Apple confirmă eliminarea aplicației Aperture de pe App Store după lansarea aplicației Poze

0
389

La scurt timp după ce compania Apple a lansat săptămâna trecută OS X 10.10.3 Yosemite pentru dezvoltatorii de aplicații, introducând mult-așteptata aplicație Poze pentru Mac, creată pe bazele aplicației Poze pentru iOS, gigantul american a actualizat pagina oficială de prezentare a Aperture pentru a notifica utilizatorii în legătură cu intenția de a elimina această aplicație de pe Mac App Store atunci când cea mai recentă versiune a OS X și, implicit, aplicația Poze vor fi lansate.aperture

Mai mult decât atât, pe Mac App Store, în descrierea aplicației Aperture, Apple a inclus aceeași notificare ce le spune practic utilizatorilor să se ferească de ea, în condițiile în care oricum nu va mai fi disponibilă foarte curând.

Desigur, după ce va fi eliminată de pe App Store, noii utilizatori nu vor mai putea descărca Aperture pe propriile Mac-uri. Cu toate acestea, cei care au cumpărat deja aplicația, vor putea să o descarce din nou folosind fila Cumpărate de pe Mac App Store.

Decizia de a elimina și notificarea în sine nu ar trebui să ne mai surprindă cu nimic acum în condițiile în care compania Apple a anunțat pentru prima dată că va renunța la Aperture și iPhoto pentru Mac în luna iunie a anului trecut. La acea dată însă compania nu anunțase și momentul în care Aperture va dispărea, însă notifica utilizatorii că procesul de dezvoltare al celor ei a încetat și că toate resursele sale se duc către noua aplicație Poze pentru OS X.

Noua aplicație Poze pentru OS X este un instrument pe care cei care l-au testat deja îl plasează undeva între Aperture și iPhoto. Deși este mai complexă și avansată decât iPhoto, Poze nu oferă utilizatorilor acele funcționalități avansate pentru editarea imaginilor, precum Aperture. Cu alte cuvinte, noua aplicație Poze nu se va mai adresa profesioniștilor ce foloseau până acum Aperture. Ei vor trebui să treacă la software-uri alternative, cum ar fi Adobe Lightroom.

Lansarea aplicației Poze pentru OS X, precum și a OS X 10.10.3, este programată, potrivit Apple, în primăvara acestui an. Tot atunci va dispărea, iată, și Aperture de pe Mac App Store.

- Reclamă -