În prima parte a anului trecut, compania Apple anunța lansarea programului OS X Public Beta, care permitea utilizatorilor să testeze OS X Mavericks și, apoi, OS X Yosemite, chiar dacă nu aveau computerele înregistrate într-un cont de dezvoltator. Programul respectiv a avut succes, numărul mare al utilizatorilor care au instalat versiunile beta ale OS X ajutând compania americană să înlăture mai multe erori decât dacă ar fi testat acele versiuni doar cu proprii angajați și dezvoltatorii de aplicații.

Având în vedere succesul programului pentru OS X, se pare că gigantul din Cupertino are în momentul de față în vizor implementarea lui și pe platforma iOS, într-un efort de a elimina cât mai multe dintre erorile cuprinse în actualizări. 9to5Mac scrie că prima versiune beta a iOS care va putea fi testată nu doar cu dezvoltatorii de aplicații, ci și cu utilizatorii de rând este iOS 8.3. Din relatările blogului de peste Ocean reiese că prima actualizare beta disponibilă și pentru utilizatorii de rând va fi lansată de către Apple la mijlocul lunii viitoare (11 martie, mai precis). Lansarea actualizării beta publice pentru iOS 8.3 va coincide cu lansarea celei de-a treia acualizări beta a acestei versiuni a sistemului de operare, pe care o vor primi însă doar dezvoltatorii (la fel ca și la OS X, este foarte posibil ca și în cazul iOS actualizarea beta pentru public să includă aceleași noutăți ca și actualizarea pentru dezvoltatori).

Iar dacă totul va decurge conform planului, iar Apple va fi mulțumită de rezultatele acestui program, atunci iOS 9 urmează să fie prima actualizare majoră a iOS care va putea fi testată nu doar de către dezvoltatori, ci și de utilizatorii care nu au dispozitivele înregistrate în contul unor dezvoltatori (deci, practic, de oricare dintre noi). Întreaga ipoteză are susținere în modul în care a procedat Apple cu programul public de testare adresat computerelor cu OS X – el a fost lansat inițial pe OS X 10.9.3, dar prima actualizare majoră a OS X care a fost acoperită de el încă de la început a fost OS X 10.10.

[quote_right]Doar 100.000 de oameni vor fi norocoși să testeze iOS beta public[/quote_right]Cu toate acestea, un program de testare publică a unor actualizări a sistemelor de operare are limitările sale. În cazul programului beta public pentru Mac, Apple a oferit acces doar primului milion de utilizatori care s-au înscris în AppleSeed. În cazul iOS, lucrurile vor sta asemănător, în sensul că va fi necesară înscrierea înainte de a putea să descarci o versiune beta a iOS, însă numărul de utilizatori va fi mult mai limitat. Se pare că momentan Apple dorește să limiteze programul la primele 100.000 de persoane care se înscriu și nu se știe dacă în viitor îl va adresa unui număr mult mai mare de persoane. Un alt element care îi va dezamăgi pe unii dintre voi este acela că versiunile beta publice ale iOS, la fel ca și cele ale OS X, vor fi lansate după ce acestea vor fi testate mai multe săptămâni cu dezvoltatorii (de exemplu, iOS 8.3 este deja disponibil în variantă beta pentru dezvoltatori, dar Apple intenționează să îl lanseze abia la jumătatea lunii martie pentru utilizatori).

Un program public de testare se adresează doar utilizatorilor dornici să ajute compania Apple să lanseze versiuni stabile și, deci, să raporteze erorile întâmpinate sau acelora care sunt foarte curioși (adică, majoritatea). Din nefericire, puțini sunt cei care și înțeleg că nu trebuie să instaleze versiunile beta ale unui software întrucât ele nu sunt stabile și pot cauza diverse probleme, deci că mai bine este să aștepte câteva luni până la lansarea versiunilor finale. Pe de altă parte, lansarea este bună pentru că versiunile finale ale iOS ar putea fi mult mai stabile, grație numărului mai mare de sesizări primite de Apple, precum și că cererea pentru descărcările neautorizate de versiuni beta ale iOS vor scădea simțitor (poate Apple chiar va bloca definitiv posibilitatea instalării versiunilor beta pe dispozitive care nu sunt asociate unor conturi de dezvoltatori sau utilizatori AppleSeed).

iOS 8.3 a fost lansat în versiune beta pentru dezvoltatori în prima parte a acestei luni, și include mai multe îmbunătățiri. De la CarPlay wireless, la o tastatură emoji actualizată, compatibilitate extinsă pentru conturile Google și până la corecturile de probleme și îmbunătățirile de probleme, actualizarea va fi una pe care utilizatorii o așteaptă de ceva vreme. Separat însă de iOS 8.3, până la lansarea iOS 9, Apple urmează să mai lanseze și iOS 8.4, această actualizare putând fi, de asemenea, disponibilă și pentru utilizatori.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.