Cu OS X 10.10.3, lansat într-o versiune beta adresată dezvoltatorilor pe data de 5 februarie, Apple va include în sistemul de operare pentru Mac-uri mult-așteptata aplicație Poze pentru Yosemite. Prezentată în vara anului 2014, aplicația Poze pentru Mac este înlocuitorul a două aplicații pentru imagini, care au fost date uitării de Apple: iPhoto și Aperture. Concepută pentru a se integra cu aplicația Poze pentru iOS, noua aplicație Poze pentru OS X preia designul plat al celor mai recente versiuni ale sistemelor de operare Apple, punând accentul pe transluciditate, modern și minimalist.

Construită de la zero, noua aplicație Poze nu mai are prea multe în comun cu ceea ce au însemnat aplicațiile iPhoto și Aperture, fiind foarte familiară pentru toți utilizatorii care dețin un dispozitiv iPhone sau iPad ce rulează iOS 7 sau o versiune ulterioară. Iar asta înseamnă că aplicația include automat un mod de organizare foarte bun pentru imagini. Poze organizează fotografiile și clipurile video în Momente, Colecții și Ani, dar oferă și o opțiune Partajate pentru acele imagini distribuite folosind caracteristica iOS și OS X Fluxuri foto partajate. De asemenea, aplicația Poze pentru Mac permite organizarea imaginilor în albume, păstrându-le pe acelea importate din iPhoto sau Aperture. Legat de albume, aici au fost preluate câteva dintre albumele predefinite ale iOS 8, care vor fi sincronizate prin intermediul Bibliotecii foto iCloud cu toate dispozitivele. Printre aceste albume se numără: Favorite, Panorame, Clipuri, Ralanti, Time-Lapse și Rafale, adăugându-se în plus un album Chipuri.Captură de ecran din 2015.02.06 la 10.38.16

Pe partea de organizare a pozelor, noua aplicație Apple pentru Mac include o opțiune suplimentară față de sora ei de pe iOS. Este vorba despre Proiecte. Această secțiune permite utilizatorilor să creeze albume foto, carduri, comenzi de poze tipărite și diaporame. Mai mult, proiectele pot fi atât importate din vechile aplicații iPhoto sau Aperture, cât și create de noi direct din această aplicație. Utilizatorii din unele țări vor avea, la fel ca și până acum, posibilitatea de a comanda albume foto sau poze tipărite de calitate foarte bună.

Captură de ecran din 2015.02.06 la 10.37.52

O altă caracteristică extrem de importantă a noii aplicații Poze pentru Mac este Biblioteca foto iCloud, deoarece ea îți permite să ai sincronizată întreaga bibliotecă foto și video pe toate dispozitivele tale. Introdusă în iOS 8, iCloud pentru web și, iată, OS X Yosemite, caracteristica Bibliotecă foto iCloud înlocuiește fluxurile foto și se folosește de spațiul tău de stocare de pe iCloud pentru a păstra și sincroniza aproape instantaneu orice poză ori clip video adăugat de pe unul dintre dispozitivele tale. Mai mult, sunt sincronizate între dispozitive chiar și editările făcute pozelor și clipurilor video, iar serviciul le păstrează în formatul original, fără a le reduce calitatea. Astfel, orice imagine ai capturat pe iPhone, ea va fi adăugată automat în biblioteca foto de pe Mac, iPad și va putea fi accesată nu doar de pe aceste dispozitive, ci și de pe web, prin aplicația Poze de pe iCloud.com (foarte similară celei de pe iOS, dar cu o funcționalitate ceva mai restrânsă). Același lucru se întâmplă și dacă, de exemplu, ai editat o imagine de pe Mac – editările vor fi automat descărcate și aplicate imaginii respective pe iPhone, iPad și web.

Problema Bibliotecii foto iCloud este că ea folosește stocarea din iCloud, iar dacă nu cumperi un plan mai mare, atunci probabil că nu ai cum să sincronizezi toate pozele. Apple oferă doar 5GB de stocare pe iCloud gratuiți, iar dacă ai multe poze și pe deasupra mai faci și backup în iCloud sau mai stochezi documente ori alte date din aplicații, atunci cu siguranță ei nu vor ajunge. Desigur, pentru aceste situații Apple oferă planuri de stocare pe iCloud pe care le poți plăti lunar, cel mai accesibil fiind cel care oferă 20 GB de stocare pentru 0,99€ pe lună.

Din fericire, Apple nu condiționează folosirea Bibliotecii foto iCloud împreună cu noua aplicație Poze, așa că dacă nu vrei să cumperi spațiu suplimentar pe iCloud poți să folosești modalitățile tradiționale de sincronizare a pozelor. De asemenea, îți este permis să migrezi pozele din bibliotecile Aperture și iPhoto existente. În cazul iPhoto, aplicația Poze va păstra albumele cu toate pozele, dosarele, cărțile, cardurile, calendarele și diaporamele, însă date meta precum evaluările cu stele sau steagurile vor fi transformate doar în cuvinte cheie ce pot fi căutate. Evenimentele din iPhoto vor fi transformate la rândul lor în albume. În ceea ce privește Aperture, datele meta legate de evaluările cu stele, etichete cu culori și fanioane, ele vor fi transformate în cuvinte cheie, în timp ce proiectele vor deveni albume, iar datele meta privind drepturile de autor, contact sau conținut vor fi păstrate, dar nu și afișate.

Captură de ecran din 2015.02.06 la 10.38.23

O a treia caracteristică majoră a noii aplicații Poze pentru Mac sunt instrumentele de editare. Această aplicație reprezintă o combinație între iPhoto și Aperture, deoarece include instrumente mai avansate decât iPhoto, dar nu la fel de complexe precum Aperture. La fel ca și aplicația pentru iOS, Poze include un buton de auto-îmbunătățire a imaginilor care ajustează automat unele valori, pentru ca imaginea să arate mai bine. Alături de acest instrument, aplicația oferă glisoare „inteligente” pentru controlul manual al unor valori. Printre editările care pot fi făcute se numără cele legate de lumină (expunere, umbre, contrast, punct de negru, luminozitate), culori (saturație, contrast), alb și negru (intensitate, tonuri), niveluri, balanță de alb (pentru a face pozele mai calde sau mai reci), definiție (pentru claritate) și vinietă. Toate aceste valori pot fi ajustate manual, iar schimbările pot fi previzualizate în timp real. Separat de acestea, mai sunt și funcționalități pentru decuparea imaginilor, atenuare și eliminare ochi roșii. Și nu, filtrele nu lipsesc, însă sunt aceleași ca și pe iOS.Captură de ecran din 2015.02.06 la 10.38.38

În fine, ce aplicație putea să fie lansată în 2015 și să nu includă opțiunile de partajare? Aplicația Poze include posibilitatea de a partaja una sau mai multe imagini prin iCloud, Mail, Mesaje, AirDrop, Twitter, Facebook, Flickr și nu doar (pot fi adăugate extensii, ca și pe iOS).

Captură de ecran din 2015.02.06 la 10.39.00

Dezvoltatorii de aplicații primesc și ei o veste bună cu noua aplicație Poze pentru Mac prin includerea framewor-ului privat UXKit, care reprezintă versiunea pentru Mac a framework-ului pentru iOS – UIKit. Framework-urile private permite companiei Apple să infuzeze în aplicațiile sale funcționalități speciale pe care dezvoltatorii nu le pot implementa prin framework-urile publice. Ori având UXKit și UIKit, dezvoltatorii vor putea în viitor să construiască mult mai ușor versiuni pentru iPhone, iPad și Mac ale unor aplicații.

La final, merită punctat faptul că mai multor publicații le-a fost oferită spre testare aplicația Poze pentru Mac înainte ca ea să ajungă în OS X Yosemite 10.10.3 beta. În recenziile publicate, ele laudă progresul făcut de Apple, modul în care funcționează noua aplicație, precum și instrumentele de organizare ale pozelor și sincronizarea cu iOS. Cu toate acestea, se remarcă faptul că dacă această aplicație este un bun înlocuitor pentru iPhoto, utilizatorii Aperture nu vor găsi prea multe funcții avansate. Vorbim desigur despre funcționalitățile adresate profesioniștilor sau fotografilor amatori care vor să schimbe multiple elemente la poze și care vor trebui acum să apeleze la aplicații alternative Aperture, cum ar fi Adobe Lightroom. Puteți citi recenziile aplicației Poze pentru OS X pe site-urile: Re/code, The Wall Street Journal, The Verge, YahooCNETMacworldWiredMashableEngadgetCNBC, și Slashgear.

Când va fi disponibilă aplicația Poze pentru publicul larg? Apple ne spune că în această primăvară, iar noi nu putem adăuga decât că ea va ajunge atunci când va fi publicat și OS X 10.10.3 (fiind disponibilă doar pentru această versiune a OS X și, desigur, pentru versiunile ulterioare).

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.