Apple a lansat un iMac cu ecran Retina mai ieftin – iată specificațiile

- Publicitate -

imac retina 5k

În cazul în care doreai să îți cumperi un iMac cu ecran Retina 5K, dar prețul său de 2.599 € te ținea departe de el, atunci Apple îți dă o veste bună astăzi. Compania a anunțat lansarea unei noi versiuni de iMac cu ecran Retina 5K, mai ieftine, dar totodată a și ieftinit versiunea existentă deja pe piață cu 200 $.

Începând cu noul iMac cu ecran Retina 5K mai ieftin, acesta dispune în continuare de un afișaj cu diagonala de 27 inchi și 14,7 milioane de pixeli, procesoare quad-core și plăci grafice AMD, însă are un preț mai mic decât modelul de top – 1.999 $, în SUA, sau 2.299 €, în Europa. Evident, prețul cu 300 $/€ mai mic decât cel al modelului existent deja înseamnă că hardware-ul nu este chiar același.

Procesorul noului iMac cu ecran Retina 5K este unul quad-Core Intel Core i5 din generația a 4-a tactat la frecvența de 3,3 GHz (oferă Turbo Boost până la 3,7 GHz). Din nefericire pentru cei care doresc upgrade, el nu acceptă alte configurații, așa că dacă îți dorești un procesor Intel Core tactat la o frecvență de lucru mai mare, de 3,5 GHz sau 4,0 GHz, atunci va trebui să optezi pentru modelul mai scump. Memoria integrată (RAM) a acestui computer este de 8 GB (DDR3 la 1600 MHz), însă se poate face upgrade la 16 GB sau 32 GB folosind cele 4 sloturi SO-DIMM accesibile utilizatorilor.

Un alt rabat pe care Apple l-a făcut în ideea de a trage în jos prețul iMac cu ecran Retina se vede la nivelul stocării. Noul computer vine cu un hard disc de 1 TB (7200 rpm), acesta fiind, evident, mult mai lent decât Fusion Drive-ul de 1 TB inclus standard pe celălalt model. Utilizatorii nemulțumiți de hard disc vor putea să configureze un Fusion Drive de 1 TB sau 3 TB ori o stocare flash de tip PCIe (SSD) de 256 GB, 512 GB sau 1 TB. Sau, dacă spațiul este problema, atunci va putea fi configurat chiar și un hard disc de 3 TB.

Nici pe partea grafică, noul iMac cu ecran Retina 5K nu se poate lăuda cu aceleași plăci AMD Radeon ca și modelul lansat în octombrie. Deși păstrează afișajul Retina la rezoluția de 5120 x 2880 pixeli, acest iMac dispune de un procesor grafic AMD Radeon R9 M290 cu memorie GDDR5 de 2 GB (celălalt model dispune standard de AMD Radeon R9 M290X cu memorie GDDR5 de 2 GB). În plus, acest model nu acceptă alte configurații pe partea procesorului grafic.

Separat de aspectele discutate, nu se poate vorbi despre alte diferențe între iMac-ul cu ecran Retina 5K lansat acum și cel disponibil deja, astfel că în cazul ambelor putem să discutăm despre aceleași tehnologii și caracteristici despre care vă vorbeam în octombrie. Cei interesați de porturi trebuie să știe că ambele computere all-in-one dispun de 4 porturi USB 3.0 (compatibile cu USB 2.0), două porturi Thunderbolt 2, port pentru căști, slot card SDXC, conector RJ-45 (Gigabit Ethernet) și un slot de securitate Kensington.

Prețul acestui iMac cu ecran Retina 5K va fi în Europa de 2.299 €, iar în Statele Unite ale Americii de doar 1.999 €. El nu este momentan disponibil la magazinele din România, însă ar trebui să ajungă în zilele care urmează.

Legat de iMac-ul cu ecran Retina 5K, pe care vi l-am prezentat încă din toamnă (aici), acesta păstrează procesorul quad-Core Intel Core i5 de 3,5 GHz (cu Turbo Boost de până la 3,9 GHz), cei 8 GB de RAM standard, 1 TB de stocare pe Fusion Drive și procesorul grafic AMD Radeon R2 290X cu memorie GDDR5 de 2 GB și opțiunile de upgrade, însă are un preț mai mic. În Statele Unite ale Americii, prețul acestui computer a fost redus cu 200 de dolari, iar această reducere s-ar fi văzut și în Europa, dacă Apple nu ar fi crescut tocmai ieri prețul la iMac-uri. Prin urmare, în Europa, prețul iMac cu ecran Retina 5K (modelul de top) rămâne la 2.599 € și probabil că în România lucrurile vor sta cam la fel.

Alături de iMac-ul mai ieftin cu ecran Retina 5K, compania Apple a mai lansat marți și modelul 2015 de MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi, precum și un dock cu conector de alimentare Lightning pentru iPhone 6 și iPhone 6 Plus.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

iOS 9 beta 2 a fost lansat de către Apple pentru dezvoltatori

La puțin peste două săptămâni după ce a lansat iOS 9 beta 1 pentru dezvoltatorii de aplicații, compania...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.