Apple reuseste sa duca ecranele Retina la un nou nivel. Dupa ce a pus un ecran Retina HD pe iPhone 6 si iPhone 6 Plus, care este superior ecranelor modelelor precedente, acum compania americana vine cu un ecran Retina 5K pe unul dintre cele mai cunoscute produse ale sale – iMac. Anuntat joi, in cadrul unui eveniment media care a mai adus iPad Air 2, iPad mini 3 si o actualizare pentru Mac mini, noul iMac cu ecran Retina 5K depaseste tot ceea ce iti imaginai ca inseamna rezolutie mare pe un computer si impresioneaza prin performantele sale.

Spre deosebire de anii trecuti in care doua modele de iMac – cu ecrane de 21,5 inchi si 27 inchi – erau prezentate de compania americana, acum numai cel din urma model se bucura de o actualizare majora care il face mai performant si uimitor decat oricand. Ecranul Retina 5K este pasul logic pe care Apple trebuia sa il faca mai devreme sau mai tarziu dupa ce intreaga gama iOS si MacBook Pro il ofera de mai bine de un an, iar el este la fel de uimitor precum ne-am fi asteptat.Captură de ecran din 2014.10.25 la 22.52.12

[quote_center]5120 de pixeli ingramaditi intr-un ecran de 27 inchi[/quote_center]

Cel mai bun all-in-one de pe piata vine cu un ecran Retina de 27 inchi cu o rezolutie de 5120 x 2880 pixeli. Asta inseamna ca iMac are, potrivit Apple, ecranul cu cea mai mare rezolutie din lume la ora actuala. Mai mult, ecranul noului desktop care ramane perfect atat acasa, cat si la birou sau in studio, are 14,7 milioane de pixeli, in conditiile in care cu un ecran 4K ar fi avut 8,8 milioane de pixeli, iar cu unul HD doar 2 milioane. Tot ceea ce a facut Apple a fost, asadar, sa mareasca de 4 ori numarul de pixeli fata de modelele precedente, obtinand un rezultat absolut uimitor pentru ochi.

Un ecran cu o rezolutie atat de mare ofera o experienta grozava la citit, editare de fotografii si video (unde poti edita si previzualiza un clip 4K la rezolutie completa, avand in plus si instrumentele de control afisate pe ecran), dar si in alte activitati, cum ar fi jocurile (desi, Mac-urile nu isi propun sa concureze cu consolele). Pur si simplu, a vedea cu ochiul liber pixelii individuali este de domeniul trecutului odata cu acest nou ecran, iar fiecare imagine va fi clara, proaspata si cat se poate de bogata.

Printre noile tehnologii ale ecranului se numara un controler de coordonare mai avansat. Acest controler denumit si “TCON” este creierul din spatele oricarui ecran, el spunand fiecarui pixel ce si cand sa execute. Cum noul iMac are de 4 ori mai multi pixeli de gestionat decat un iMac cu ecran de 27 de inchi standard, Apple a decis sa mareasca latimea de banda a noului controler de coordonare ducand-o pana la 40 de Gbps. Trecand de la creier la inima ecranului, tranzistorul cu film subtire al iMac a fost si el schimbat, acum fiind pe baza de oxid. Un TFT pe baza de oxid incarca mai rapid pixelii si ii tine incarcati o perioada mai lunga de timp, astfel ca va reduce consumul de energie si va oferi o luminozitate consistenta si uniforma dintr-un capat intr-altul al ecranului.

Chiar daca elementele din spatele ecranului trebuie acum sa alimenteze de 4 ori mai multi pixeli, noul iMac consuma cu 40% mai putina energie decat modelele precedente. Alaturi de TFT-ul pe baza de oxid, Apple a folosit LED-uri astfel incat ecranul sa nu se supraincalzeasca, designul sa nu fie compromis, iar consumul de energie sa nu creasca, ba chiar dimpotriva. Noile LED-uri ultra-eficiente ale iMac mentin aceeasi luminozitate inalta pentru ecran, dar reduc consumul. Mai mult, la reducerea consumului de energie contribuie si tehnologia de pasivitate organica, pe care am vazut-o initial la iPad-urile cu ecrane Retina. Aceasta din urma tehnologie separa pixelii de semnalele care le spun cand si cum sa se aprinda, prevenind astfel interferarea.

Imaginile care prind viata se datoreaza unor alte tehnologii implementate de catre Apple in acelasi ecran surprinzator de subtire. Procesul avansat numit “aliniere fotografica” va aseza mult mai bine in linie dreapta moleculele pentru ca noi se vedem contraste mult mai bune cand stam chiar in fata ecranului. Pelicula de compensare este un alt element al noului ecran al iMac, iar ea va face ca ecranul computerului sa ofere acelasi contrast perfect din orice unghi ai privi ecranul, fiind foarte util mai ales in conditiile in care diagonala afisajului este una destul de mare, iar in jurul tau s-ar putea sa strangi mai multe persoane. Mai mult, ecranul Retina 5K al iMac a fost calibrat pentru a oferi culori cat mai precise si acurate, astfel incat imaginile afisate sa aibă culorile pe care le poti vedea pretutindeni.Captură de ecran din 2014.10.25 la 22.51.39

[quote_right]Acelasi design ultra-subtire[/quote_right]

In 2012, compania Apple lansa o noua generatie de iMac-uri care se deosebiau de modelele precedente printr-un design complet nou, un profil mult mai subtire si mai elegant decat in trecut. Acest design incredibil de subtire in margini nu s-a schimbat deloc odata cu noul iMac cu ecran Retina de 27 inchi, asa ca nu vei putea deosebi la exterior, facand abstractie de ecran, un iMac nou de un model precedent.

Pentru a pastra un profil atat de subtire, Apple a trebuit sa faca numeroase inovatii in ceea ce priveste tehnologia din spatele ecranului 5K. Fiecare componenta a ecranului iMac a fost “regandita”, astfel ca cele 23 de straturi care il compun au o grosime de doar 1,4 milimetri, iar alte noutati au fost facute sa imbunatateasca nu doar rezolutia, ci si calitatea ecranului iMac. Toate inovatiile susmentionate nu au afectat deloc designul initial al modelului precedent de iMac. Astfel, in continuare computerul are un profil cu o grosime de doar 5 mm la margini. Practic, daca ii privesti doar muchiile, iMac este mult mai subtire decat un iPhone 6 sau chiar un iPad Air 2. In schimb, din lateral, iMac pastreaza forma de lacrima a carcasei, aceasta fiind mai groasa in partea centrala pentru a face loc hardware-ului dinauntru.

iMac ramane, pastrand acelasi design, nu doar un computer cu un ecran uimitor, ci si un element care va decora masa pe care va sta.

[quote_center]Performante mai bune[/quote_center]Captură de ecran din 2014.10.25 la 22.53.47

Un ecran 5K eclipseaza in mod evident orice fel de imbunatatiri pe care le-a facut Apple in ceea ce priveste performantele altor componente hardware. Dar asta nu inseamna ca ele nu exista. iMac vine in continuare cu procesoare Intel de generatia a 4-a, fiind dotat standard cu un procesor quad-core Intel Core i5 tactat la o frecventa de 3,5 GHz (Turbo Boost pana la 3,9 Ghz). Cei care vor mai mult de la compuetrul lor, pot alege mai mult. Astfel, iMac poate primi upgrade la un quad-core Intel Core i7 tactat la o frecventa de 4,0 Ghz ce atinge prin Turbo Boost 4,4 Ghz. Potrivit Apple, procesoarele standard ale iMac au Turbo Boost 2.0, ceea ce inseamna ca iti ofera o crestere a vitezelor automata in timpul utilizarii unor aplicatii care necesita multa putere de procesare. Practic, prin Turbo Boost, iMac administreaza performantele fara a sacrifica eficienta. Procesorul versiunii de baza a iMac vine cu 8 GB de RAM DDR 3 care poate primi upgrade la 16 GB sau 32 GB gratie unui numar de 4 sloturi usor de accesat chiar si de catre utilizatori.

Pe partea grafica, vine cu cele mai noi placi grafice ale AMD. Cum are un ecran cu o rezolutie atat de mare, iMac cu ecran Retina 5K trebuia sa se bucure si de cele mai recente placi grafice ultra-performante pe care AMD le ofera in acest moment. Mai exact, noul desktop vine echipat in versiunea standard cu un procesor grafic AMD Radeon R9 M290X cu 2 GB de memorie GDDR5, dar cei care vor pot face upgrade la un AMD Radeon R9 MX295 cu 4 GB de memorie GDDR5. Practic, aceste placi grafice ofera pana la 3,5 teraflopi de socotire grafica, suficient chiar si pentru cele mai impresionante efecte grafice.

Stocarea iMac a fost si ea imbunatatita. Introdus in 2012, odata cu noua generatie de iMac de la acea vreme, Fusion Drive este un nou tip de stocare inventat de catre Apple care vine acum preinstalat pe noile iMac cu ecrane Retina 5K. Fusion Drive este un concept care combina capacitatea de stocare foarte mare oferita de traditionalele hard discuri cu performantele extrem de inalte ale stocarii flash. Asta inseamna ca Fusion Drive iti ofera un spatiu mare pe disc, dar si performante comparabile cu cele ale SSD-urilor intrucat articolele folosite cel mai frecvent sunt pastrate pe stocarea flash pentru a le accesa mai rapid, in timp ce cele pe care le folosesti mai rar sunt laste pe stocarea hard discului. Per total, de-a lungul celor doi ani de disponibilitate s-a dovedit ca Fusion Drive ofera performante aproape la fel de bune ca si cele ale SSD, iar mariajul celor doua modalitati de stocare este unul grozav. Standard, iMac cu ecran Retina primeste un Fusion Drive de 1 TB, insa utilizatorii pot face upgrade la un Fusion Drive de 3 TB sau la stocare flash de 256 GB, 512 GB sau 1 TB.Captură de ecran din 2014.10.25 la 22.54.08

[quote_left]Viteze de transfer si conectivitate imbunatatite[/quote_left] iMac cu ecran Retina de 27 inchi vine cu doi conectori Thunderbolt 2 ce ofer viteze de transfer foarte ridicate – de pana la 20 Gbps fiecare. Prin comparatie, USB 3.0 ofera viteze de transfer de pana la 5 Gbps, iar FirWire 800 de pana la 0,8 Gbps. Tehnologia 802.11ac este si ea prezenta pe noile iMac cu ecrane Retina 5K. Dupa cum stim, prin intermediul ei, compueterle pot atinge viteze Wi-Fi de pana la 1,3 Gbps, de 3 ori mai mult deca prin tehnologia anterioara – 802.11n.Captură de ecran din 2014.10.25 la 22.52.52

Pe partea de conectori, iMac in continuare vine cu un jack pentru casti, un slot de card SDXC, 4 conectori USB 3 (compatibili, de asemenea, cu USB 2), doi conectori Thunderbolt 2 si un conector RJ-45 (Gigabit Ethernet).

[quote_left]OS X Yosemite[/quote_left]Captură de ecran din 2014.10.25 la 22.54.19

Deasupra tuturor, OS X este avantajul pe care il ofera orice Mac in fata competitorilor. Noul iMac cu ecran Retina 5K vine cu OS X Yosemite preinstalat care este la fel de intuitiv si simplu de utilizat, dar excelent optimizat pentru noile ecrane astfel incat tot ce apare pe ecran sa fie uimitor de clar. Fiecare element al sistemului de operare a fost optimizat de catre Apple, inclusiv aplicatiile preinstalate, iar dezvoltatorii isi vor optimiza in curand fiecare aplicatiile pentru computere astfel incat sa accepte rezolutia 5K a noilor iMac.

iMac cu ecran Retina 5K – pret si disponibilitate

Apple a anuntat ca noul iMac cu ecran Retina 5K va fi disponibil inca de pe 16 octombrie, incepand la cateva zile dupa conferinta sa faca livrarile catre clientii care au comandat computerele in mediul online. In Romania, iMac ar trebui sa ajunga in zilele imediat urmatoare conferintei la cateva dintre magazinele online cunoscute la noi, dar pretul nu va fi unul deloc accesibil.

Daca un iMac obisnuit ti se parea scump, atunci iMac cu ecran Retina 5K ti se va parea imposibil. Apple a anuntat un pret de 2.599 € pentru noul iMac, iar primele magazine romanesti il listeaza la 12.654 de lei (2875 €). In conditiile in care configuratia standard a computerului nu iti convine, desi nu ofera o versiune alternativa, Apple iti va permite sa faci upgrade unor componente esentiale, upgrade care te va costa si el cateva mii de lei.

Paradoxal, desi nu este accesibil, iMac cu ecran Retina 5K nu este chiar asa de scump. Dell a lansat recent un monitor cu ecran 5K si o rezolutie similara celei a noului iMac, iar pretul acestuia este identic cu cel al noului iMac. Ori in cazul iMac nu primesti un simplu afisaj pe care trebuie sa il atasezi la un computer, ci primesti un computer intreg de care nu trebuie sa legi nimic in afara de o tastatura si un maus.

iMac cu ecran Retina nu este cu certitudine un computer adresat maselor, ci unul adresat celor care au nevoie de o rezolutie atat de mare. In principiu, Apple tinteste din nou profesionistii lansand un computer cu un ecran surprinzator si performante remarcabile. Pentru restul? iMac-urile non-Retina sunt pastrate la vanzare, iar ele sunt accesibile si potrivite pentru cei mai multi dintre utilizatori. Un iMac de 27 de inchi costa in continuare 1.799 € si ofera componente hardware similare celui mai nou model, in timp ce un iMac cu ecran de 21,5 inchi are un pret de pornire de doar 1.099 €.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.