Termenii și condițiile de utilizare ale unor servicii de pe Internet sunt de regulă un simplu hop care mai taie din avântul utilizatorilor dornici să le acceseze cât mai rapid. Realitatea că orice ar scrie în acei termeni sau condiții, utilizatorii, cu foarte mici excepții, oricum își dau consimțământul, iar acesta nu este un lucru tocmai bun. Apple, la fel ca și alte companii, îndeamnă utilizatorii să citească termenii și condițiile înainte de a face clic pe Sunt de acord, dar nu poate să și citească în locul tău.

Gigantul din Cupertino a mers chiar atât de departe încât a inclus în termenii și condițiile de utilizare ale iCloud chiar și un ”mesaj ascuns”. Sau cel puțin asta susține artistul Florence Meunier care a studiat cu atenție termenii de utilizare ai iCloud, descoperind, printre rânduri, o poveste interesantă. Intitulat ”Omul care a fost de acord”, pamfletul găsit printre rândurile documentului original al Apple, ne prezintă adevărul din spatele modului în care noi interacționăm cu aceste contracte online pe care le semnăm. Artistul susține că termenii și condițiile de utilizare ai contreactelor Apple sunt scriși într-un mod atât de ambiguu încât majoritatea utilizatorilor preferă să treacă, cu vederea și să semneze, deși se vor supune astfel unot condiții mai degrabă ciudate.

Povestioara scrisă de Meunier și extrasă dintre rândurile condițiilor de utilizare ale iCloud este disponibilă mai jos și ar trebui să te determine să citești termenii și condițiile înainte de a-ți mai da acordul asupra ceva, orice.

Aceasta este povestea unui om

care într-o zi a fost prea ocupat

sau poate prea leneș

încât, foarte grăbit,

a făcut clic pe ”Sunt de acord”.

Ceea ce însă nu a prevăzut

este că ulterior nu se mai poate răzgândi.

Lecția acestei povestiri este

că nimeni nu trebuie să conceadă

ceva ce nu a citit.

Adevărul este că mai nimeni nu citește contractele pe care le semnează și, chiar dacă le-ar citi, tot ar trebui să le semneze pentru a putea folosi serviciul favorit. De aceea, companiile beneficiază de neatenția noastră pentru a include și unele lucruri care pe viitor s-ar putea să nu ne fie favorabile.

Poți vedea modul în care a fost extrasă povestirea de mai sus urmând acest link.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.