au dorit decât să le testeze pe propriile dispozitive înainte de a decide dacă să le instaleze sau nu, compania Apple nu a creat nici acum un instrument care să îți permită să instalezi iOS 9 și să revii de îndată ce întâmpini unele probleme. Ori asta înseamnă că după ce vei instala iOS 9 îți va fi absolut imposibil să revii la versiunea de iOS precedentă pe care o aveai instalată – din momentul în care Apple va înceta să o mai semneze.

Citește și: Cum să faci actualizarea la iOS 9 de pe iPhone, iPad sau iPod touch – Tutorial

Cu toate acestea, există o mică fereastră de care încă putem beneficia. În primele ore / zile după lansarea unei noi versiuni de iOS, revenirea la versiunea precedentă este posibilă urmând un simplu proces de downgrade. iOS 9 nu face excepție, așa că după ce îl vei instala pe iPhone, iPad sau iPod touch, vei avea posibilitatea de a reveni la ultima versiune de iOS de dinaintea lansării iOS 9, respectiv iOS 8.4.1, urmând pașii de mai jos.

Notă: Înainte de a începe, reține că, dacă poți reveni la o versiune anterioară de iOS, aceasta nu poate fi anterioară de iOS 8.4.1.

Cum să faci downgrade iOS 8 la iOS 8.1.4 pe iPhone, iPad și iPod touch

De ce ai nevoie pentru a face downgrade?

Procesul de downgrade este unul relativ simplu deoarece nu necesită instalarea prea multor programe sau o experiență în folosirea de terminale iPhone, iPad sau de computere. Pentru a face downgrade vei avea nevoie, pe langa dispozitivul cu iOS 9, de:

  • Un Mac sau PC (cu Windows) cu iTunes instalat – cea mai recentă versiune (12.3) ar fi indicată. Poți descărca ultima versiune de iTunes fie direct din interiorul programului, fie de pe site-ul web al Apple.
  • Fișierul .ipsw al iOS 8.4.1 pe care îl poți descărca descarca de mai jos – de asemenea, în lista de mai jos vei vedea și toate terminalele iPhone, iPad și iPod touch pe care este posibil downgrade-ul.

iOS 8.4.1 .ipsw

iPhone

iPad

iPod touch

Atenție!

Înainte de a începe procesul de revenire la o versiune anterioară de iOS, trebuie să știi și să înțelegi că vei pierde toate datele stocate pe iOS 9Chiar dacă ai sau nu backup efectuat în iOS 9, vei pierde datele, deoarece nu va putea fi restaurat pe iPhone sau iPad cu iOS 8.4,1 un backup realizat în iOS 9. Dacă ai realizat backup înainte de a face actualizarea la iOS 9 (ceea ce recomandăm tuturor) prin iTunes sau iCloud, atunci vei putea face restaurarea din backupul respectiv cu mențiunea că vei pierde doar datele stocate pe iOS 9 (aplicații noi, fișiere, documente și alte date care nu au fost sincronizate cu iCloud) – atenție nu ar trebui să fi efectuat un backup dispozitivului în iOS 9 deoarece în acest caz el va fi scris peste cel din iOS 8.4.1!

Cum fac downgrade de la iOS 9 la iOS 8.4.1?

  1. Oprește iPhone-ul sau iPad-ul care rulează iOS 9;
  2. Ține apăsat butonul principal și, în acest timp, conectează terminalul la computer. Continuă să ții butonul apăsat până în momentul în care dispozitivul îți cere să îl conectezi la iTunes:itunes restore recuperare
  3. iTunes ar trebui să afișeze pe computer o casetă de dialog prin care să te atenționeze că a detectat un iPhone sau iPad în Modul Recuperare și că el trebuie restaurat înainte de a mai putea fi folosit. Dă clic pe OK;
  4. În fereastra iTunes, în pagina cu informații despre terminalul pus în modul Recuperare, ține apăsată tasta Opțiune (alt) pe Mac sau Shift pe Windows și, în acest timp, dă clic pe butonul Restaurează iPhone-ul/iPad-ul/iPod-ul;Captură de ecran din 2015.09.17 la 12.24.14
  5. Se deschide o fereastră care îți permite să cauți fișierul pe care vrei să îl restaurezi. Caută în computerul tău fișierul .ipsw descărcat mai sus și selectează-l pentru a face restaurarea folosindu-l;Captură de ecran din 2015.09.17 la 12.25.24
  6. Va începe procesul restaurării care va dura de la câteva minute și până la câteva zeci de minute, în funcție de viteza conexiunii la Internet și de cât de nou sau vechi este terminalul restaurat.

După ce iTunes a finalizat restaurarea, noua versiune de iOS (8.4.1) se va încărca, iar după aceea vei fi nevoit să urmezi procesul de configurare al iOS ei. Dacă doresti să restaurezi un backup, nu uita să o faci în cadrul procesului de configurare (selectezi Restaurează un backup din iTunes / iCloud, dupa caz) – backupul trebuie să fi fost efectuat in iOS 8.4.1 sau o versiune anterioară, pentru a putea fi restaurat!

Notă: Dacă după downgrade apar unele probleme de funcționare pe iPhone sau iPad – cum ar fi, de exemplu, neafișarea apelurilor primite/efectuate/ratate – atunci din păcate singura rezolvare este să faci din nou actualizarea la iOS 9 sau cea mai recentă versiune de iOS, deoarece ele sunt cauzate strict de procesul de downgrade.

 

Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

- Reclamă -