Cum să activezi Partajarea familială pe iPhone, iPad și Mac – Tutorial

0
3072

Una dintre cele mai importante caracteristici introduse în iOS 8 și OS X 10.10 Yosemite a fost „Partajarea familială” sau „Share cu familia”, deoarece ea permite întregii familii să partajeze cumpărăturile din App Store, iTunes Store și iBooks Store, dar și o parte din conținutul unor aplicații precum Poze sau Calendar. Mai mult decât atât, această caracteristică oferă părinților un control mai mare asupra dispozitivelor copiilor și a conținutului pe care aceștia îl descarcă sau cumpără.

Înainte de introducerea acestei caracteristici, membrii unei familii foloseau adesea aceleași ID-uri Apple pe mai multe dispozitive, pentru a nu fi nevoiți să cumpere de două ori același conținut. Iar această situație nu era deloc cea ideală. În primul rând, pentru că foarte mulți dintre cei care procedau așa își partajau contul și pentru iCloud, ceea ce înseamnă că toate datele – de la contacte, la mementouri și notițe – erau accesibile și pe celelalte dispozitive – deci, intimitate 0. Apoi, pentru că și copiii știau parola ID-ului Apple al părinților, putând astfel să cumpere orice doreau de pe cardul de credit al familiei și să provoace unele „surprize” neplăcute la sfârșit de lună. Partajându-ți un ID Apple la două, trei, patru, cinci persoane nu este bine și din cauza faptului că nu poți folosi unele caracteristici cum ar fi „Descărcări automate” sau, mai important, iMessage ori FaceTime – nu știu cine ar dori ca mesajele primite de tata sau mama să fie văzute de copii (hmm.. sau de partener).

De aceea, în cazul în care în familie sunteți mai mulți utilizatori de iPhone, iPad sau Mac, de acum puteți fiecare să aveți propriul ID Apple/cont iCloud și să aveți la comun numai cumpărăturile și conținutul pe care toată familia trebuie să îl vadă (de exemplu, data și ora la care începe ședința cu părinții, orele de înot, etc.).

Ce îmi oferă partajarea familială?

Posibilitatea de a:

 • Partaja muzica, filmele, cărțile, emisiunile TV sau orice alt conținut cumpărat cu ceilalți utilizatori, fără a împărtăși același ID Apple. După configurarea acestei caracteristici, toate aplicațiile, melodiile și cărțile gratuite sau achiziționate din colecția unui membru al familiei vor fi disponibile și pentru ceilalți, și vor putea fi descărcate din fila Cumpărate. În plus, utilizatorii vor putea răsfoi prin colecția de aplicații a celorlalți membri pentru a descărca, conținutul dorit.
 • Partaja automat fotografiile cu ceilalți membri ai familiei.
 • Partaja calendare familiale, fără ca cele personale să poată fi văzute de ceilalți utilizatori.
 • Partaja localizarea, așa încât să știi mereu unde sunt ceilalți membri ai familiei.
 • Localiza dispozitivele membrilor familiei de pe orice alt dispozitiv din grupul familiei prin Găsire iPhone
 • Funcționalitatea „Cere permisiune pentru a cumpăra” care obligă copiii minori să solicite permisiunea părinților de a cumpăra conținut din iTunes sau App Store. Părinții vor putea vedea rapid ce vor copiii să cumpere și accepta ori respinge solicitările acestora.

De ce am nevoie pentru a instala partajarea familială?

 • Un iPhone 4s (sau un model mai recent), iPad 2 (sau un model mai recent), iPad mini (sau un model mai recent) sau un iPod touch generația a 5-a cu iOS 8.0 (sau orice versiune ulterioară) instalat.
 • Un Mac cu OS X 10.10 Yosemite (sau orice versiune ulterioară a sistemului de operare) instalat
  • Notă: Nu este necesar să ai și un Mac pentru a activa Partajarea familială, dacă ai numai dispozitive iOS în familie. Implicit, nu este necesar să ai și un dispozitiv iOS pentru a activa Partajarea familială, dacă ai numai Mac-uri în familie.
 • ID-uri Apple pentru fiecare membru al familiei. Este necesar ca fiecare persoană din familie (tata, mama, soră, frate, copiii – pentru minori poți crea ID-uri speciale) să aibă propriul său ID Apple adăugat în iCloud și iTunes și App Store. Dacă nu are, atunci pot crea acum un ID Apple de pe iPhone/iPad sau de pe computer.
 • Un organizator al familiei – pe ID-ul Apple al acestuia va fi descărcat tot conținutul din App Store, iTunes Store și iBooks Store.
 • Un card de credit activ – numai organizatorul grupului va trebui să atașeze ID-ului Apple un card de credit, care va fi folosit ulterior de toți membrii pentru a face cumpărături. Fără a atașa un card de credit ID-ului Apple al organizatorului, nu poți activa Partajarea familială.
  • Pentru a atașa ID-ului Apple un card de credit va trebui ca organizatorul să acceseze:
   • Pe iOS: Configurări>iTunes și App Store>ID Apple>Afișați ID-ul Apple>Informații de plată, apoi să selecteze tipul de card de credit și să introducă datele necesare.
   • Pe Mac/PC: iTunes>ID Apple (numele tău)>Informații cont>Tip de plată (Editați), apoi să selecteze tipul de card de credit și să introducă datele necesare.

Înainte de a începe…

Înainte să configurăm Partajarea familială trebuie să ținem cont de câteva aspecte. În primul rând, Partajarea familială permite adăugarea a până la șase utilizatori (6 ID-uri Apple diferite). Acești utilizatori vor putea să vadă ce au descărcat ceilalți membri ai familiei și descărca tot conținutul cumpărat deja (dacă este eligibil) sau cumpăra conținut nou. Orice utilizator din familie poate însă să ascundă anumite articole pe care le-au descărcat, așa încât ceilalți membri să nu le vadă.

Fiindcă toate cumpărăturile sunt făcute pe ID-ul organizatorului (cu excepția celor făcute de membri ale căror ID-uri au credit), acestea vor rămâne doar la el. Prin urmare, în cazul în care cineva va părăsi grupul partajat, el nu va putea să mai acceseze de pe ID-ul său decât conținutul pe care l-a cumpărat până în momentul în care a devenit membru al grupului. Același lucru se va întâmpla și dacă vei dezactiva partajarea familială.

Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este că oricine poate să configureze și șteargă până la două grupuri de Partajare familială pe an. Prin urmare, dacă ai creat un grup, apoi l-ai șters, vei mai avea opțiunea aceasta încă o dată. Apoi, va trebui să aștepți un an calendaristic pentru a crea din nou un grup de partajare familailă. De aceea, recomand să ștergi mai degrabă membri decât grupul întreg – atât timp cât mai ai nevoie de acel grup.

În ceea ce privește caracteristica „Cere permisiune pentru a cumpăra”, ea nu se aplică adulților (deci celor cu vârsta de peste 18 ani). Astfel, ei vor putea descărca și achiziționa orice doresc de pe contul organizatorului, fără a-i cere permisiunea. Restricțiile vor putea fi, deci, impuse copiilor cu vârsta de până la 18 ani, fiind aplicate automat în cazul celor cu vârsta de până la 13 ani.

Cum să activezi partajarea familială

„Organizatorul” familiei este persoana care configurează inițial Partajarea familială de pe dispozitivul său. Această persoană va fi cea care va primi solicitări de cumpărare (pe contul său fiind stocate toate achizițiile), va putea gestiona grupul și, mai important, acceptă să plătească pentru toate cumpărăturile făcute de orice membru al grupului, fie el copil sau adult. ID-ul organizatorului va trebui, deci, să aibă asociat un card de credit. Pașii de mai jos se adresează numai organizatorului familiei.

Notă: Configurarea partajării familiale se face numai o dată. Prin urmare, dacă ai configurat-o pe iPhone/iPad, nu va mai trebui să o configurezi pe Mac sau un alt dispozitiv și viceversa.

Pe iPhone, iPad și iPod touch

 1. Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch;home screen ecran principal itutorial
 2. Atinge iCloud;icloud configurari
 3. Atinge Configurați partajarea familială;configurare partajare familiala
 4. Atinge Începeți;partajare familiala
 5. Va fi afișat ID-ul tău Apple și vei fi înștiințat că tu vei deveni organizator al familiei. Atinge Continuați;partajare familiala
 6. Va fi afișat ID-ul Apple care va partaja achizițiile. Atinge Continuați, dacă acela este contul dorit, sau atinge Partajați achizițiile dintr-un cont diferit, dacă vrei să modifici contul cu un altul. Reține că pe contul selectat vor rămâne toate cumpărăturile făcute și el trebuie să aibă asociat un ID Apple;partajare familiala
  1. În cazul în care ID-ul Apple selectat nu are deja configurat un card de credit, atinge Accesați Configurări, apoi selectează ID Apple>Afișați ID-ul Apple>Informații de plată și introdu informațiile de pe cardul de credit.IMG_4067
 7. iPhone-ul sau iPad-ul îți va afișa metoda de plată selectată (tipul de card și ultimele 4 cifre). Atinge Continuați, dacă ești de acord ca toate cumpărăturile să fie făcute de pe acest card.partajare familiala
 8. Alege dacă vrei sau nu să îți partajezi localizarea cu toți membrii familiei folosind aplicațiile Găsire prieteni, Mesaje și Găsire iPhone. Recomandat ar fi să partajezi localizarea.IMG_4071

Pe Mac

 1. Deschide Preferințe sistem;preferinte sistem
 2. Dă clic pe iCloud;icloud preferinte sistem mac
 3. Dă clic pe butonul Configurare familie;partajare familiala icloud mac
 4. Dă clic pe Continuați în ecranul ce afișează beneficiile pe care le aduce Partajarea familială;partajare familiala
 5. Vei fi întrebat dacă dorești să fii organizatorul familiei, fiind afișat contul iCloud configurat pe Mac-ul tău. Fă clic pe Continuați, dacă ești de acord, iar dacă nu ieși din acest cont și loghează-te în contul persoanei care vrei să fie organizator;partajare familiala
 6. Va fi afișat ID-ul Apple care va partaja achizițiile. Dă clic pe Continuați, dacă acela este contul dorit, sau atinge Folosiți un alt cont…, dacă vrei să modifici contul cu un altul. Reține că pe contul selectat vor rămâne toate cumpărăturile făcute și el trebuie să aibă asociat un ID Apple;Captură de ecran din 2015.07.05 la 10.08.55
  1. În cazul în care ID-ul Apple selectat nu are deja configurat un card de credit, va apărea o casetă de dialog. Selectează AdăugațiSe va deschide iTunes, unde tu va trebui să dai clic pe Tip de plată (editați) și să introduci informațiile de pe card. După ce ai adăugat cardul, reia pasul anterior.partajare familiala
 7. În continuare, pe ecran va fi afișat cardul de credit pe care vor fi facturate achizițiile inițiate de către membrii familiei. Dă clic pe Continuați;
 8. În fine, vei fi întrebat dacă vrei să îți partajezi localizarea cu familia folosind aplicațiile Găsire prieteni, Mesaje și Găsire iPhone. Recomandat ar fi să partajezi localizarea. Alege între Partajați-vă localizarea și nu acum, apoi dă clic pe Continuați.partajare familiala

Gata! Partajarea familială a fost activată pe contul tău, iar tu ai devenit organizatorul familiei. Începând de acum poți adăuga membri noi pentru a vă bucura de toate caracteristicile oferite de Partajarea familială.

 

Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.