Lansat aseară de compania Apple, OS X 10.10.3 beta a primit foarte multă atenție pe partea media și asta mai ales datorită faptului că include o nouă aplicație: Poze. Fiindcă vorbim despre o aplicație grozavă pe care utilizatorii de Mac o meritau de ceva vreme, atenția de la celelalte noutăți pe care le pregătește Apple în viitoarea actualizare a sistemului de operare a fost depărtată. Printre noutățile importante din OS X 10.10.3 despre care nu s-a vorbit prea mult se numără cele legate de caracterele emoji, acestea suferind numeroase schimbări și primind diverse îmbunătățiri.

Una dintre schimbările pe care utilizatorii ar trebui să o observe imediat după ce vor efectua actualizarea la cea mai recentă versiune a OS X este implementată în meniul de selectare a caracterelor. Acesta poate fi accesat prin comanda: control+comandă+spațiu sau din aproape orice aplicație, din meniul Editare, selectând opțiunea Caractere speciale. Ei bine, această denumire folosită pentru accesarea din meniu a caracterelor va fi schimbată începând cu OS X 10.10.3, când Apple îl va denumi Emoji & Simboluri. Deși minoră și probabil nesesizată de utilizatorii care folosesc combinația de taste, schimbarea va capta în mod cert mai multă atenție din partea utilizatorilor care poate nici măcar nu știau că Mac-urile oferă emoji.

De asemenea, începând cu OS X 10.10.3, caracterele emoji ar putea fi mai puțin rasiste. În prima versiune beta a sistemului de operare, Apple a inclus în meniul Caractere opțiunile pe baza cărora se va putea schimba culoarea pielii tuturor caracterelor emoji disponibile, în conformitate cu standardul Unicode 8.0. Apple a anunțat în urmă cu ceva timp că va lucra alături de Consorțiul Unicode pentru a aduce mai multă diversitate în rândul caracterelor emoji, iar una dintre cele mai importante schimbări în acest sens este implementarea opțiunii de modificare a culorii pielii unora dintre ilustrațiile disponibile. Momentan, unele dintre emoji au o săgeată ce permite accesarea unui meniu în care vor fi incluse, cel mai probabil, opțiunile de culoare pentru personaje (spun „probabil” pentru că momentan acel meniu afișează același caracter, cu același ton de culoare, dar de mai multe ori). Introducerea acestui meniu special pentru caracterele ce aduc aminte de persoane înseamnă un mare pas înainte pentru tastatură, deoarece diversifică paleta și acordă egalitate raselor.

emoji_skin_tone_man

Motivul pentru care cele cinci opțiuni de culoare nu sunt implementate în noul meniu introdus în Caractere ar putea fi acela că Unicode nu a finalizat standardul 8.0. La finalizarea lui, ar trebui ca fiecare dintre cele cinci sloturi să afișeze câte un ton de piele diferit, dintre care utilizatorii să le poată alege pe cele dorite pentru a le folosi în tastatura emoji.

Legat de acest meniu, trebuie menționat și că în cazul în care nu este finalizat standardul Unicode 8.0 până la lansarea OS X 10.10.3, Apple ar putea renunța la idee și implementa noile caractere abia după ce ele vor fi disponibile.

Selectorul de emoji din OS X 10.10.2 (stânga) și selectorul de emoji din OS X 10.10.3 (dreapta)
Selectorul de emoji din OS X 10.10.2 (stânga) și selectorul de emoji din OS X 10.10.3 (dreapta)

Selectorul de caractere emoji din OS X 10.10.3 va suferi și el câteva modificări importante. Disponibil în mai multe aplicații, selectorul va avea un format modificat, trecându-se de la cel paginat din versiunile OS X 10.10.2 și anterioare, la unul vertical, mai lat, în OS X 10.10.3 și, probabil, versiunile ulterioare. Asta înseamnă că dacă până acum utilizatorii trebuiau să facă un clic pe opțiunile din bara de jos pentur a selecta un emoji din acea categorie, acum vor putea doar să deruleze în jos în lista afișată pentru a ajunge la caracterul dorit (desigur, opțiunile disponibile în partea de jos a meniului nu vor dispărea nici în cea mai recentă versiune a sistemului de operare.

Având în vedere popularitatea de care se bucură caracterele emoji, este foarte important ca Apple să lucreze la modificări care să atragă utilizatorii să le folosească și mai mult. De aceea, pe lângă OS X 10.10.3, este posibil ca Apple să implementeze schimbări importante pentru tastatură și în iOS.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.