Atunci când a prezentat noua aplicație Sănătate din iOS 8 și platforma HealthKit adresată dezvoltatorilor de aplicații, Apple a anunțat că va colabora cu numeroase instituții sanitare pentru integrarea noilor tehnologii în aplicațiile pe care le oferă și schimbarea modului în care pacienții se pot adresa și pot fi tratați de medici. Iar în ultimele luni compania și-a respectat promisiunea, astfel că dintre cele 23 de spitale de top din SUA care au fost recent chestionate de Reuters, nu mai puțin de 14 au lansat primele stagii ale programelor construite pe platforma Apple HealthKit sau au în plan lansarea lor în viitorul apropriat.
Aceste programe pilot vor permite doctorilor să monitorizeze starea medicală a pacienților și să îi alerteze atunci când apare primul simptom al unei boli. Astfel, medicii vor putea oferi pacienților acțiuni de prevenție a bolilor și nu reacțiuni la apariția lor. Iar dacă vă întrebați cum pot monitoriza medicii de la distanță starea pacienților, ei bine folosind platforma HealthKit și aplicații speciale ale clinicilor care sunt instalate pe iPhone și pot colecta informațiile despre sănătate stocate în aplicația preinstalată Sănătate. Aceste informații despre sănătate pot proveni atât din datele înregistrate folosind dispozitivele cu iOS și Apple Watch, cât și, mai ales, folosind aplicații terțe pentru sănătate (de exemplu, pentru măsurarea glucozei, a tensiunii arteriale și nu doar).
Apple a creat o echipă de experți care vor acționa ca și o legătură între compania americană și partenerii din spitale, pe care îi vor ajuta să introducă tehnologiile în cât mai multe instituții și să le facă accesibile pentru cât mai mulți medici. Unul dintre consultanții din industrie recrutați de Apple pentru a ajuta la introducerea tehnologiilor în spitale și protejarea confidențialității informațiilor despre sănătate a declarat pentru Reuters că deși este imposibil pentru un spital să creeze tehnologia necesară pentru a interacționa cu fiecare hardware fitness folosit de pacienți, Apple a reușit să ofere o modalitate care permită dezvoltarea unei astfel de funcționalități, fără ca spitalele să fie implicate.
Momentan, unele dintre spitale lucrează la o modalitate de a permite doctorilor să obțină la o aruncătură de ochi informații cheie despre sănătatea pacienților, folosind platforma Apple, iar unele doresc lansarea unei platforme standardizate care să permită sincronizarea datelor provenite de pe platforma Apple, cu cele furnizate de Samsung, Google sau alte platforme.
Desigur, dacă în SUA spitalele sunt destul de aproape de a implementa o tehnologie a viitorului care va schimba destul de mult modul în care medicii interacționează cu pacienții, în alte țări mai este cale lungă. În România… n-are rost să mai zic nimic…