Apple înregistrează un software ce rezolvă problema sistemelor de urmărire a poziției ochilor

0
128

Oficiul de Brevete și Mărci din SUA a înregistrat companiei Apple la începutul acestei săptămâni un nou brevet de invenție care descrie un software ce ar putea în viitor să fie prezent pe produsele companiei din Cupertino. Completat în luna aprilie a anului 2012, brevetul descrie o tehnologie de urmărire a poziției ochilor ce poate fi folosită pentru a controla interfața utilizator pe un computer sau smartphone. Invenția celor de la Apple se referă la o modalitate prin care utilizatorii sunt asigurați că nu vor pierde urma unui cursor în timp ce îl vor controla prin mișcări ale ochilor.

Patentul descrie viitoare dispozitive iPhone, iPad și chiar Mac care ar putea include o nouă tehnologie pentru cameră care ar fi capabilă să înregistreze mișcările ochilor pentru a muta un cursor pe ecran. Din păcate, compania Apple nu a detaliat foarte bine utilitatea în practică a unei astfel de tehnologii, însă menționează că ea ar putea fi implementată în autovehicule, console pentru jocuri și sisteme de divertisment.

Brevetul în sine nu ne arată ceva nou, ci doar ceva îmbunătățit. Aparent, tehnologia celor de la Apple ar putea rezolva problema numită Troxler Effect – un fenomen de percepție vizuală care poate cauza dispariția obiectelor din periferia unuia asupra căruia un utilizator și-a fixat privirea. Problema Troxler apare la tehnologiile de înregistrare a poziției retinei, ele solicitând utilozatorilor să se concentreze asupra unui punct fix, fapt pentru care ochiul se va obișnui cu el, iar la un moment dat ceea ce este în jur va dispărea.

Un exemplu de efect Troxler este în imaginea de mai jos. Dacă te vei concentra doar asupra punctului negru pentru o perioadă ceva mai lungă de timp, elementele din jurul său vor dispărea treptat.

60537405

Pentru a combate efectul Troxler, tehnologia celor de la Apple monitorizează mișcările ochilor și clipirile pentru a estima când este cel mai posibil ca utilizatorul să piardă urma cursorului din cauza efectului. Sistemul va muta automat cursorul atunci când îi este pierdută urma pentru a-l face din nou vizibil.

Desigur, chiar dacă Apple a descoperit un mod în care ar putea îmbunătăți o tehnologie existentă, există posibilitatea ca ea să nu ajungă vreodată pe un produs al companiei și doar să fie folosită pentru a-i încurca pe alții care folosesc sisteme similare pe produsele electronice și se confruntă cu efectul Troxler.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.