Compania Apple a publicat joi dimineață raportul pe 2015 privind responsabilitatea furnizorilor și și-a actualizat pagina web unde prezintă o parte din aceste date, oferind tuturor noi detalii privind eforturile sale de a îmbunătăți viețile angajaților care le asamblează produsele.
Cel de-al nouălea raport anual privind responsabilitatea furnizorilor (ce poate fi descărcat în format PDF de aici) ne arată că Apple a solicitat 633 de audit ce acoperă peste 1,6 milioane de muncitori din 19 țări și a chemat un număr suplimentar de 30.000 de salariați pentru a-i chestiona cu privire la condițiile de muncă.
Raportul ne arată că una dintre principalele realizări ale Apple de anul trecut a fost isprăvirea muncii forțate în fabricile partenere. În luna octombrie a anului trecut, gigantul din Cupertino a spus tuturor furnizorilor săi că până în anul 2015 vor trebui să oprească taxarea aplicanților la un loc de muncă pe o linie de asamblare a unui produs sau componente pentru ei. În trecut, cei care doreau să se angajeze la fabricile Apple erau uneori nevoiți să plătească taxe mari unor angajatori terți pentru a le fi găsite locurile de muncă dorite. Mai mult, acești angajatori le rețineau pașapoartele sau actele de identitate până în momentul primirii banilor.
În trecut, compania din Cupertino a luat măsuri similare, dar nu chiar așa de radicale. Mai precis, se interzicea furnizorilor să perceapă taxe de angajare exceisive (adică mai mari decât un salariu net pe o lună de zile) și solicita rambursarea lor către persoanele care le-au plătit, după ce acestea au îndeplinit condițiile. Acum însă niciun angajator nu va mai avea voie să ceară angajaților taxe și să îi oblige să muncească forțat. În caz contrar, furnizorii vor trebui să ramburseze banii tuturor angajaților străini care au suportat taxele de angajare.

În ceea ce privește munca minorilor în fabricile Apple, nu mai puțin de 16 cazuri au fost descoperite la 6 fabrici pe tot parcursul anului 2014. În fiecare dintre aceste cazuri, furnizorilor le-a fost solicitat să plătească banii necesari pentru întoarcerea acasă a minorilor, salariile lor, precum și taxele de școlarizare la o instituție de învățământ aleasă de copii.
Compania Apple a făcut progrese importante și în privința luptei de a renunța la folosirea de materiale care provin din zone de conflict (unde se încalcă drepturile omului, condițiile de lucru sau sunt ajutate grupările armate). Până în 2014, 135 de topitorii au acceptat să intre în programul Conflict-Free Smelter și alte 64 sunt în curs de verificare. Patru topitorii au refuzat să facă parte din program, pierzând astfel contractele cu furnizorii Apple.
Trecând mai departe, raportul de arată că în 92% dintre cazuri a fost respectă dispoziția de lucru de maxim 60 de ore pe săptămână. În medie, angajații lucrează în fabricile partenere Apple mai puțin de 49 de ore pe săptămână, iar 94% dintre săptămânile de lucru includ cel puțin o zi de odihnă o dată la șapte zile.
Pentru Apple a fost mereu o problemă modul în care sunt tratați și, de regulă, exploatați oamenii care muncesc în fabricile partenere. Un documentar BBC ne arăta la finele anului trecut adevăratele condiții de lucru și strategii ale fabricilor partenere, precum și ale furnizorilor care vând acestora materie primă. Din păcate, de acolo reieșea că lucrurile nu sunt atât de roz precum sunt prezentate de Apple în aceste rapoarte și că gigantul din Cupertino sau firmele care realizează auditul ar putea fi mai atente.