În iOS 8 compania Apple a luat decizia de a preinstala mai multe aplicații pe dispozitivele utilizatorilor și vorbim despre aplicații create de dezvoltatorii săi, dar care până acum trebuiau descărcate de fiecare dintre utilizatori în parte. Printre aplicațiile în cauză se numără iBooks, Podcasturi, dar și aplicațiile suitei iWork (Pages Numbers și Keynote) – acestea din urmă fiind preinstalate doar pe dispozitivele iPhone și iPad noi, care au minim 64 GB spațiu de stocare. Desigur, decizia este una controversată deoarece pe de-o parte, utilizatorii nu pot șterge aplicațiile preinstalate, iar pe de altă parte, preinstalarea unor aplicații ajută pe unii utilizatori să le descopere utilitatea.
Compania Apple pare mulțumită de a preinstala aceste noi aplicații pe iPhone și iPad, iar asta se datorează faptului că rata de utilizare a lor a crescut simțitor din toamnă și până acum. Potrivit directorului diviziei iBooks din cadrul companiei Apple, Keith Moerer, decizia gigantului din Cupertino de a preinstala această aplicație pe iPhone și iPad a adus platformei o medie de un milion de utilizatori noi pe săptămână. Mai mult, caracteristica Partajare familială a avut și ea un rol important în atingerea acestui număr impresionant.
Același director din cadrul Apple a vorbit la Digital Book World Conference despre mai multe detalii din spatele iBooks și a pieței cărților electronice. El a declarat că lansarea iPhone 6 și a iPhone 6 Plus a ajutat la creșterea numărului de cărți achiziționate de pe telefon.
Moerer a vorbit și despre autorii care publică, conținut pe iBooks Store. El susține că Apple își respectă angajamentul de a stabili relații cu artiștii, inclusiv autorii, notând că publicarea de cărți venite de la autori independenți este una dintre zonele iBooks cu cea mai mare creștere. De asemenea, măsurătorile efectuate de ei relevă faptul că în creștere este și publicarea de cărți scrise într-o altă limbă decât engleza. Limba spaniolă este cea în care se publică foarte mult conținut, dar și japoneza și chiar engleza înregistrează creșteri.
Legat de piața cărților electronice în general, Moerer a indicat faptul că și Apple a observat acea încetinire a creșterii în unele afaceri privind copnținutul digital, însă este mulțumită cu locul pe care îl ocupă. Cu toate acestea, ei știu că încă mai au oportunități mari de creștere și că iBooks poate primi un sprijin important de la iTunes.
Vorbind direct despre competitori, oficialul companiei Apple se laudă că ei tratează autorii de conținut ca și cum le-ar fi parteneri și nu competitori, încercând prin aceasta să îi ajute pe fiecare. De aceea, spune el, Apple nu a cerut niciodată vreo taxă pentru a promova cărțile în cadrul iBooks Store și nici nu o va face, deoarece încearcă prin aceasta să sprijine nu doar editorii mari, ci și pe cei mai mici.
În concluzie, revenind la decizia de a preinstala aplicația iBooks pe iPhone și iPad (la fel cum se întâmplă și pe Mac, de la lansarea OS X Mavericks) este una cât se poate de bună nu doar pentru mulți dintre consumatori, ci și pentru editori. Iar acest lucru ar trebui să se vadă pe termen mai lung și în iBooks Store România, unde momentan nu prea găsești o gamă chiar atât de variată de cărți scrise în limba română.