În toamna anului 2014 vă spuneam că Microsoft a anunțat viitoarea actualizare majoră a sistemului său de operare, Windows 10, oferind utilizatorilor o previzualizare scurtă a acesteia, iar dezvoltatorilor posibilitatea de a testa gratuit noua versiune și a contribui la îmbunătățirea ei. Windows 10 este o actualizare care include elemente atât de la Windows 8, cât și de la Windows 7, într-o încercare a Microsoft de a împăca pe toată lumea și mai ales pe aceia nemulțumiți de elementele eliminate din Windows începând cu versiunea 8.
În cursul zilei de astăzi însă a avut loc conferința oficială de prezentare a viitoarei versiuni a sistemului de operare, iar ea ne aduce mai multe detalii în legătură cu sistemul de operare și ne demonstrează cum va funcționa actualizarea pe toate dispozitivele care o rulează, fie ele PC-uri, tablete sau telefoane inteligente. Sloganul Windows 10 este ”Computerizare mai personală” o filosofie ce este evidențiată de Microsoft prin trei elemente de design de care s-a ținut cont la dezvoltarea software-ului: mobilitatea experienței, încredere și interacțiune naturală, prin intermediul mai multor opțiuni de introducere, de la maus și tastatură, la creion și simpla atingere.
Spre deosebire de compania Apple care încearcă să păstreze sistemul de operare pentru desktop separat de cel pentru mobil, atât prin funcționalitate, cât și prin design, rivalul din Redmond nu vrea același lucru, iar Windows 10 este o nouă încercare de a elimina fragmentarea. Cu toate acestea, în grădina celor din Cupertino angajații Microsoft au găsit puțină inspirație, preluând, de exemplu, Continuitatea pe care Apple a introdus-o în iOS 8 și OS X Yosemite în încercarea de a face cele două sisteme de operare să comunice mai bine împreună. Caracteristica asemănătoare din Windows 10 promite o experiență mai uniformă și o integrare între platforme îmbunătățită care permite continuarea unei activități începută de pe un dispozitiv pe un altul (ne aduce aminte de Handoff, nu?).
Și pentru a determina utilizatorii de PC-uri să efectueze actualizarea la cea mai recentă versiune a Windows, Microsoft a apelat tot la o strategie de-a Apple. Mai precis, compania americană cu sediul în Redmond va oferi utilizatorilor de Windows 8.1, Windows 8.0 și Windows 7 posibilitatea de a face actualizarea la Windows 10 gratuit și să nu plătească nimic în primul an de utilizare. Această mișcare este una fără precedent, deoarece Microsoft nu a mai oferit vreodată vreo actaulizare gratuit, spre deosebire de Apple care de câțiva ani oferă toate actualizările OS X gratuit.
Desigur, această prezentare nu putea trece pur și simplu peste noile funcționalități ale Windows 10. Folosind mai multe dispozitive, cei de la Microsoft au dorit să arate că Windows 10 combină elementele întâlnite la Windows 7 cu cele întâlnite la Windows 8.1, păstrând acel design ”metro”, dar re-introducând și faimosul meniu Start. Mai mult, Windows 10 include un centru de acțiuni (un fel de centru de notificări pe Mac) care afișează notificările și acceptă efectuarea unor acțiuni rapide cum ar fi dezactivarea/activarea rapidă a Bluetooth sau Wi-Fi. Mai mult, Windows 10 include și o aplicație care a comasat opțiunile din Setări PC și Panou de control într-un singur loc, mai ușor de accesat.
O noutate importantă cu care vine Windows 10 pentru computere este Cortana, asistentul personal virtual, disponibil până acum doar pe telefoanele cu Windows Phone. La fel ca și Siri, Cortana este capabilă să caute informații, să adauge mementouri sau să realizeze acțiuni mai compexe cum ar fi căutarea în biblioteca de poze a unor fotografii înregistrate doar într-o anumită perioadă. Mai mult, Cortana va fi integrată și în viitoarea aplicație Hărți pentru Windows.
Separat de aplicația Hărți, Microsoft a mai prezentat o mulțime de aplicații noi și universale care vor fi disponibile pe toate dispozitivele Windows 10 și vor fi foarte bine integrate între ele. Printre aceste aplicații se numără și o aplicație Poze care aidoma celei pentru iPhone, iPad și, în curând, Mac, va conține pozele înregistrate pe toate dispozitivele pentru acces rapid de oriunde și oricând, dar și pentru editarea lor.
Poate una dintre cele mai importante aplicații noi este browserul implicit al Windows 10. Microsoft a prezentat în sfârșit un navigator pentru web-ul modern sub numele de cod Project Spartan. Acesta oferă o experiență optimizată pentru Windows 10, un nou motor de randare, are un aspect complet diferit de cel al Internet Explorer și include mai multe funcționalități interesante, cum ar fi un mod de înregistrat notițe care permite utilizatorilor să deseneze pe paginile web înainte de a le partaja, un mod de citit și navigare offline. Din nou, acest navigator ne amintește de ceea ce Safari are de ani buni, însă adaugă în plus integrarea asistentului Cortana.
În cele din urmă, Microsoft a prezentat o nouă aplicație Xbox pentru PC, tabșete și telefoane care să adresează în special acelor utilizatori care dețin cunoscuta consolă. Aplicația permite conectarea tuturor dispozitivelor Microsoft la platforma Xbox de jocuri pentru partajarea de clipuri, precum și pentru streaming.
Programul de testare Microsoft Insider rămâne valabil până la lansarea versiunii finale a Windows 10, iar voi trebuie să știți că deja puteți instala actualizarea, în versiunea beta, chiar și pe Mac-uri, un tutorial fiind disponibil urmând linkul de mai jos: