Mac-urile au rezistat „eroic” în ultimii ani trendului de scădere a vânzărilor de PC, ba chiar în ultima perioadă au înregistrat creșteri anuale a vânzărilor. Acest lucru o determină pe Apple să nu uite de unde a plecat și să continue să lanseze noi modele. În timp ce viitorul iPad poate fi pus sub un semn de întrebare, cea mai veche afacere a Apple (de fapt, prima) merge foarte bine pentru că Apple inovează în mod constant în domeniul computerelor. Iar un exemplu mai bun de inovație a Apple în domeniul computerelor decât noul MacBook nu este.
Prezentat în cadrul conferinței Apple de pe 9 martie, noul MacBook (doar „MacBook” și atât, fără vreun adjectiv) este un laptop cu ecran Retina, pe care multă lume și-l dorește și care, mai important, ne arată cum ar trebui să fie laptopurile viitorului: foarte portabile, lipsite de cabluri și cu o autonomie a bateriei atât de mare încât vei uita când le-ai încărcat ultima dată. Noul MacBook este răspunsul pe care Apple îl dă producătorilor de „frigidere cu prăjitoare de pâine” (ultrabook-uri), arătându-le că nu este necesar să combini două lucruri într-unul, când poți face un laptop foarte bun.
[quote_center]Cel mai subțire și mai ușor Mac creat vreodată de Apple[/quote_center]
Designul este probabil cel mai important element nou al acestui computer, deoarece el arată destul de diferit nu doar comparativ cu MacBook Pro, ci și cu MacBook Air. Apple a creat noul MacBook în așa fel încât să fie nu doar subțire și ușor, dar și mai funcțional și intuitiv decât până acum. Iar acest lucru s-a realizat prin desenarea de la 0 a computerului și simplificarea actualelor modele cât mai mult posibil.
Noul computer Apple măsoară doar 13,1 mm în cel mai gros punct și 3,5mm în cel mai subțire, fiind astfel cu 24 de procente mai subțire decât MacBook Air cu ecran de 11 inchi – un computer cunoscut deja pentru profilul său ultra-subțire. De asemenea, noul MacBook este și foarte ușor, cântărind numai 920 de grame. Laptopul este construit complet din aluminiu și are antenele Wi-Fi integrate în carcasă. Iar pentru a reduce cât mai mult din grosimea carcasei computerului, cei de la Apple au luat decizia de a face un mic compromis, eliminând unul dintre elementele emblematice ale MacBook – logoul iluminat. În schimb, pe capacul laptopului va exista un logo din oțel polizat în carcasă și similar celui de pe cele mai recente tablete iPad sau dispozitive iPhone. O altă noutate pentru gama de Mac-uri este faptul că acest nou MacBook este disponibil nu într-una, ci în trei culori. Pe lângă argintiul cu care probabil sunteți toți obișnuiți, MacBook vine și în culorile gri stelar și auriu, împrumutând astfel paleta de culori de la iPhone și iPad.
Și pentru că o tastatură confortabilă este esențială pentru experiența Mac, Apple a creat pentru noul MacBook o nouă tastatură completă. Pentru a încăpea în carcasa extrem de subțire a noului MacBook, inginerii companiei din Cupertino au trebuit să regândească, complet modul în care o tastatură pentru laptop funcționează. Rezultatul este o tastatură cu 34 de procente mai subțire, care utilizează mecanismul Apple de tip fluture, care este cu 40 de procente mai subțire decât mecanismul tradițional de tip foarfece, precum și de 4 ori mai stabilă, oferind o precizie mai mare indiferent de punctul în care degetul tău apasă una dintre taste. Iar noile întreruptoare localizate sub fiecare dintre taste oferă utilizatorilor o senzație de precizie atunci când scriu, senzație care este îmbunătățită și de faptul că fiecare dintre taste este iluminată cu câte un LED foarte precis calibrat, pentru a da o lumină uniformă. Așadar, vorbim despre o tastatură complet diferită față de cele de pe modelele anterioare de MacBook, ea trebuind să te ajute să reduci din numărul greșelilor accidentale de scriere.
O altă noutate a acestui MacBook este trackpadul cu Force Touch – o tehnologie pe care am văzut-o inițial la Apple Watch. Acest nou trackpad aduce o nouă dimensiune în OS X, deoarece are integrați senzori de forță care îți permit să efectuezi clic oriunde pe suprafața trackpadului pentru a primi o retroacțiune haptică, ce simulează într-un fel clicul tradkpadurilor anterioare, oferindu-ți în același timp o senzație de uniformitate. Unul dintre avantajele acestui nou tip de trackpad este acela că îți permite să personalizezi senzația pe care ți-o oferă, modificând cantitatea de presiune necesară pentru a înregistra fiecare clic. În plus față de retroacțiunea haptică, noul trackpad este capabil să facă diferența între o atingere și o apăsare. Această caracteristică a lui aduce cu ea un gest nou numit de către Apple „Force Click” – un clic urmat de o apăsare mai fermă – care îți permite să vizualizezi elemente ce erau accesate până acum prin clic dreapta. De exemplu, folosind acest Force Click vei putea obține mai rapid definiția unui cuvânt, vei putea vizualiza rapid o adresă pe hartă sau vei putea previzualiza o imagine ori un fișier. Și tot capacitatea trackpadului de a face diferența între atingeri și apăsări mai aduce alte caracteristici, precum accelerarea (în funcție de cât de tare apeși, va fi derulat un clip video) sau desenul (linile for fi atât de groase, cât de tare apeși pe trackpad).
[quote_center]3 milioane de pixeli în 0,88 mm – cel mai subțire ecran Retina[/quote_center]
Combinația perfectă cu tastatura redesenată este un ecran cu diagonala de 12 inchi, potrivit companiei Apple. De aceea, nu este surprinzător faptul că noul MacBook are un ecran de 12 inchi. Dar nu orice fel de ecran, ci unul Retina, cu aspect ratio 16:10 și rezoluție 2304 x 1440 pixeli (226ppi). Măsurând doar ,88 mm, acest ecran Retina este cel mai subțire ecran implementat de Apple vreodată pe un Mac. Acesta este însoțit de o sticlă montată dintr-un capăt în celălalt al carcasei, care are doar 0,5mm grosime, grațieprocesului atomatizat de dezvoltare. În spatele sticlei se află o serie de straturi care au o distanță mai mică între ele. În plus, pixelii ecranului au fiecare o diafragmă mai mare și consumă cu 30 de procente mai puțină energie decât actualele MacBook-uri cu ecrane Retina, chiar dacă nu compromite luminozitatea.
Acest ecran este susținut de plăci grafice Intel HD 5300.
[quote_right]Procesor[/quote_right]
Aplicând tehnicile de miniaturizare folosite și la iPhone și iPad, Apple a reușit să creeze cea mai compactă placă logică inclusă vreodată pe un Mac. Aceasta este cu 67 de procente mai mică decât placa logică a unui MacBook Air de 11 inchi – un lucru care spune multe despre inovațiile făcute de Apple în încercarea de a reduce cât mai mult din dimensiunile acestui laptop. În plus, acest MacBook a fost desenat nu doar pentru a fi Mac-ul cu cea mai mică placă logică, ci și pentru a fi primul Mac fără ventilator. Exact precum un iPad sau iPhone, noul MacBook este silențios pentru că nu folosește vreun sistem de răcire, acest lucru fiind posibil datorită procesorului Intel extrem de eficient.
Realizarea privind sistemul de răcire se datorează în principal faptului că MacBook vine echipat cu un procesor Intel Core M din generația a 5-a „Broadwell”, care este primul cip ce folosește tehnologia de procesare pe 14 nanometri. Asta înseamnă că cipul are mai mulți tranzistori decât cipurile de pe modelele anterioare, eficientizând astfel performanțele necesare derulării sarcinilor de zi cu zi. Un alt element care a contribuit la eliminarea ventilatorului din MacBook a fost faptul că noul cip Intel Core M folosește numai 5 wați, ceea ce înseamnă că generează mai puțină căldură.
MacBook este disponibil în două versiuni, care sunt diferite prin procesoarele folosite și capacitatea de stocare pe care o oferă utilizatorilor. Procesorul versiunii de bază este un dual-core Intel Core M tactat la 1,1 GHz, cu Turbo Boost de până la 2,4 GHz și cu 4MB de memorie cache L3 partajată. Versiunea de top are tot un dual-core Intel Core M, tactat de această dată la 1,2 GHz, cu Turbo Boost până la 2,6 GHz, și cu 4MB de memorie cache L3 partajată. Ambele versiuni de MacBook pot fi configurate cu un procesor dual-core Intel Core M tactat la 1,3 GHz, cu Turbo Boost până la 2,9 GHz și cu 4MB de memorie cache L3 partajată.
Pe partea de RAM, noul MacBook vine cu 8GB de memorie integrată LPDDR3 la 1600 MHz, fiind imposibil un upgrade pentru această componentă. Iar în ceea ce privește stocarea, MacBook vine cu 256 GB de stocare flash integrată de tip PCIe în varianta de bază și cu 512 GB de stocare flash integrată de tip PCIe. Din nou, stocarea este imposibil de a fi modificată înainte sau după achiziționarea computerului.
[quote_center]Baterii inovative[/quote_center]
Reducând mult placa logică, Apple a rămas cu mult spațiu gol în interiorul MacBook. Astfel, a decis să îl umple cu baterii, dar nu orice fel de baterii. Inginerii companiei Apple au creat baterii terasate, un design care face ca celulele să fie stratificate în foi individuale ce capătă forma după cum este carcasa. Această soluție a permis inginerilor Apple să includă în MacBook baterii cu o capacitate cu 35 de procente mai mare decât ar fi fost posibilă în cazul în care s-ar fi folosit dispunerea tradițională a celulelor. Bateriile MacBook sunt așezate foarte precis în interiorul computerului și contribuie la oferirea unei autonomii suficiente de o zi. Potrivit datelor publicate de Apple, MacBook va oferi 9 ore de navigare pe Internet și 10 ore de redare de filme în iTunes.
[quote_left]Doar două porturi[/quote_left]
Apple a profitat de faptul că trăim în era wireless, așa că a inclus în MacBook doar două porturi, descriind laptopul ca fiind perfect pentru oglindirea conținutului pe un afișaj extern prin tehnologia AirPlay, partajarea fișierelor prin AirDrop sau folosirea căștilor wireless. MacBook oferă utilizatorilor conectivitate Wi-Fi 802.11ac și Bluetooth 4.0, pentru a face toate transferurile de date wireless cât mai rapide. Cu toate acestea, este încă imposibil să folosești un laptop care nu are niciun port, iar Apple știe asta, așa că a inclus în MacBook, pe lângă jackul de 3,5 mm pentru căști, un port USB Type-C. Fiind foarte mic, versatil și ușor de folosit de oricine, noul port va fi folosit de utilizatori pentru a alimenta MacBook-urile mai rapid, pentru transferul de date la viteze de până la 5 Gbps prin USB 3.1 Gen 1 și pentru conectarea computerului la afișaje externe folosind standardul DisplayPort 1.2. Desigur, este grozav că MacBook include un conector atât de universal, însă Apple știe că mulți utilizatori vor duce lipsa porturilor USB tradiționale, porturilor HDMI sau VGA, așa că a lansat o serie de adaptoare.
Separat de toate acestea, trebuie să mai știți despre noul MacBook că este cel mai eficient notebook din lume grație consumului redus de energie – de doar 10,10 kWh pe an. De asemenea, computerul a fost conceput și cu gândul la mediul înconjurător, așa că nu include materiale dăunătoare. În plus, este bine de știut că MacBook vine cu OS X Yosemite preinstalat pentru a obține maximul de performanță și eficiența porită.
[quote_left]Lansare și preț[/quote_left]
Potrivit companiei Apple, noul MacBook va fi pus în vânzare în aceeași zi în care vor începe și precomenzile pentru Apple Watch – 10 aprilie, așa că dacă îl așteptați cu nerădare, mai aveți 4 săptămâni de stat. Până atunci însă puteți pregăti banii pentru computer, prețul de pornire la magazinele Apple din Europa fiind de 1499€. Varianta cu procesor puțin mai rapid și 512 GB de stocare este disponibilă la 1.799€.
Lansarea de pe 10 aprilie ar trebui să fie globală, așa că la câteva zile după noul MacBook ar trebui să fie disponibil și la magazinele partenere Apple din România.