După iOS 5 și iOS 6, care au fost două dintre cele mai stabile actualizări majore primite de iOS până în momentul de față, Apple a lansat două versiuni ale iOS – 7 și 8 – care i-au făcut să uite pe utilizatori ce era iOS-ul de altădată – și nu mă refer doar la design. Funcționalitățile cerute ani la rândul au fost introduse în sistemul de operare pentru iPhone și iPad, iar în schimbul lor s-a plătit prețul stabilității și optimizărilor. Pentru că da, ultimele două lansări majore ale iOS au venit cu multiple erori și funcționalități insuficient de bine optimizate.

În cazul în care vă gândiți că povestea din ultimii doi ani se va repeta și la iOS 9, ei bine nu. Potrivit lui Mark Gurman de la 9to5Mac, după succesul pe care l-a avut OS X Snow Leopard în 2009, una dintre „caracteristicile” iOS 9 va fi în mod clar interesul pe care inginerii Apple l-au avut pentru îmbunărățirea stabilității și optimizarea sistemului de operare.

Surse din cadrul companiei Apple ar fi declarat că iOS 9 va include o adevărată „colecție” de îmbunățiri „sub capotă”. Inginerii lucrează în prezent la corectarea erorilor, sporirea stabilității și creșterea perforanțelor și nu neapărat doar la noi funcționalități. Iar unul dintre rezultate va fi reducerea dimensiunii ocupate de sistemul de operare pe iPhone și iPad și modul în care pot fi administrate actualizările, mai ales pe dispozitivele de 16 GB.

Optimizările aduse ar putea, însă, să privească doar dispozitivele pe 64 de biți, deci lansate începând cu iPhone 5s, iPad Air și iPad mini 2. Cum Apple urmează să scoată anul acesta din vânzare primul iPad mini, iPod touch și iPhone 5c, interesul companiei pentru aceste terminale va scădea în condițiile în care gama de produse care va fi comercializată va avea doar procesoare pe 64 de biți – de la Apple A7 și până la Apple A9. Asta înseamnă automat că procesul de dezvoltare al iOS pentru Apple și dezvoltatorii de aplicații va deveni mult mai simplu.

Chiar dacă din informațiile prezentate acum unii dintre voi ați putea trage simplu concluzia că iOS 9 nu va aduce nimic nou, ei bine este foarte probabil ca Apple să implementeze câteva caracteristici noi în iOS – deși probabil nu vor fi la fel de importante ca și cele din iOS 7 sau, mai ales iOS 8.

iOS 9 urmează să fie prezentat în vara acestui an și lansat în toamnă. Potrivit unor site-uri web, numărul vizitelor din rețeaua Apple este în creștere în ultimele săptămâni, ceea ce ne sugerează că noile caracteristici sunt tot mai mult testate și de către toți mai mulți angajați.

Actualizare 19:55: Numele de cod al iOS 9 este, tot potrivit lui Mark Gurman, Stowe. Acesta este dat după numele unei stațiuni de schi din Vermont, SUA.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.