Aplicația Google Foto a fost lansată pe App Store. Îți permite să stochezi și sincronizezi gratis un număr nelimitat de poze și videoclipuri

0
1823

În cadrul conferinței de deschidere a evenimentului I/O de anul acesta, unde a prezentat, printre altele, Android M, compania Google a anunțat și lansarea unei platforme Google Foto, creată să concureze cu servicii existente, cum ar fi Biblioteca Foto iCloud din iOS sau Flickr. Vorbim despre un serviciu chiar mai complex decât Biblioteca Foto iCloud lansată anul trecut de către Apple și care are marele avantaj de a fi disponibil nu doar pe Android sau web, ci și pe iOS.

IMG_3585Google a creat Foto în așa fel încât să fie în același timp „o casă” a tuturor pozelor tale, să ofere opțiuni avansate de organizare și să permită partajarea rapidă a imaginilor. Pe iOS, utilizatorii vor fi obișnuiți cu aspectul aplicației Google Foto și modul în care organizează pozele, deoarece acesta este similar cu ceea ce ne oferă de câțiva ani aplicația Poze (adică fila Poze, unde, la fel ca și în aplicația preinstalată de pe iPhone și iPad, vei putea să lărgești sau restrângi vizualizarea pentru a naviga rapid printre ani, luni sau zile). Dar aplicația Google Foto merge mai departe în ceea ce privește organizarea automată a pozelor și a clipurilor video, grupând imaginile și în funcție de persoanele din ele, un articol din ele (cum ar fi un câine) sau locul de unde au fost capturate, fără ca utilizatorul să trebuiască să intervină în vreun fel. La conferința de aseară, Google a demonstrat funcționalitatea de recunoaștere facială din această aplicație, arătând că Foto va fi capabilă să recunoască același chip, chiar dacă el a suferit schimbări de-a lungul anilor (de exemplu, compania americană a demonstrat că Foto este capabilă să recunoască un chip de copil pe parcursul mai multor ani, începând cu nașterea). Un alt aspect interesant al aplicației ce ține de organizare este acela că ea va fi capabilă să dea viață pozelor singură, creând automat montaje video, povești interactive, colaje și animații grație Asistentului foto.

În plus, aplicația Google Foto pentru iOS va mai oferi instrumente pentru îmbunătățirea rapidă a pozelor care vor ajuta la îmbunătățirea culorilor, luminii și nu numai, precum și instrumente de partajare. Vorbind despre partajare, Google Foto vine cu instrumente de selectare rapidă a mai multor poze cu scopul de a le organiza într-un album sau de a le partaja creând un link către ele și trimițându-l direct unui prieten (care le va putea vizualiza pe web și chiar descărca pe propriul dispozitiv, chiar dacă nu este logat în contul Google). Partajarea este potențată și de instrumentul numit Asistent foto, de care vă vorbeam mai sus.IMG_3587

Un alt aspect important pe care l-am descoperit imediat după instalarea Google Foto este integrarea foarte bună în biblioteca aplicației Poze de pe iPhone și iPad. Noua aplicație a Google nu doar că va copia și face backup tuturor pozelor de aici, dar va continua să sincronizeze toate modificările aduse bibliotecilor. Prin urmare, dacă, spre exemplu, vei șterge o imagine din aplicația Poze, ea va dispărea și din Google Foto, iar dacă vei edita o alta în Google Foto, atunci ea va fi modificată și în Poze (desigur, după ce îți exprimi acordul) – și viceversa.

IMG_3586Iar dacă până acum nu ați fost foarte impresionați de ceea ce oferă Google Foto, ei bine veți fi după ce veți afla că serviciul permite stocarea și sincronizarea gratuită între dispozitivele conectate a unui număr nelimitat de poze și clipuri video la rezoluții înalte. Desigur, există și unele restricții, toate pozele trebuind să aibă o rezoluție maximă de 16 megapixeli, iar videoclipurile să fie maxim 1080p pentru a fi stocate și sincronizate gratuit folosind acest serviciu (acestea nu vor afecta deloc calitatea pozelor și a clipurilor video înregistrate cu iPhone sau iPad). În cazul în care vrei să stochezi gratuit și poze cu rezoluții de peste 16 megapixeli, Google Foto va reduce rezoluția lor la 16 megapixeli (la fel și dacă vrei să stochezi videoclipuri cu rezoluția mai mare de 1080p). Iar dacă ai un DSLR, de exemplu, și nu vrei să pierzi nimic din calitatea inițială a imaginilor și a clipurilor video, atunci poți să le stochezi și la rezoluția originală, fără compresie, în Google Foto, însă vei avea la dispoziție numai 15GB de stocare gratuită (oferiți pentru orice cont Google). Opțiuni superioare de stocare sunt disponibile contra cost, 100GB fiind disponibili pentru 1,99$/lună, iar 1TB fiind disponibil la un abonament de 9,99$/lună.

Și cum probabil disponibilitatea gratuită a serviciului, generozitatea Google, instrumentele avansate de organizare a imaginilor și integrarea adâncă te-au convins deja, te anunț că aplicația Google Foto este disponibilă pe App Store, la fel ca și versiunea web a serviciului. Dersigur, pentru a folosi noua aplicație este necesar să ai un cont Google, acesta fiind folosit pentru a stoca backupul imaginilor și pentru a le sincroniza între toate dispozitivele tale iOS, Android și chiar pentru a le face disponibile pe web (în privat).

Google Foto este disponibilă pe App Store în format universal pentru iPhone și iPad, fiind compatibilă însă numai cu dispozitivele care rulează iOS 8.1 sau o versiune ulterioară a sistemului de operare. Aplicația are dimensiunea de 53MB și a fost tradusă inclusiv în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.