Actualizare: Downgrade-ul de la iOS 9.x.x la iOS 8.4.1 nu mai este posibil.

iOS 9 pentru iPhone, iPad și iPod touch a fost lansat de către Apple, iar aceia dintre voi care nu au efectuat încă actualizarea la această versiune majoră de iOS vă întrebați probabil dacă să o efectuați sau nu, mai ales dacă aveți dispozitive de generație anterioară și vă temeți că această nouă versiune de iOS va afecta performanțele sau autonomia bateriei.

Din păcate, după atâția ani în care utilizatorii au fost mereu sceptici la lansarea unor versiuni noi de iOS și nu și-au dorit decât să le testeze pe propriile dispozitive înainte de a decide dacă să le instaleze sau nu, compania Apple nu a creat nici acum un instrument care să îți permită să instalezi iOS 9 și să revii de îndată ce întâmpini unele probleme. Ori asta înseamnă că după ce vei instala iOS 9 îți va fi absolut imposibil să revii la versiunea de iOS precedentă pe care o aveai instalată – din momentul în care Apple va înceta să o mai semneze.

Citește și: Cum să faci actualizarea la iOS 9 de pe iPhone, iPad sau iPod touch – Tutorial

Cu toate acestea, există o mică fereastră de care încă putem beneficia. În primele ore / zile după lansarea unei noi versiuni de iOS, revenirea la versiunea precedentă este posibilă urmând un simplu proces de downgrade. iOS 9 nu face excepție, așa că după ce îl vei instala pe iPhone, iPad sau iPod touch, vei avea posibilitatea de a reveni la ultima versiune de iOS de dinaintea lansării iOS 9, respectiv iOS 8.4.1, urmând pașii de mai jos.

Notă: Înainte de a începe, reține că, dacă poți reveni la o versiune anterioară de iOS, aceasta nu poate fi anterioară de iOS 8.4.1.

Cum să faci downgrade iOS 8 la iOS 8.1.4 pe iPhone, iPad și iPod touch

De ce ai nevoie pentru a face downgrade?

Procesul de downgrade este unul relativ simplu deoarece nu necesită instalarea prea multor programe sau o experiență în folosirea de terminale iPhone, iPad sau de computere. Pentru a face downgrade vei avea nevoie, pe langa dispozitivul cu iOS 9, de:

 • Un Mac sau PC (cu Windows) cu iTunes instalat – cea mai recentă versiune (12.3) ar fi indicată. Poți descărca ultima versiune de iTunes fie direct din interiorul programului, fie de pe site-ul web al Apple.
 • Fișierul .ipsw al iOS 8.4.1 pe care îl poți descărca descarca de mai jos – de asemenea, în lista de mai jos vei vedea și toate terminalele iPhone, iPad și iPod touch pe care este posibil downgrade-ul.

iOS 8.4.1 .ipsw

iPhone

iPad

iPod touch

Atenție!

Înainte de a începe procesul de revenire la o versiune anterioară de iOS, trebuie să știi și să înțelegi că vei pierde toate datele stocate pe iOS 9Chiar dacă ai sau nu backup efectuat în iOS 9, vei pierde datele, deoarece nu va putea fi restaurat pe iPhone sau iPad cu iOS 8.4,1 un backup realizat în iOS 9. Dacă ai realizat backup înainte de a face actualizarea la iOS 9 (ceea ce recomandăm tuturor) prin iTunes sau iCloud, atunci vei putea face restaurarea din backupul respectiv cu mențiunea că vei pierde doar datele stocate pe iOS 9 (aplicații noi, fișiere, documente și alte date care nu au fost sincronizate cu iCloud) – atenție nu ar trebui să fi efectuat un backup dispozitivului în iOS 9 deoarece în acest caz el va fi scris peste cel din iOS 8.4.1!

Cum fac downgrade de la iOS 9 la iOS 8.4.1?

 1. Oprește iPhone-ul sau iPad-ul care rulează iOS 9;
 2. Ține apăsat butonul principal și, în acest timp, conectează terminalul la computer. Continuă să ții butonul apăsat până în momentul în care dispozitivul îți cere să îl conectezi la iTunes:itunes restore recuperare
 3. iTunes ar trebui să afișeze pe computer o casetă de dialog prin care să te atenționeze că a detectat un iPhone sau iPad în Modul Recuperare și că el trebuie restaurat înainte de a mai putea fi folosit. Dă clic pe OK;
 4. În fereastra iTunes, în pagina cu informații despre terminalul pus în modul Recuperare, ține apăsată tasta Opțiune (alt) pe Mac sau Shift pe Windows și, în acest timp, dă clic pe butonul Restaurează iPhone-ul/iPad-ul/iPod-ul;Captură de ecran din 2015.09.17 la 12.24.14
 5. Se deschide o fereastră care îți permite să cauți fișierul pe care vrei să îl restaurezi. Caută în computerul tău fișierul .ipsw descărcat mai sus și selectează-l pentru a face restaurarea folosindu-l;Captură de ecran din 2015.09.17 la 12.25.24
 6. Va începe procesul restaurării care va dura de la câteva minute și până la câteva zeci de minute, în funcție de viteza conexiunii la Internet și de cât de nou sau vechi este terminalul restaurat.

După ce iTunes a finalizat restaurarea, noua versiune de iOS (8.4.1) se va încărca, iar după aceea vei fi nevoit să urmezi procesul de configurare al iOS ei. Dacă doresti să restaurezi un backup, nu uita să o faci în cadrul procesului de configurare (selectezi Restaurează un backup din iTunes / iCloud, dupa caz) – backupul trebuie să fi fost efectuat in iOS 8.4.1 sau o versiune anterioară, pentru a putea fi restaurat!

Notă: Dacă după downgrade apar unele probleme de funcționare pe iPhone sau iPad – cum ar fi, de exemplu, neafișarea apelurilor primite/efectuate/ratate – atunci din păcate singura rezolvare este să faci din nou actualizarea la iOS 9 sau cea mai recentă versiune de iOS, deoarece ele sunt cauzate strict de procesul de downgrade.

 

Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

40 COMENTARII

 1. Salut la baietiii! Fratilor! Am un iPhone 6 plus, cu iOS 11.0.3; Sa inteleg, ca numai pot revenii la o versiune anterioara, sub nicio forma?? Voiam tare mult sa instalez versiunea de iOS, 8.4.1!

 2. Salut! am un iphone 5-ios 7.1.1. Vreau sa fac upgrade la ios 8.4.1. nu reusesc nici cum, imi da error 3194. Am incercat si jmecheria cu hosts si tot degeaba.
  P.S. nu vreau sa fac upgrade la ios10 pentru ca ma gandesc ca imi va rula in reluare.
  Ma poti ajuta te rog?

  • Nu se poate face actualizarea la nicio versiune de iOS care nu mai este semnată de către Apple. Pentru iPhone 5 singurele versiuni semnate de Apple la ora actuală sunt 10.0.2 și iOS 10.1. Eu unul am instalat iOS 10 și pe iPhone 5 și nu mă plâng de modul în care funcționează (nu te aștepta să fie la fel de lent ca și iPhone 4s cu iOS 9.x sau chiar un iPhone 4 cu iOS 7.x) – performanțele sunt comparabile cu cele din iOS 9.3.5 și poate mai bune decât cele din iOS 8 (iOS 9.x a avut performanțe mai bune decât iOS 8.x).

  • Nu se poate face downgrade în momentul de față (nici nu se va mai putea vreodată la iOS 9.3 și toate versiunile anterioare, inclusiv iOS 8.x.x sau iOS 7.x.x, etc.)

 3. salut,am un iphone 4s pe care ruleaza Ios 9.2.1 problema e ca dupa cateva minute se blocheaza touchu jumatatea de jos iar dupa o resetare isi revine dar numai pt cateva minute…ce e de facut?

  • Efectuează o restaurare la starea de iPhone nou. Dacă problema persistă, atunci este un defect hardware și va fi necesară, probabil, înlocuirea ecranului. Dacă nu persistă, atunci poți ulterior să restaurezi un backup pe iPhone-ul tău, pentru a nu pierde datele.

 4. Salut sper sa ma poti ajuta. cand tin apasat pe shift si dau clic pe restaureaza iphone-ul imi apare fereastra de cautare de la windows, nu de la iTunes si ipsw-ul este in arhiva. ce pot sa fac?

 5. Nu se mai poate reveni de ceva vreme la iOS 8.4.1 și nici nu se va mai putea reveni… Este normal să aibă această versiune de iOS dacă a fost cumpărat recent (întotdeauna sunt instalate cele mai recente versiuni de iOS disponibile încă din fabrică) sau dacă a fost dus în service și restaurat în prealabil.

 6. Salut! am un 5s si am acum pe el 9.0.2 si as vea am 8.4.1? se mai poate sau trebuie sa astept pana la urmatoarea lansare de ios?
  Menionez ca am cumparat iphonul 5s de la vodafonesi inc[ de cand a fost dezambalat si activt (in fata mea) avea ios 9.0.2, adic[ mi se pare ciudat.

 7. Buna ziua! Am reusit si am facut downgrade la 8.4.1 acum cateva saptamani..problema este ca acum periodic ma avertizeaza ca o noua versiune de soft este disponibila!, dar eu nu vreau sa fac actualizarea..ce pot face sa nu imi mai apara notificarea

 8. Verifică în primul rând conexiunea la computer (cablul Lightning/30 pini) – cel mai bine ar fi deci să încerci cu un alt cablu ori de pe un alt computer cu ultima versiune de iTunes instalată.

 9. salut. am urmat pasii pe un iphone 5, si a inceput sa se instaleze, dar a ramas blocat undeva la inceput, de 35-40 de minute sta blocat, nu se mai incarca.
  ce poate avea sau ce ii pot face?
  si care e diferenta intre iphone 5 gsm si iphone 5 cdma? cum imi pot da seama ce varianta trebuie sa aleg?
  mentionez ca am ales cdma-ul.
  aveam ios 9.0.1.
  multumesc anticipat.

  • Tot așa este? În general, dacă iPhone-ul funcționează pe rețelele de telefonie mobilă din România, este un model GSM.

   Dacă a rămas blocat, încearcă o resetare forțată.

   • A fost cumpărat din state, neverlock de fabrică. In fine, downgrade nu am reușit să fac, am descărcat ambele variante dar nu a mers. Varianta aia gsm nici nu a recunoscut-o, a dat eroare de la început, și până la urmă am revenit la 9.0.1, care pentru iPhone 5, crede-mă că e praf. Se mișcă destul de greu, comparativ cu iOS 8. iOS-ul 9 nu este destinat device-urilor sub 5s, părere personală.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.