Directorul general al companiei Apple, Tim Cook, a fost onorat ieri la evenimentul Campionii Libertății organizat în Washington de Electronic Privacy Information Center, unde a avut ocazia de a ține un discurs în care să prezinte poziția Apple cu privire la intimitate, importanța păzirii datelor utilizatorilor și viziunea companiei despre criptare. La eveniment au participat cei de la TechCrunch, așa că au acoperit într-un articol și discursul lui Cook, care, spun ei, că a fost „pasionat”  de subiectele despre care a vorbit.

[pull_quote_center]„La fel ca și mulți dintre voi, noi la Apple respingem ideea că utilizatorii noștri trebuie să facă compromisuri între intimitate și securitate. Noi putem, și trebuie să le furnizăm în egală măsură. Considerăm că oamenii au un drept fundamental la intimitate. Poporul american îl cere, constituția îl cere, moralitatea îl cere,” a spus Cook.[/pull_quote_center]

Cook a evidențiat angajamentul Apple față de păstrarea intimității utilizatorilor în timp ce a atacat vebal alte companii din Sillicon Valley, cum ar fi Google sau Facebook, deoarece colectează datele utilizatorilor lor. „Ei pun mâna pe tot ceea ce le permite să învețe despre tine și încearcă să îl monetizeze”, a spus Cook, care a mai adăugat că „noi [n.r. Apple] credem că așa este greșit”, încheind spunând că Apple nu vrea să fie acel tip de companie.

Dar criticile aduse Google nu s-au încheiat aici. Cook a continuat și reiterând o idee prezentă și în alte discursuri de-ale sale privind intimitatea, a spus că Apple rămâne pe pozișia de companie care își obține banii din vânzarea de produse și servicii, nu din vânzarea de date către alte companii. De asemenea, el a atacat subtil și noua aplicație Google Foto, care oferă stocare gratuită și nelimitată.

[pull_quote_center]Considerăm că utilizatorul trebuie să controleze propriile informații. S-ar putea să vă placă aceste servicii așa-zise gratuite, dar nu credem că ele merită să vă aibă e-mailul, istoricul de căutări și chiar pozele familiilor voastre pe care să le vândă pentru Dumnezeu știe ce scop.[/pull_quote_center]

Despre criptare, Cook a spus că el consideră că este „incredibil de periculos” ca anumite agenții guvernamentale să dorească accesul fără limite la datele și dispozitivele consumatorilor, o problemă care a apărut la lumină după schimbările efectuate de către Apple în iOS 8. Începând cu această versiune majoră a sistemului de operare, Apple nu mai stochează cheile de criptare ale dispozitivelor, fiindu-i astfel imposibil să mai acceseze datele și să le furnizeze la cererea unor instanțe sau agenții secrete.

Mai multe afirmații ale lui Tim Cook pot fi citite în cadrul articolului publicat de TechCrunch.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.