iOS 8 aduce utilizatorilor de iPhone și iPad câteva surprize plăcute în centrul de notificări. Pe lângă widgeturile pe care utilizatorii le pot instala în ecranul Azi al Centrului pentru a obține informații folositoare de la aplicațiile favorite efectuând doar o glisare, centrul de notificări mai aduce și ceea ce Apple numește ”notificări interactive”.

Acest nou tip de notificări care pot fi implementate pentru toate aplicațiile de pe App Store permite dezvoltatorilor să creeze acțiuni rapide pe care utilizatorii să le poată îndeplini direct din centrul de notificări, de pe bannerul de notificare sau de pe ecranul de blocare. Cu alte cuvinte, notificările interactive îți permit să răspunzi unui mesaj, să marchezi ceva ca și citit, să redistribui, să amâni o notificare, etc. direct de pe notificare, fără a mai fi necesară deschiderea aplicației.

Majoritatea aplicațiilor preinstalate de pe dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch care trimit notificări au implementată această funcție. De departe, cea mai utilă este în cazul aplicației Mesaje, deoarece începând de acum vei putea să răspunzi mesajelor primite direct de pe ecranul de blocare, din bannerul de notificare sau din centrul de notificări.

Așadar, notificările interactive sunt o funcționalitate nouă a iOS 8 de care toți utilizatorii ar trebui să beneficieze pentru a îndeplini printr-o glisare și o atingere de ecran acțiuni care până acum îți luau câteva secunde ca să le îndeplinești.

Cum să folosești notificările rapide pe iPhone, iPad și iPod touch

Cerințe

 • Un dispozitiv iPhone 4s (sau un model mai recent), iPad (2 sau un model mai recent) sau iPod touch generația a 5-a
 • iOS 8 sau o versiune ulterioară instalată
 • O aplicație compatibilă (aplicațiile preinstalate, printre care se numără Mesaje, Mail, Calendar și Mementouri, au notificări interactive)

Utilizare

Pe iPhone, iPad și iPod touch notificările pot fi afișate în trei locuri: pe ecranul de blocare, pe ecranul principal sau în orice aplicație (sub formă de banner sau alertă) și în centrul de notificări. În funcție de aceste locuri, accesarea notificărilor interactive se face astfel:

Pe ecranul de blocare

Dacă ai primit, de exemplu, un mesaj (pașii sunt valabili și pentru notificări venite de la alte aplicații, inclusiv de la cele de pe App Store) și el este afișat pe ecranul de blocare al dispozitivului iPhone sau iPad, atunci pornește ecranul făcând clic pe butonul principal sau pe butonul adormire/trezire, apoi:

 1. Efectuează o glisare de la dreapta spre stânga pe notificarea care apare pe ecranul de blocare al dispozitivului tău;notificari interactive #itutorial.ro (3)
 2. Vor fi afișate opțiunile disponibile:
  1. În cazul tuturor notificărilor va apăra un buton ”X” care îți va permite să elimini acea notificare, nu doar de pe ecranul de blocare, ci și din centrul de notificări.
  2. În cazul aplicației Mesaje, va apărea și un buton Răspundeți pe care îl poți atinge pentru ca apoi să apară un ecran unde poți lăsa răspuns mesajului primit. Introdu mesajul (SMS sau iMessage) și apoi atinge butonul Trimiteți pentru a-l expedia. Notă: În cazul iMessage-urilor vei avea inclusiv un buton care îți va permite să lași mesaj vocal (acest buton este reprezentat printr-un microfon afișat în dreptul câmpului de mesaj).
  3. În cazul altor aplicații decât Mesaje, opțiunile pot diferi în funcție de dezvoltator și specificul aplicației. La Mail, de exemplu, vei putea să marchezi mesajul ca citit sau îl vei putea șterge/arhiva. La Twitter poți marca un Tweet ca și favorit sau îl poți redistribui. La Mementouri vei putea marca un memento ca și realizat sau vei putea să îl amâni pe mai târziu. La Facebook Messenger este o situație aparte, deoarece butonul Reply nu va deschide, ca și la aplicația Mesaje, o pagină de unde să răspunzi rapid, ci va deschide aplicația la conversația cu utilizatorul de la care ai primit mesajul. Îți recomand să glisezi pe notificările primite de la fiecare aplicație, pentru a vedea dacă și ce acțiuni oferă.

Oricare dintre acțiunile selectate de tine pe notificare vor fi îndeplinite. Reține că în cazul unor aplicații, cum ar fi Twitter, este necesar să ai o conexiune la internet pentru a realiza una dintre acțiunile disponibile.

Pe ecranul principal sau într-o aplicație

 1. Atunci când ecranul dispozitivului este deblocat, iar tu ești într-o aplicație și primești o notificare de la alta, ea va fi afișată, cel mai adesea, sub forma unui banner în partea de sus a ecranului. În iOS 8, acest banner este și el interactiv, oferindu-ți posibilitatea de a:
  1. Efectua o glisare de jos în sus. În acest caz vei ascunde notificarea.
  2. Efectua o glisare în jos. În acest caz, la notificările interactive, vor fi afișate una sau două opțiuni disponibile. În cazul aplicației Mesaje, spre exemplu, glisarea în jos, aduce pagina de răspuns. În cazul aplicației Mail vor fi afișate două butoane: Marcați drept citit sau Mutați în coș/Arhivați. La Twitter poți marca un Tweet ca și favorit sau îl poți redistribui. La Mementouri vei putea marca un memento ca și realizat sau vei putea să îl amâni pe mai târziu. În cazul aplicației Calendar, vei putea să accepți o invitație la un eveniment sau, dimpotrivă, să o respingi. Îți recomand să glisezi pe notificările primite de la fiecare aplicație, pentru a vedea dacă și ce acțiuni oferă.

Oricare dintre acțiunile selectate de tine pe notificare vor fi îndeplinite. Reține că în cazul unor aplicații, cum ar fi Twitter, este necesar să ai o conexiune la internet pentru a realiza una dintre acțiunile disponibile.

În centrul de notificări

 1. Efectuează o glisare din partea de sus (zona barei de stare) a ecranului în jos, pentru a deschide centrul de notificări (la iOS 8 poate fi deschis chiar și de pe ecranul de blocare). Notă: Dacă te afli într-o aplicație, s-ar putea să fie necesar să efectuezi o dublă glisare în jos;
 2. Glisează spre stânga sau atinge butonul Notificări pentru a afișa acest meniu;
 3. Glisează de la dreapta spre stânga pe o notificare:
  1. Pentru a o șterge din centrul de notificări apăsând pe butonul X;notificari interactive #itutorial.ro (1)
  2. Pentru a îndeplini o acțiune:
   • În cazul aplicației Mesaje, va apărea și un buton Răspundeți pe care îl poți atinge pentru ca apoi să apară un ecran unde poți lăsa răspuns mesajului primit. Introdu mesajul (SMS sau iMessage) și apoi atinge butonul Trimiteți pentru a-l expedia. Notă: În cazul iMessage-urilor vei avea inclusiv un buton care îți va permite să lași mesaj vocal (acest buton este reprezentat printr-un microfon afișat în dreptul câmpului de mesaj).
   • În cazul altor aplicații decât Mesaje, opțiunile pot diferi în funcție de dezvoltator și specificul aplicației. La Mail, de exemplu, vei putea să marchezi mesajul ca citit sau îl vei putea șterge/arhiva. La Twitter poți marca un Tweet ca și favorit sau îl poți redistribui. La Mementouri vei putea marca un memento ca și realizat sau vei putea să îl amâni pe mai târziu. Îți recomand să glisezi pe notificările primite de la fiecare aplicație, pentru a vedea dacă și ce acțiuni oferă.

Oricare dintre acțiunile selectate de tine pe notificare vor fi îndeplinite. Reține că în cazul unor aplicații, cum ar fi Twitter, este necesar să ai o conexiune la internet pentru a realiza una dintre acțiunile disponibile.

 

Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.